301 pregleda
Marina Baričanec u rubrici Djeca i roditeljstvo od Marina Baričanec (4.7k bodova)

Bila je prije par godina takva jedna reklama tu po mom gradu kad sam bila mala... Pisalo je da su prve tri godine najbitnije. Ili najvažnije. Kako to da su prve tri godine života najbitnije? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Paulina Lančić od Paulina Lančić (415 bodova)
Ako imate znatno mlađeg brata ili sestru sigurno ste zapazili da se u prve tri godine svog života od male bebice pretvorio/la u malog čovjeka. Ova razvojna faza djeteta od 0 do 3 godine vrlo je bitna u životu svakog čovjeka, ne samo zbog ogromnih fizičkih promjena koje nastupaju (dijete počinje puzati, hodati, govoriti, ići na WC), već i zbog njegovog psihičkog razvoja koje će kasnije imati veliku ulogu u izgradnju ličnosti. U ranom razdoblju osobito brzo razvija se mozak djeteta. Interesantan je podatak da tada mozak fizički doseže volumen od 80 posto koji će imati u odrasloj dobi. Razvija se fina motorika, a neurološke veze u mozgu koje se tada uspostave, ostaju za cijeli život. U prve tri godine života djeteta također se stvara emocionalna stabilnost, razvija se osjećaj (ne)povjerenja spram drugih osoba. Ove spoznaje ostaju dugoročno zabilježene u našem mozgu i predstavljaju osnovu za naše odnose u odrasloj dobi. Njima su definirani naši odnosi s partnerom, roditeljima, prijateljima pa i našom djecom. Kako mala djeca nisu u stanju samostalno regulirati svoje emocije, ona spoznaju svijeta oko sebe vrše kroz svoje roditelje upravo u tom razdoblju. Roditelji ujedno djetetu daju osnovni model odnosa sa drugim ljudima. Dakle, u prvom razdoblju života od rođenja pa do cca jedne i pol godine života djeteta bitno je isključivo zadovoljavanje osnovnih potreba bebe, poput  hrane, spavanja i topline, te zadovoljavanje osjećaja sigurnosti i zaštićenosti. Bebi je bitno da uz to što je sita i na suhom, pored sebe ima gotovo stalni fizički kontakt. Tu su maženje, grljenje i ljubljenje bebe od presudnog značaja. Drugo razdoblje nastupa između jedne i pol do dvije godine. Tada se postavljaju temelji emocionalnog razvoja djeteta i vrlo je bitno da dijete ima osjećaj da ga doživljavamo, vidimo i s njim suosjećamo. Treće razdoblje razvoja počinje s otprilike tri godine. Tada je dijete zainteresirano za sve oko sebe i postavlja bezbroj pitanja. Ujedno počinje značajan psihološki razvoj djeteta i razvoj njegove samosvijesti. Ono postaje svjesno sebe i svoje vrijednosti na način da to saznaje kroz ponašanje roditelja. I u ovom razdoblju roditelji igraju ključnu ulogu. Prve tri godine života postavljaju  temelje razvoja ličnosti za cijeli život i stoga su neobično važne
+4 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac (34.5k bodova)

Dakle,

prve 3 godine su kada naš mozak dobiva najviše podražaja koje nikada dosada nije osjetio ne samo stvari koje može vidjeti već i osiječaj (hladno/toplo), miris , okus...

Kada se dijete rodi ono ne razumije različiti podražaji (glad, hladnoća, bol) već samo 1 podražaj i jedna reakcija, a to je nelagoda, a reakcija plakanje. S vremenom djeca nauče razaznati različite podražaje.

Nadalje da se vratim na temu i zaključim:

 "prve tri godine najbitnije" Dakle prve 3 godine života naš mozak se najviše razvija i tokom toga razdoblja su jako podložna utjecaju ljudi koji ih okružuju.

Evo i jedne zanimljive slike:

Slična pitanja

1 odgovor
3 odgovora
5 odgovora
Marija Userin 29.09.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Marija Userin (212 bodova)
3 odgovora
Margareta Jurisi 26.11.2020. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Margareta Jurisi (897 bodova)
6 odgovora
Margareta Jurisi 30.11.2020. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Margareta Jurisi (897 bodova)
3 odgovora
3 odgovora
Mia Marijanović 16.10.2020. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Mia Marijanović (9.4k bodova)
Znatko medijski pokriva

Data Science Conference Adria 23

DSC ADRIA 23

Pripremite se za najinovativniju AI konferenciju godine u Adrija regiji!

online, 16. 5. 2023.
Zagreb, 17. i 18. 5. 2023.
Rijeka, 19. 5. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

ST.ART UP 2023

ST.ART UP 2023

& GAME CHANGER AWARDS

Zagreb, 24. - 27. 5. 2023.
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...