202 pregleda
Znatkica u rubrici Promet i vozila od Znatkica [Superaktivan] (4.3k bodova)
Koja tri rovera (robotska vozila) su 2020. godine poslana raketom na planetu Mars? Tko te rovere šalje na Mars i kakve su im osnovne karakteristike i planovi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Marko Radić od Marko Radić [Ekstraktivan] (6.9k bodova)
Ma ne, ekipa. Poslana su samo dva rovera - američki i kineski, ali istina je da je poslan i Thw Hope od Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali to je samo orbiter, a ne i rover!!!

Ima on navedene instrumente. Poslan je na Mars 2020. u istom vremenskom prozoru kada i druge dve rakete s roverima jer je tada putanja za slanje raketa sa Zemlje na Mars najkraća (oko 6-7 mjeseci).

Ipak, The Hope nije rover. On će samo kružiti u orbiti oko Marsa. Kao i svaki drugi umjetni satelit.
+7 glasa
99 od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

U 2020. godini sa Zemlje su lansirane tri rakete koje kao teret nose svaka svoj rover kojima je zajednička misija istraživati planet Mars s najnovijom tehnologijom. Oni bi svi trebali sletjeti na Mars početkom 2021. godine. Evo koja su to tri rovera:

  1. Al Amal (The Hope) - misija ujedinjenih arapskih emirata (UAE) i njihova svemirska agencija, uz pomoć američkih sveučilišta, poslala je rover koji će proučavati dnevne i sezonske vremenske cikluse na Marsu te zašto Mars ispušta u svemir puno kisika i vodika te ostale razloga značajnih klimatskih promjena. Sadrži kameru i različite spektrometre. 
  2. Tianwen-1 (TW-1)​ - kineski rover (svemirska agencija CNSA) koji bi trebao po prvi puta poslati kinesku tehnologiju na Mars za istraživanje ovog crvenog planeta pomoću: kamere, detektora magnetskih polja, radara koji "snima" ispod površine, te laserski-induciranog spektrometra. 
  3. Perseverance (Mars 2020) - NASA je poslala prvi rover koji ima dodatno vozilo u sebi - testni mini-helikopter (dron) pod nazivom Ingenuity te će sakupljati uzorke tla Marsa koje bi kasnijim misijama bili preneseni na Zemlju za dodatnu analizu. Ovaj američki rover će sletjeti u krater Jezero (naziv po mjestu iz BiH) koji je nekada davno bio delta danas isušene rijeke. Istraživanje će raditi sa sljedećom aparaturom: kamera, radar koji "snima" ispod površine, laserski-inducirani spektrometar, eksperimentalni kisik, spektrometar Raman.

Europska svemirska agencija (ESA) i ruska svemirska agencija su planirali poslati i svoj rover Rosalind Franklin na Mars, ali nažalost projekt je odgođen za 2022. godinu.

Znatkica 15.11.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Znatkica [Superaktivan] (4.3k bodova) Zašto NASA-in dron poslan na Mars (Ingenuity) neće moći letjeti noću?
Znatko od Znatko [Superaktivan] (3.1k bodova)
uređen od Znatko
Marsovska misija Emirata "Al Amal (The Hope)" prva je od tri koja je stigla na Mars, izvršivši uspješan manevar ulaska u orbitu nešto ranije ovaj mjesec (9. veljače 2021. godine).

Nakon 7 mjeseci putovanja i kineski Tianwen-1 je ušao u orbitu oko Marsa 10. veljače 2021. godine.

A upravo danas je Nasa Mars Perseverance sletio na Mars u kanjon Jezero. :)
Marko Radić od Marko Radić [Ekstraktivan] (6.9k bodova)
Al Amal (The Hope) ostaje sa znanstveno-istraživačkim zadatkom u orbiti oko Marsa. Ostale dvije misije sadrže rover koji će se spustiti na Mars tj. američki rover je već sada na Marsu i počeo se voziti.
Ivan Gačić od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.1k bodova)
Mislim da zbog napada Rusije na Ukrajinu te višestrukih embarga i prekida suradnje s obje strane, ništa od rovera europske i ruske svemirske agencije. :(

Slična pitanja

2 odgovora 274 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...