Ivan Gačić u rubrici Umjetnost i kultura od
promjena rubrike od Znatko
Znate li primjere umjetnosti koju je kreirao robot tj. umjetna inteligencija?

Slike, skulpture, pisana djela, muziku,

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+12 glasa
Lucija Vlaović od
Jedan od primjera koji mi je poznat dolazi iz svijeta glazbe. Riječ je o programu EMI (Experiments in Musical Intelligence) koji je razvio profesor muzikologije David Cope. Taj program u početku imitirao je stil Johanna Sebastiana Bacha, a kasnije naučio skladati i poput Chopina, Rachmaninova i drugih poznatih kompozitora. Može komponirati i do 5000 skladbi dnevno, a prvi izdani album zove se Classical Music Composed by Computer.

Annie, program koji je također razvio Cope ima i mogućnost stalnoga 'učenja' ovisno o novim inputima. Ona nije skladala samo klasičnu glazbu nego i 'iskušala' druge oblike stvaranja. Produkt njezinog umjetničkog izražaja je 'Comes the Fiery Night: 2000 Haiku by Man and Machine'. Neke je napisala Annie, a neke ljudi. Nigdje nije navedeno koje je napisao tko, a nemoguće je sa sigurnošću ustvrditi koje su produkt umjetne inteligencije.

Postoje i primjeri u slikarstvu. Prvi portret koji je 'napravila' AI prodao se u SAD-u za 432,500 dolara.
+9 glasa
Mario Ronić od

Možda su primjeri već ovdje na Znatku. U obliku odgovora (i pitanja) koje je napisala umjetna inteligencija. Nadalje čak i u obliku slika koje su ubačene u takav odgovor . Google će prepoznati takve umjetno generirane sadržaje što je loše za Znatkov SEO. Posjećenost Znatka će opasti, Znatkov prihod će zato pasti pa je sljedeće da će se plaće ljudima smanjiti ili će na kraju dobiti otkaze.

Za pisanje odgovora napisanih umjetnom inteligencijom na Znatku dovoljno je pitanje copy/paste u ChatGPT, onda dobiveni odgovor copy/paste u softver za parafraziranje kao što je Quillbot, te takav parafraziran tekst trebate samo "utočiti" u Znatka. Takav odgovor uvijek možete još ručno popraviti i uljepšavati da "zvuči" humanije.

Za dodavanje slika koje su tematski vezane uz odgovor, a da nisu ukradene iz drugih izvora, trebate samo koristiti neki od softverskih alata za generiranje slika pomoću umjetne inteligencije (npr Jasper ili DALL·E) gdje je dovoljno da riječima opišete kakvu sliku želite i dobiti ćete pravo malo umjetničko djelo. Odlično za ilustraciju uz odgovor na Znatku. 

Mila Validžić 29.01.2023. pitanje u rubrici Internet od Mila Validžić
07.08.2023. promjena rubrike od Znatko
Kako napisati odgovor na Znatku uz pomoć umjetne inteligencije (AI)?
Marin Duganđija od
Wow! Još uvijek sam pod dojmom i ne vidim granice nobih mogućnosti umjetne inteligencije...‌
Mila Validžić od
Pretpostavljam da više nisi pod dojmom i da sada sve ovo izgleda bliže i realno :)
+6 glasa
Petra Marić od
Da znam! Upravo se događa revolucija sada ovdje i u svijetu. Umjetna inteligencija može sama pisati sastave (eseje) za hrvatski jezik, rješavati matematiku, itd. Dovoljno je da koristiti niz alata s umjetnom inteligencijom kao što su Jasper AI ili Chat GPT te 3D printer za pisanje rukopisa, i Vaša učiteljica ili profa na faksu neće više znati jeste li to vi napisali ili umjetna inteligencija. Evo video o tome:Obrazovanje, školovanje, fakulteti, testiranja gradiva i domaće zadaće više neće se moći raditi na stari način. Umjetna inteligencija će redefinirati obrazovanje od temelja! :)
+5 glasa
Dario Barić od

Naravno i od nedavno dolazi iz OpenAI tvornice kao servis koji se zove Sora!

Pogledajte primjere primjene Sore...

Sora je platforma za kreiranje videa umjetnom inteligencijom koja koristi niz alata i tehnologija za automatizaciju procesa izrade videa. Primjer kako ju možete koristiti...

1. Unesite tekst

Možete unijeti tekstni opis videa koji želite kreirati. Sora će koristiti AI za razumijevanje vašeg teksta i generiranje skripte.

2. Odaberite stil

Možete odabrati iz različitih stilova videa, kao što su vijesti, objašnjavajući videozapisi, promotivni videozapisi i sl. Sora će prilagoditi format i ton videa vašem izboru.

3. Prilagođavanje

Možete prilagoditi video dodavanjem elemenata kao što su slike, videozapisi, glazba i glasovni preklapanje. Sora će vam dati preporuke i resurse za ovu svrhu.

4. Generiranje filma

Kada ste unijeli sve potrebne informacije, Sora će koristiti AI za generiranje videa. To može potrajati nekoliko minuta, ovisno o duljini i složenosti videa.

5. Pregledajte i pohranite

Možete pregledati privremeno generirani video i izvršiti potrebne korekcije. Sora vam nudi alate za uređivanje za ovu svrhu. Kada ste zadovoljni, video pohranite kod sebe na disku.

Web::Edukacija od
Kod Sore imate manje kreativne kontrole za upravljanje sa videom koji stvarate za razliku kod ručnog uređivanja. Svi znate da AI alati još uvijek ipak baš nisu tako savršeni u svom poslu da budu i potpuno točni i onda ovdje mogu pogriješiti prilikom generiranja video sadržaja. I na kraju cijena Sore koja nije mala - troškovi Sore mogu jako narasti, a to znači da mogu biti previsoki za masovnu primjenu na internetu.‌

Slična pitanja

3 odgovora 756 👀
6 odgovora 495 👀
2 odgovora 331 👀
1 odgovor 371 👀
2 odgovora 281 👀
2 odgovora 463 👀
1 odgovor 528 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.2k pitanja

23.0k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...