Maja Kos u rubrici Djeca i roditeljstvo od
Želim li biti najbolja majka svojoj djeci, što mi je činiti?

Kako svojoj djeci biti najbolji roditelj? Vidim dosta konkretnih savjeta, ali ima neki općeniti i jednostavni koji si mogu uvijek ponavljati kada pomislim da baš u tom trenutku želim biti svojoj djeci najbolja majka?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Michelle Koprivnjak od
odabran od Maja Kos
 
Najbolji odgovor

Ovo je vrlo teško pitanje i odgovori su zaista individualni. 

Ono što mislim da je najbitnije i što svako dijete najviše cijeni, bilo da je još malo ili u starijim godinama, je to da SLUŠATE svoje dijete. Mislim da je svima bitno da nas ljudi slušaju, a pogotovo roditelji. Naravno da nitko ne smije biti "rob" svoje djece, ali vrlo je važno slušati ono što dijete govori. To može biti ono što dijete voli, ne voli, želi, što mu smeta.. Možda i nećete uvijek pružati djetetu ono što želi jer to što želi nije uvijek ispravno, ali slušanjem i razumjevanjem toga možete ga dovesti na pravi put i objasniti mu da to nije dobro. Mislim da je vrlo važno da date djetetu priliku da kaže nešto, iako mu u toj situaciji možda nije vrijeme petljanja u razgovor, ali na taj način čete mu pokazati da vam je njegovo mišljenje važno i da to isto mišljenje cijenite. 

Također mislim da je jako važno da djetetu dajete korisne životne savjete. Iako u tom trenutku dijete možda nije svijesno što mu govorite ili ste mu dosadni, ono će kad-tad jako cijeniti to što ste mu rekli, a i to će mu zasigurno nekada koristiti u životu. 

Još jedna bitna stvar u odnosu vas i vašeg djeteta zbog kojeg ćete mu sigurno biti još bolja majka je da s njime radite stvari koje ono voli. Ioako vas možda ne zanima nogomet, a vaše dijete da, ono će cijeniti to što posvećujete pažnju tome što ono voli. Prepoznat će vaš trud i zasigurno će vam biti jako zahvalno na tome. 

Provedite puno vremena s vašim djetetom. Mislim da svako dijete voli provoditi vrijeme sa svojom majkom ili ocem. Naravno da postoje godine u kojima roditelji djeci idu naživce i neda im se družiti s njima, ali to je samo period i sigurno će proći, ali ostatak vremena iskoristite družeći se sa svojim djetetom. To nas dovodi do sljedećeg savjeta, a to je da svom djetetu osim roditelja budite i PRIJATELJ. Ponekad je dobro da se mentalno spustite u godine vašeg djeteta te se tako "poistovjeite" sa njime. Njima će biti zabavno družiti se s vama, a u isto vrijeme će osjetiti bliskost s vama.

 

Ovo je samo moje mišljenje i naravno da drugi, pa tako i vi imate drugačije stavove i što se tiće odgoja i o tome što je to zapravo najbolje za vaše dijete. Nadam se da će vam moji savjeti pomoći! :) 

 

 

+9 glasa
Iva Murat od
Kako biste svom djetetu bili najbolji mogući roditelj, važno je da uvijek radite ono što je najbolje za dijete. Međutim često je teško odlučiti što je to za dijete najbolje. Mislim da, kao prvo, morate dobro poznavati svoje dijete. Provodite s njime što je više moguće vremena i budite uključeni u njegov život. Znajte s kim se druži, što voli raditi, kakvu muziku voli, ima li simpatiju, koji mu je najdraži predmet, tko mu je najbolji prijatelj, što ga muči i ima li kakvih problema. Jako je važno da dijete u vas ima povjerenja i da vi njemu vjerujete. Razgovarajte otvoreno i bez osuđivanja. Također je važno da uvijek potičete dijete na samostalnost jer će mu to pomoći kasnije u životu, a i bolje će se osjećati kad bude znalo što sve može učiniti samostalno. Djetetu postavite jasna pravila i uvijek mu objasnite koje su posljedice ako prekrši ta pravila. Nemojte ga grubo ili nepromišljeno kažnjavati. Zapamtite da ste i vi samo ljudsko biće i ne možete biti savršeni. U redu je ako ponekad pogriješite.

Slična pitanja

2 odgovora 340 👀
2 odgovora 446 👀
1 odgovor 379 👀
2 odgovora 361 👀
3 odgovora 544 👀
3 odgovora 814 👀
3 odgovora 355 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...