122 pregleda
Monika Kiris u rubrici Promet i vozila od Monika Kiris
tagovi uređeni od Monika Kiris

Koja tvrtka osigurava siguran transport opreme za raketnu misiju Švedske svemirske korporacije 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Gebrüder Weiss osigurava siguran transport opreme za znanstvene eksperimente raketne misije Švedske svemirske korporacije

Znanstveni eksperimenti u bestežinskom stanju u središtu su misije u sjevernoj Švedskoj

Međunarodna tvrtka Gebrüder Weiss službeni je logistički partner za raketnu misiju SubOrbital Express Švedske svemirske korporacije (Swedish Space Corporation - SSC) u okviru koje će  transportirati dvanaest znanstvenih eksperimenata u Kirunu u sjevernoj Švedskoj. Od 14. do 24. studenoga 2022. SSC će u raketnoj bazi Esrange u blizini Kirune provesti misiju "SubOrbital Express 3 (S1X-3M15)", tijekom koje će eksperimenti biti poslani u svemir te će znanstvenici istražiti njihovo ponašanje i reakcije u bestežinskom stanju. Cilj ove misije je stjecanje novih spoznaja za daljnja istraživanja i rad astronauta u svemiru.

„Kao Švedska svemirska korporacija omogućujemo istraživanje svemira međunarodnim sveučilištima, istraživačkim timovima i start-upovima. Brojni eksperimenti imaju izravan utjecaj na znanost čime mogu utjecati i na cijeli svijet“

...govori Stefan Krämer, voditelj programa za SubOrbital Express pri Švedskoj svemirskoj korporaciji. 

Logistika također igra važnu ulogu u provedbi projekta:

„Presudno je da se oprema na vrijeme i ponajprije sigurno dopremi u raketnu bazu. S tvrtkom Gebrüder Weiss oslanjamo se na logističkog partnera kojem možemo vjerovati“, zaključuje Krämer.

Frank Haas, Head of Corporate Brand Strategy & Communications u tvrtki Gebrüder Weiss dodao je:

„Podržavamo Švedsku svemirsku korporaciju svojim iskustvom i znanjem iz područja logistike,  čime želimo pridonijeti daljnjem razvoju svemirskih letova. Projekti mobilnosti usmjereni u budućnost, poput raketne misije „SubOrbital Express 3“ u u fokusu su djelovanja Gebrüder Weissa.“ 

Tvrtka Gebrüder Weiss još je prošle godine dokazala svoje logističko iskustvo u simuliranju astronautske misije na Mars u Izraelu.

O misiji „SubOrbital Express 3“

Mogu li satovi izdržati ubrzanja i vibracije kod lansiranja rakete? Kako se može bolje nadzirati zdravlje astronauta u svemiru? Kako se stanice u tijelu ponašaju kada ostanu bez gravitacije? Ovi i drugi testovi u bestežinskom stanju predmet su istraživačkih timova iz Australije, Kostarike, Portugala, Italije, Lihtenštajna, Njemačke, Švicarske, Belgije i Švedske  na 15. raketnoj misiji za pokuse u bestežinskom stanju SSC-a.

Gebrüder Weiss organizira prijevoz opreme za znanstvene eksperimente iz sjedišta SSC-a u Solni blizu Stockholma u 1200 kilometara udaljenu Kirunu na sjeveru Švedske. Znanstveni eksperimenti će 22. studenog biti poslani u svemir iz raketne baze u Esrangeu. Parabolična putanja omogućit će bestežinsko stanje u trajanju od šest minuta, nakon čega eksperimenti slijeću u nenaseljeno područje sjeverno od Esrangea i u konačnici u bazu helikopterom, gdje će biti evaluirani od strane stručnih istraživača.

Na raketi će između ostaloga biti i modul Fortis (u sredini), koji će ispitati 13 satova u bestežinskom stanju. U projektu sudjeluju (s lijeva na desno): 

  • Marcel Giger (voditelj operacija, Fortis), 
  • Andreas Bentele (voditelj marketinga, Fortis), 
  • Stefan Krämer (voditelj programa, SubOrbital Express, SSC), 
  • Jupp Philipp (vlasnik i direktor, Fortis), 
  • Oscar Löfgren (inženjer strojarstva, SSC), 
  • Christos Tolis (sistemski inženjer, SSC). 

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
Margareta Jurisi 30.10.2020. pitanje u rubrici Znanost od Margareta Jurisi
3 odgovora
5 odgovora
Ivan Gačić 21.05.2022. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...