451 pregleda
Mia Marijanović u rubrici Djeca i roditeljstvo od Mia Marijanović
Tinejdžerstvo (pubertet!) je za nas roditelje turbulentno razdoblje u odgoju djece. Svašta se tad njima počinje motati po glavi. Imate li kakve dobre savjete za odgoj djece u toj životnoj dobi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Svi mi volimo bebice al kad je riječ o tinejdžerima neke jeze hvata. Najbolji savjet koje mogu dati je da ih poštujete i slušate jer su im to najteže godine i zbog toga su dodatno preosjetljivi. Nagradite ih s više slobode ali pametno, oduzmite im te privilegije ako se ne znaju nositi s tom slobodom. Postavite jasna i čvrsta pravila i počnite ih držati odgovornima, više nisu mala djeca, kaznenopravno su odgovorni i slijedit će posljedice. Očekujte da će održati riječ i vi činite isto. Znajte da vam tinejdžeri trebaju u svojem životu ali imaju neke svoje uvjete koji se jednostavno trebaju izdržati dok ne dođe ono pametnije vrijeme.
+6 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Nemam dijete, ali mogu dati poneki savjet jer su mi svježa sjećanja na razdoblje kad sam ja bila tinejdžerica. Kao prvo, dajte više prostora djetetu. Kako raste, tako sve više vremena želi provoditi s prijateljima, a manje s vama. To ne znači da vas ne voli, nego jednostavno izgrađuje samog sebe kroz odnose sa svojim vršnjacima. Dopustite djetetu da donosi vlastite odluke. Ponekad roditelji čak i u pubertetu djetetu biraju odjeću ili biraju s kim će se dijete družiti. Moji roditelji to nisu radili, ali znam da ima takvih slučajeva. U ovom razdoblju djeca otkrivaju tko su i normalno je da isprobavaju različite stilove. To ne znači nužno da im morate dopustiti da se tetoviraju ili nešto slično prije 18. godine, ali dopustite im da sami biraju što će nositi i kakav će im stil biti, čak i ako vi to ne razumijete. Naravno, u ovom razdoblju života, tinejdžeri trebaju sami birati društvo. Ako vam se ne sviđa njihovo društvo možete o tome razgovarati, ali ne namećite svoje izbore. Ovo se odnosi na prigovore tipa: Zašto se družiš s njim/njom, on/ona je čudak/nema dobre ocjene i sl. Naravno, ako primijetite da je vaše dijete upalo u zaista loše društvo koje ga može povući u rizično ponašanje, obavezno ga izvucite iz tog društva. Jako je važno da djetetu bude jasno da vam se uvijek može povjeriti i obratiti se za pomoć te da ga volite što god učinilo. Otvoreno razgovarajte s djetetom o svim temama i ne osuđujte jer vam se inače neće povjeravati. Osim slobode, djetetu morate postaviti i neke granice. Mora jasno znati što smije, a što ne smije, kada mora doći kući iz izlaska i sl. Imajte na umu da sada djetetu morate dati više slobode nego prije, ali i dalje ste mu vi roditelj i morate postaviti neka pravila . Još bih napomenula da, kada vaše dijete bira koju će školu ili fakultet upisati, ne opterećujte ga previše svojim željama i ciljevima. Vi mu možete dati savjet, ali krajnja odluka je na djetetu jer ono izborom obrazovanja zapravo bira i posao koji će kasnije raditi. 

+5 glasa
Lara Tić od Lara Tić
Pošto sam još uvijek vrlo mlada (22 godine), moja sjećanja iz puberteta su još vrlo svježa pa mogu dati poneki koristan savjet.

Samokontrola roditelja je najvažnija. Tinejđeri imaju tu lošu naviku da većinu vremena provociraju, te se ponašaju nezainteresirano, povučeno i ponekad sebično. Uz to, lako ih je iživcirati i dotaknuti neku bolnu točku, jer ih u tom razdoblju ima mnogo. Ono što je meni u tom razdoblju trebalo je prostor da upoznam sebe i da se naučim samostalno nositi sa svojim emocijama i potrebama, jer kasnije u životu svi želimo postati samostalne odrasle osobe. To ne znači da ih pustite da sve rade sami, već da dozvolite da istražuju ono što ih zanima i ne namećete svoje mišljenje, i vrlo je važno da uvažavate mišljenje svojeg pubertetlije. Tada se osjećamo neshvaćeno i zbunjeno, jer nam se puno novih iskustava dešava. Kada izlazi van, dozvolite malo dulji ostanak ili barem onoliko koliko ostaju vršnjaci. Budite uvijek spremni za razgovor kada vidite da je dijete potišteno, nježno se odnosite prema problemima koji ga tište kako bi ono znalo da ima vašu podršku te da ste uvijek spremni dati savjet i pružiti utjehu. U tom trenutku ste njegovi roditelji i razvija se odnos koji može biti prijateljski ili striktno autoritativan, u kojem slučaju će se tinejđer zatvoriti u sobu sa svojim mislima i vrlo vjerovatno vas isključiti iz svog života.
Uz sve ovo, to su godine kada iz djeteta polako izrastamo u odraslu osobu, te ga tako morate početi tretirati. Mojim roditeljima, a vjerujem i svim drugim roditeljima, je to vrlo teško zato što vaše dijete prestaje to biti i postaje svoja osoba. Zato je vrlo važno da dajete dovoljno prostora za razvitak, ali ako vidite da ide krivim putem morate biti spremni uskočiti i preusmjeriti ga.
Ovdje su velike šanse i za slomljeno srce, bilo u vezi ili prijateljstvu. Tada pada samopouzdanje i dolazi do onih poznatih rečenia "bit ću zauvijek sam i ne želim više imati posla sa tim". Tada tu uskače roditelj koji vraća nadu i uz neko omiljeno jelo ili zabavan obiteljski izlet, i razgovor, podiže raspoloženje i bude svome djetetu prijatelj.

Budite spremni i na mnoge radikalne promjene te ih pokušajte prihvatiti, ako one nisu trajno štetne za njegov život.

Slična pitanja

1 odgovor
3 odgovora
1 odgovor
2 odgovora
2 odgovora
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...