408 pregleda
Znatkica u rubrici Promet i vozila od Znatkica
Koja tri rovera (robotska vozila) su 2020. godine poslana raketom na planetu Mars? Tko te rovere šalje na Mars i kakve su im osnovne karakteristike i planovi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Marko Radić od Marko Radić
Ma ne, ekipa. Poslana su samo dva rovera - američki i kineski, ali istina je da je poslan i Thw Hope od Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali to je samo orbiter, a ne i rover!!!

Ima on navedene instrumente. Poslan je na Mars 2020. u istom vremenskom prozoru kada i druge dve rakete s roverima jer je tada putanja za slanje raketa sa Zemlje na Mars najkraća (oko 6-7 mjeseci).

Ipak, The Hope nije rover. On će samo kružiti u orbiti oko Marsa. Kao i svaki drugi umjetni satelit.
+10 glasa
Robert Mali od Robert Mali
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

U 2020. godini sa Zemlje su lansirane tri rakete koje kao teret nose svaka svoj rover kojima je zajednička misija istraživati planet Mars s najnovijom tehnologijom. Oni bi svi trebali sletjeti na Mars početkom 2021. godine. Evo koja su to tri rovera:

  1. Al Amal (The Hope) - misija ujedinjenih arapskih emirata (UAE) i njihova svemirska agencija, uz pomoć američkih sveučilišta, poslala je rover koji će proučavati dnevne i sezonske vremenske cikluse na Marsu te zašto Mars ispušta u svemir puno kisika i vodika te ostale razloga značajnih klimatskih promjena. Sadrži kameru i različite spektrometre. 
  2. Tianwen-1 (TW-1)​ - kineski rover (svemirska agencija CNSA) koji bi trebao po prvi puta poslati kinesku tehnologiju na Mars za istraživanje ovog crvenog planeta pomoću: kamere, detektora magnetskih polja, radara koji "snima" ispod površine, te laserski-induciranog spektrometra. 
  3. Perseverance (Mars 2020) - NASA je poslala prvi rover koji ima dodatno vozilo u sebi - testni mini-helikopter (dron) pod nazivom Ingenuity te će sakupljati uzorke tla Marsa koje bi kasnijim misijama bili preneseni na Zemlju za dodatnu analizu. Ovaj američki rover će sletjeti u krater Jezero (naziv po mjestu iz BiH) koji je nekada davno bio delta danas isušene rijeke. Istraživanje će raditi sa sljedećom aparaturom: kamera, radar koji "snima" ispod površine, laserski-inducirani spektrometar, eksperimentalni kisik, spektrometar Raman.

Europska svemirska agencija (ESA) i ruska svemirska agencija su planirali poslati i svoj rover Rosalind Franklin na Mars, ali nažalost projekt je odgođen za 2022. godinu.

Znatkica 15.11.2020. pitanje u rubrici Znanost od Znatkica
07.08. promjena rubrike od Znatko
Zašto NASA-in dron poslan na Mars (Ingenuity) neće moći letjeti noću?
Znatko od Znatko
uređen od Znatko
Marsovska misija Emirata "Al Amal (The Hope)" prva je od tri koja je stigla na Mars, izvršivši uspješan manevar ulaska u orbitu nešto ranije ovaj mjesec (9. veljače 2021. godine).

Nakon 7 mjeseci putovanja i kineski Tianwen-1 je ušao u orbitu oko Marsa 10. veljače 2021. godine.

A upravo danas je Nasa Mars Perseverance sletio na Mars u kanjon Jezero. :)
Marko Radić od Marko Radić
Al Amal (The Hope) ostaje sa znanstveno-istraživačkim zadatkom u orbiti oko Marsa. Ostale dvije misije sadrže rover koji će se spustiti na Mars tj. američki rover je već sada na Marsu i počeo se voziti.
Ivan Gačić od Ivan Gačić
Mislim da zbog napada Rusije na Ukrajinu te višestrukih embarga i prekida suradnje s obje strane, ništa od rovera europske i ruske svemirske agencije. :(

Slična pitanja

5 odgovora
Ivan Gačić 21.05.2022. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić
2 odgovora
2 odgovora
2 odgovora
2 odgovora
2 odgovora
Zoran Jurić 20.12.2015. pitanje u rubrici Priroda od Zoran Jurić
2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...