395 pregleda
Znatkica u rubrici Djeca i roditeljstvo od Znatkica

Kako maloj djeci približiti astronomiju? 

Kako djeci objasniti važnost astronomije?

Ima li kakvih slikovnica o astronautima i astronomiji za djecu?

Što ako moje dijete zanimaju Mjesec, zvijezde, planete, svemir, kometi, ...?

 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+22 glasa
Dragan Dobrić od Dragan Dobrić
uređen od Dragan Dobrić

Evo nekoliko ideja kako djeci (od 4. ili 5. godine naviše) približiti astronomiju:

  1. Kampiranje u prirodi, promatrajte noćno nebo posuto zvijezdama (što dalje od gradskih svjetala, to bolje; npr. na nekom otoku ili pak na selu) - pričajte s djetetom o svemiru, pritom unesite u razgovor i vlastito oduševljenje i zanos veličinom svemira, raznovrsnošću i brojnošću zvijezda i galaksija (slobodno pustite mašti na volju, potičući zapravo djetetovu maštu - recimo neka dijete uzme pijesak u ruke i probajte iz zabave malo brojati zrnca pijeska, a onda skrenite pažnju djeteta na cijelu pješčanu plažu i usporedite to s neizmjerno većom brojnošću zvijezda) - ne trebate za to biti astronom ni astrofizičar - za početak se možete malo educirati i preko Wikipedije, ili mu naprosto pričajte o onom što znate, npr. o gravitaciji i sl.
  2. Kupite ili posudite od prijatelja mali teleskop, započnite najprije s Mjesecom, najbolje kad je polumjesec jer se bolje vidi površina i krateri (pun Mjesec obično je presvijetao pa sjene i konture ne dolaze do izražaja)
  3. Otiđite u zvjezdarnicu (svakako preporučam onu u Zagrebu) i planetarij u Tehničkom muzeju u Zagrebu - nabavite koji poster (bolje nego da ima poster Terminatora cheeky)
  4. Instalirajte na mobitel/tablet aplikaciju Star Walk 2 (ili neku sličnu) - otkrivajte "nove svjetove" zajedno sa svojim djetetom!
  5. Kupite neku od brojnih knjiga o svemiru (pronjuškajte malo na Njuškalu) i zajedno gledajte predivne slike (naravno, na internetu ima pregršt slika, samo upišite "James Webb telescope" itd...) - preporučam knjigu Putovanje u beskraj (autor: Serge Brunier, objavljeno i na hrvatskom)
  6. Potražite po Zagrebu sve "planete" i "Sunce" - nek vam to bude igra - tko će prvi spaziti planet (ok, Sunce nije teško uočiti blush) - znate na šta mislim, jelda? wink
  7. Gledajte zajedno Zvjezdane staze (meni osobno najdraži su Voyager i Enterprise)
  8. Dajte djetetu zadatak da nacrta neke svoje izmišljene planete ili sunčeve sustave, galaksije - nek malo eksperimentira s temperama ili pak neka modelira planete s glinamolom u boji

Eto, uživajte u svakom trenutku provedenim sa svojim djetetom, jer ti trenuci ionako lete brzinom svjetlosti, i dok se okrenete oko svoje osi, dijete će već odrasti... a slobodno i vi malo "podjetinjite" - dobro dođe nekad, zdravo je! smiley

Live long and prosper!

Dina Kljajić od Dina Kljajić
Odlične ideje g. Dobrić
Suzanna Marić od Suzanna Marić
Još samo kad narastu da ih to nastavi zanimati - kamo li sreće. Ali oni imaju svoje interese poslije...
Dragan Dobrić od Dragan Dobrić
Istina, to tako često biva. U svakom slučaju, vrijeme koje roditelj provede sa svojim djetetom u tim ranim formativnim godinama neprocjenjivo je i stvara posebne veze bliskosti, a i pomaže da se na jedan prirodan, spontan, opušten i nenametljiv način u dijete usade neke trajne ljudske, etičke i duhovne vrijednosti.
Marin Duganđija od Marin Duganđija
Svaka čast za ideje :) Dobar popis.
+10 glasa
Marketing odjel d.o.o. od Marketing odjel d.o.o.
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Preporučamo Vam knjige tj. dječje slikovnice "Astrokuharica" i "Psi u svemiru" za sve male ljubitelje životinja i svemira. :)

Psi u svemiru

Kakve veze imaju pas i svemir? Na prvi pogled nikakve, ali kad se sjetimo da je prvo živo biće u svemiru bio jedan pas, Lajka, i to davne 1957., onda itekako imaju (iako na Znatku ima odgovor koje je stvarno živo biće bilo prvo u svemiru). Upravo ova, i još mnogo drugih zanimljivih činjenica i zgoda o psima i svemiru, opisane su u dječjoj slikovnici 'Psi u svemiru', autorice Jasne Žmak i ilustratorice Dubravke Kolanović, koje smatraju kako dječja radoznalost i mašta ne poznaju granice, a da su svemir, zvijezde, letjelice, nebo i planeti čaroban svijet u koji djeca mogu uroniti i uživati učeći. A kada tomu dodamo i pse, koji u ovom slučaju lete, odnosno letjeli su u taj nedostižan i beskrajan svemir, imamo savršenu priču. 

Dobre priče uspijevaju povezati stvarnost i maštu, svojom istinitošću potiču na razmišljanje, a ljepotom riječi i slike razvijaju ljubav prema umjetnosti. Upravo to čini ova slikovnica, objavljena u listopadu prošle godine, u suradnji s udrugom „Kako psi komuniciraju“.

Astrokuharica

Ista ta udruga prošli tjedan objavila je novu dječju slikovnicu pod nazivom Astrokuharica, koja je ujedno prva hrvatska, a vrlo vjerojatno i svjetska, ilustrirana astro kuharica, namijenjena djeci od okvirno 6 do 12 godina (ali i odraslima koji nisu vješti u kuhanju, a ni u astronomiji), kroz koju mogu učiti ne samo kako pripremati jela, nego i što ta jela znače u astronomiji (npr. galaksijska pizza podučava o galaksijama, dugine boje na ražnjićima o spektru boja/dugi i sl. Na 40 stranica i kroz 12 recepata, objašnjeno je 12 astronomskih pojmova, koji će dijete uvesti u čarobni svijet svemira i kuhanja; originalni recepti za čokolaksije, dugine boje na štapiću, slojeve Zemlje u staklenki i još mnogo toga, jednostavnošću pripreme i čarolijom okusa osvojit će svakoga tko ih jednom isproba. 

Astrokuharica je nastala u suradnji s najpoznatijom hrvatskom astrofizičarkom prof. dr. sc. Vernesom Smolčić i njezinim portalom Astroučionica, na kojemu popularizira astronomiju, kako za velike, tako i za male. Recepte potpisuje Miljenka Kuhar, zaljubljenica u kuhanje i uvijek spremna za isprobavanje novih kulinarskih ideja, a ilustracije nagrađivana ilustratorica Vanda Čižmek, čiji odlični radovi „nose“ cijelu kuharicu.

 


Više detalja o radu udruge Kako psi komuniciraju, kao i knjigama 'Psi u svemiru' i 'Astrokuharica' možete pronaći na službenoj stranici: https://kakopsikomuniciraju.hr/

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
2 odgovora
2 odgovora
Zoran Jurić 20.12.2015. pitanje u rubrici Priroda od Zoran Jurić
2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...