272 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Umjetnost i kultura od Ivan Gačić (8.7k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Znate li primjere umjetnosti koju je kreirao robot tj. umjetna inteligencija?

Slike, skulpture, pisana djela, muziku,

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+12 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović (10.5k bodova)
Jedan od primjera koji mi je poznat dolazi iz svijeta glazbe. Riječ je o programu EMI (Experiments in Musical Intelligence) koji je razvio profesor muzikologije David Cope. Taj program u početku imitirao je stil Johanna Sebastiana Bacha, a kasnije naučio skladati i poput Chopina, Rachmaninova i drugih poznatih kompozitora. Može komponirati i do 5000 skladbi dnevno, a prvi izdani album zove se Classical Music Composed by Computer.

Annie, program koji je također razvio Cope ima i mogućnost stalnoga 'učenja' ovisno o novim inputima. Ona nije skladala samo klasičnu glazbu nego i 'iskušala' druge oblike stvaranja. Produkt njezinog umjetničkog izražaja je 'Comes the Fiery Night: 2000 Haiku by Man and Machine'. Neke je napisala Annie, a neke ljudi. Nigdje nije navedeno koje je napisao tko, a nemoguće je sa sigurnošću ustvrditi koje su produkt umjetne inteligencije.

Postoje i primjeri u slikarstvu. Prvi portret koji je 'napravila' AI prodao se u SAD-u za 432,500 dolara.
+9 glasa
Mario Ronić od Mario Ronić (2.5k bodova)

Možda su primjeri već ovdje na Znatku. U obliku odgovora (i pitanja) koje je napisala umjetna inteligencija. Nadalje čak i u obliku slika koje su ubačene u takav odgovor . Google će prepoznati takve umjetno generirane sadržaje što je loše za Znatkov SEO. Posjećenost Znatka će opasti, Znatkov prihod će zato pasti pa je sljedeće da će se plaće ljudima smanjiti ili će na kraju dobiti otkaze.

Za pisanje odgovora napisanih umjetnom inteligencijom na Znatku dovoljno je pitanje copy/paste u ChatGPT, onda dobiveni odgovor copy/paste u softver za parafraziranje kao što je Quillbot, te takav parafraziran tekst trebate samo "utočiti" u Znatka. Takav odgovor uvijek možete još ručno popraviti i uljepšavati da "zvuči" humanije.

Za dodavanje slika koje su tematski vezane uz odgovor, a da nisu ukradene iz drugih izvora, trebate samo koristiti neki od softverskih alata za generiranje slika pomoću umjetne inteligencije (npr Jasper ili DALL·E) gdje je dovoljno da riječima opišete kakvu sliku želite i dobiti ćete pravo malo umjetničko djelo. Odlično za ilustraciju uz odgovor na Znatku. 

Marin Duganđija od Marin Duganđija (13.6k bodova)
Wow! Još uvijek sam pod dojmom i ne vidim granice nobih mogućnosti umjetne inteligencije...
Mila Validžić od Mila Validžić (6.2k bodova)
Pretpostavljam da više nisi pod dojmom i da sada sve ovo izgleda bliže i realno :)
+5 glasa
Petra Marić od Petra Marić (2.9k bodova)
Da znam! Upravo se događa revolucija sada ovdje i u svijetu. Umjetna inteligencija može sama pisati sastave (eseje) za hrvatski jezik, rješavati matematiku, itd. Dovoljno je da koristiti niz alata s umjetnom inteligencijom kao što su Jasper AI ili Chat GPT te 3D printer za pisanje rukopisa, i Vaša učiteljica ili profa na faksu neće više znati jeste li to vi napisali ili umjetna inteligencija. Evo video o tome:Obrazovanje, školovanje, fakulteti, testiranja gradiva i domaće zadaće više neće se moći raditi na stari način. Umjetna inteligencija će redefinirati obrazovanje od temelja! :)

Slična pitanja

1 odgovor
Matija Kranjčić 08.07.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Matija Kranjčić (20.4k bodova)
5 odgovora
2 odgovora
Laura Marjanović 20.08.2021. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Laura Marjanović (10.5k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.0k pitanja

17.4k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...