332 pregleda
Maja Kos u rubrici Djeca i roditeljstvo od Maja Kos [Ekstraktivan] (6.7k bodova)

Zašto postoje djeca koja osjećaju da su nevoljena i neshvaćena

Što je uzrok takvom osjećaju kod te djece?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako strogi roditelji utječu na svoju djecu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.6k bodova)
odabran od Maja Kos
 
Najbolji odgovor

Ako izuzmemo slučajeve nasilja nad djecom ili obiteljskog nasilja općenito, koji su svakako najkrajnjiji i najneprihvaćeniji oblik zanemarivanja djece i ljudskih prava i potreba, djeca se mogu osjćati nevoljenima i neshvaćenima iz razloga koje mnogi roditelji možda ne bi ni uzeli u obzir ili uopće zamijetili.

Pojam izražavanja ljubavi može biti različit od strane roditelja i od strane djeteta. Roditelj često smatra da svoju ljubav djetetu izražava upozoravanjem i ograničavanjem, ali tu se zapravo radi o izražavanju brige, a ne ljubavi. Ljubav je osmjeh, topla riječ, zagrljaj i podrška koju roditelj pokazuje djetetu. Ona se manifestira kroz vrijeme koje roditelj kvalitetno provodi sa djetetom te koje je ispunjeno pozitivnim odnosom. Kada roditelj djetetu, na primjer, zabrani nešto, on to vidi kao čin iz ljubavi, a uzrečica "to radim za tvoje dobro" do ušiju djeteta obično dolazi kao nešto što ne razumiju i što ih, stoga, ljuti. Tako dolazi i do konflikta između roditelja i djeteta.

Također, roditelji ne bi smjeli zaboraviti da djeleći svoje misli i emocije s djetetom (naravno, odgovarajuće djetetovoj dobi) postižu to da se dijete osjeća uključenim u njihov život te da ga s njime i dijele. Sam pojam da su dvije osobe u biološkom/skrbničkom odnosu nije nikakva potvrda da imaju ljubavi i razumijevanja u svome odnosu. Ljubav je nešto što se nesebično daje, a razumijevanje nešto na čemu treba raditi u svakome odnosu, pa tako i onome između roditelja i djeteta.

+5 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.6k bodova)
Slažem se s prethodnim odgovorom. Samo bih još navela da se neka djeca osjećaju nevoljeno i neshvaćeno naprosto zato što su po nečemu drugačija od drugih. Bilo da iskaču fizičkim izgledom, bilo da se po interesima i ponašanju poprilično razlikuju od vršnjaka ili se možda radi o djetetu s poteškoćama, ono se može osjećati nevoljeno i neshvaćeno, posebice od strane vršnjaka. Ako je dijete izloženo ismijavanju, zadirkivanju, zlostavljanju među vršnjacima, zasigurno će se osjećati nesretno i neshvaćeno. Naravno da je obitelj najvažnija u djetetovom životu, ali ne smijemo zanemariti važnost vršnjaka. Čak i ako je u obitelji sve u redu i dijete se tamo osjeća prihvaćeno, ako ga vršnjaci odbijaju i ne shvaćaju, to će ga sigurno povrijediti.

Pretjerano strogi roditelji također kod djeteta mogu izazvati osjećaj da je nevoljeno i neshvaćeno. Pretjerane zabrane također na neki način izoliraju dijete od drugih jer je ono jedino koje, npr, ne smije prespavati kod prijatelja, ići na izlet, ostati do kraja na nečijem rođendanu i sl. U pubertetu se većina djece barem povremeno osjeća neshvaćeno, ali to je kod mnogih samo prolazna faza.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

20. ZFF
Zagreb Film FestivalZagreb, 23.-30.10.2022.

Prijave uskoro!

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.8k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...