538 pregleda
Maja Kos u rubrici Djeca i roditeljstvo od Maja Kos
Kako previše liberalni roditelji utječu na odgoj djece te u kakvu odraslu osobu se razvija dijete roditelja liberalnog svjetonazora?
°
* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako strogi roditelji utječu na svoju djecu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+11 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Kada su roditelji previše liberalni uglavnom to završi kao negativan ishod za djecu. Djeca su na taj način izložena riziku negativnog ponašanja i mogu pasti u depresiju, tjeskobu i agresiju. Previše nečega nikad nije bilo dobro. Djeca trebaju zdrav razum jer su oni ipak u razvoju i jako je bitno dok su djeca u razvoju da se roditelj pokaže kao odlučna osoba koja na taj način govoreći dijetetu što ono želi čut i ne želi, pravilno ga usmjerava i odgaja, odgoj nije da je sve med i mlijeko i da se roditelj opusti i sad smo mi "frendovi" i roditelj će te pustiti da ti radiš što želiš. To ni nije odgoj. Odgoj je teška borba između roditelja i dijeteta ali se na kraju itekako isplati jer oni kad emocionalno sazre, shvaćaju i itekako cijene vašu pomoć.
+9 glasa
Lara Tić od Lara Tić
odabran od Maja Kos
 
Najbolji odgovor
Kada se djetetu dozvoljava da ispuni svaki svoj hir te da uvijek dobije ono što želi bez imalo truda, ono će najčešće prerasti u razmaženu i samodopadnu osobu. To ne znači da će nužno biti loši ljudi koji žele nekome zlo, već samo da će im se biti teško prilagoditi na suživot sa nekim ili kolegama na poslu...

Mlađa djeca upijaju informacije "kao spužve". Ako popuštate svakom njegovom zahtjevu, ono će sebi u glavi razviti osjećaj da su samo njegove potrebe važne te će u školi/vrtiću teško prihvaćati ostalu djecu sa kojom se ne slaže u mišljenjima ili željama. Također je moguće da razvije mišljenje kako tuđe stvari i osjećaji nisu jednako bitni kao njegovi. U adolescentskoj dobi se to reflektira kroz narcisoidno ponašanje, više od svojih vršnjaka (jer je uobičajeno da se u adolescenciji razvije lagana narcisoidnost). Pozitivna strana bi mogla biti to što će se ono uvijek boriti za sebe i svoja prava, ali će to raditi vrlo učestalo i ponekad u situacijama kada ne bi trebalo (npr prepirke s profesorima oko ocjena). Moguće je i da neće znati cijeniti druge ljude i zanemarivati njihove potrebe, u kojem će slučaju teško naći partnera/partnericu i prijatelje.

U odrasloj dobi, kranji rezultat bi mogao biti da će poslovne prilike često odbijati misleći da ima prevelik potencijal za njih te da su ti poslovi ponižavajući za osobu poput nje/njega.

Ovo su sve neke krajnosti, sve naravno ovisi od karaktera osobe i razine liberalnosti roditelja.
+7 glasa
Iva Murat od Iva Murat
Previše popustljiv odgoj nije dobar za dijete. Takvi roditelji djetetu pružaju puno topline, poštuju njegove osjećaje i zadovoljavaju sve njegove potrebe, ali mu ne postavljaju granice i nema jasnih pravila. Zbog toga djeca mogu biti zbunjena jer ne znaju što se smije, a što se ne smije. Ako im roditelji ništa nisu branili, kasnije u životu im je teško čuti riječ ne, a prije ili kasnije to će se dogoditi. Ako su roditelji odmah zadovoljavali sve djetetove potrebe i želje, dijete će kasnije u životu teško prihvatiti da nešto ne može dobiti sad i odmah i da se za neke stvari jednostavno mora potruditi. Budući da su primila mnogo topline i ljubavi, ova djeca i sama mogu biti topla i emocionalna, ali i nesigurna i nesamostalna. Također mogu postati agresivnija ako im se želje ne ispune jer nisu navikla na odbijanje.

Ipak, ako roditelji liberalnog svjetonazora nisu permisivni u odgoju, nego naprosto djecu uče toleranciji i prihvaćanju razlika, onda će dijete vjerojatno izrasti u osobu širokih shvaćanja koja ne diskriminira one različite od sebe. Takvo dijete se u budućnosti neće bojati iskakati iz kalupa, reći svoje mišljenje i slijediti svoj put u životu bez obzira na mišljenje onih iz njegove okoline.

Dakle, važno je uz pružanje slobode, razumijevanje i prihvaćanje, ipak postavljati djeci određene granice.

Izvor: https://www.poliklinika-djeca.hr/za-roditelje/izazoviroditeljstva/odgojni-stilovi-roditeljstva/
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...