Goran Dren u rubrici Djeca i roditeljstvo od
promjena rubrike od Znatko
Svi znamo da su nam djeca najvažnija na svijetu. I kao roditelji želimo ih zaštiti od svih gadosti na internetu koje ne želimo da vide i čuju dok ne odrastu. Koji softver te koje zaštite koristiti kod štićenja vlastite dijece od interneta?

Također, koje principe i tehnike odgoja koristiti kako bi djeca rasla bez spoznaje o lošim stvarima kojima je internet prenatrpan.

Možda ipak da u današnje vrijeme budemo malo liberalniji prema dijeci i ipak im dopustiti da sve vide i čuju, ali da im se objasni što je za njih, a što nije? No, ne znam da li to ipak možda zvuči previše popustljivo.

Ako imate neko vaše iskustvo, te ako ste pročitali negdje nešto pametno, svakako ostavite ovdje. Hvala.

Jedan tata.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+20 glasa
Dario Marčac od
uređen od Znatko

Kako i u društvu općenito, tako i na društvenim mrežama, postoje razne osobe koje volimo pratiti i koji nam predstavljaju uzor. Na isti način funkcioniraju i djeca, samo je njima puno teže razlikovati dobre od loših uzora. Često im se dogodi da prate nekoga samo zato jer tu osobu svi prijatelji već prate, pa žele biti u toku. Nažalost, i u društvu i na društvenim mrežama, ti uzori ne moraju uvijek biti dobar primjer i ponekad mogu biti jako loš uzor. Događa se i da ti „uzori“ rade sve kako bi dobili pozornost i skupili dodatni lajk ili komentar.

Najlakše i najbrže do toga je doći kreirajući nekakav senzacionalistički sadržaj, opasne izazove ili psovanjem koje je djeci smiješno. Zauzvrat se događa da djeca žele biti popularna u svom društvu pa kopiraju ponašanje svog omiljenog tiktokera, youtubera i slično.

Sigurno je da su društvene mreže postale neizbježne. Najlakše bi bilo zabraniti djeci i mobitel i Internet i društvene mreže do 18. godine, ali time nećemo postići apsolutno ništa. Bolji i teži put je s njima stalno razgovarati, educirati ih, objašnjavati im i upozoravati ih. Jako je važno na koji način im to pričamo.

Ako osjete da ništa ne znamo o toj tematici, automatski nas više ne slušaju. Isto tako ako osjete da im „pametujemo“. Ti razgovori moraju biti lagani, prijateljski i nekako „usputni“, da dijete samo postavi zaključak kakva osoba želi biti, odnosno da zna da se računa i to ponašanje koje ima iza lažnog profila i riječi koje natipka u komentarima društvenih mreža.

Ako mislite da je nemoguće da djeca otvaraju profile na društvenim mrežama, podatak da je TikTok u prva tri mjeseca 2021. izbrisao 7,3 mil profila za koje je smatrao da pripadaju djeci mlađoj od 13 godina govori dovoljno sam za sebe.

Zaštitite svoju djecu od nasilnika. Zaštitite svoju djecu da ne postanu nasilnici. Oboje je jednako važno za funkcioniranje ovog društva. Jednako je važno i u offline i u online svijetu. Pomozite im da si hrane um s kvalitetnim sadržajem koji može biti duhovit, edukativan i zabavan, ali neka ne bude negativan. 

Djeca su po prirodi iskrena, naivna i otvorena. To se ne mijenja njihovim dolaskom na društvenu mrežu. Međutim, na društvenim mrežama se kriju iza lažnih profila i izmišljenih imena. Neki od njih to koriste kako bi objavljivali svoju kreativu ili pratili neke uzore, dok neki to koriste kako bi izrugivali i vrijeđali ostale te ostavljali ružne komentare. I jedni i drugi u tom procesu nesvjesno podijele jako puno informacija o sebi.

Kako možete zaštiti svoje dijete na TikToku u 6 koraka pogledajte ovdje.

Dario Marčac
poduzetnik, tiktoker
www.dariomarcac.com

+10 glasa
Monika Kiris od
uređen od Monika Kiris

Istraživanje o sigurnosti na internetu koje je proveo Microsoft je otkrilo da su tinejdžeri više izloženi rizicima i prijetnjama na internetu nego što njihovi roditelji pretpostavljaju

 • 74% tinejdžera doživjelo je neki oblik rizika dok je samo 62% roditelja predvidjelo ovu mogućnost, što je razlika od 12 posto.

Osim toga, roditelji podcjenjuju opasnosti u svim kategorijama: 

 • najveće razlike odnose se na govor mržnje, vrlo blizu su prijetnje nasiljem, izloženost sadržaju koji potiče na samoubojstvo ili samoozlijeđivanje te cyberbullying i zlostavljanje. 

Primjerice, dok je 39% tinejdžera naišlo na govor mržnje na mreži, samo 29% roditelja izvijestilo je da su njihova djeca to iskusila.  

Anketa je također otkrila da se tinejdžeri više brinu o budućim prijetnjama nasiljem nego roditelji.

Milica Markovic / LBS TEAM D.O.O.

Većina tinejdžera (60%) ne skriva rizike s kojima se suočavaju online

 • 71% pogođenih mladih osoba razgovara o svojim iskustvima sa svojim roditeljima, 
 • 32% s prijateljima i 
 • 14% s drugim odraslim osobama.

Većina roditelja izvještava o poduzimanju različitih koraka kako bi zaštitili svoju djecu online, uključujući provjeru profila svoje djece te pregledavanje njihovog dnevnika aktivnosti (activity log). Također redovito razgovaraju sa svojom djecom o njihovim online aktivnostima.

Istraživanja su pokazala da roditelji općenito smatraju da su sigurnosne značajke moćan alat za održavanje sigurnosti njihove djece online, pri čemu 81% roditelja koristi barem jednu vrstu alata. 

Milica Markovic / LBS TEAM D.O.O.

Također je utvrđeno da su roditelji mlađe djece u dobi od 6 do 12 godina u prosjeku bili mnogo skloniji korištenju platformskih sigurnosnih alata (4,4 %), nego roditelji tinejdžera (3,5 %). Roditelji vjeruju da su alati za pregledavanje zahtjeva za prijateljstvom njihove djece (71%) i kontrola online trošenja (69%) najučinkovitiji.

Microsoft se s ponosom pridružio inicijativi francuskog predsjednika Macrona, Laboratoriju za zaštitu online sigurnosti djece pokrenutom na Pariškom forumu za mir u studenom 2022. godine. Iz istog razloga nastavlja surađivati s donositeljima odluka i organizacijama diljem svijeta: zajednički cilj je učiniti internet sigurnim za sve putem učinkovitih i proporcionalnih odgovora na izazove.

Znajući da mnogi roditelji traže edukativne materijale i smjernice za pronalaženje personaliziranih rješenja za sigurnost interneta za svoje obitelji, Microsoft je tu da pomogne:

Raspoloživi resursi | Microsoft Online Safety

 • Rezultati globalne ankete i savjeti za tinejdžere i roditelje

Xbox Family Hub

 • Raspoloživi resursi za obitelji za postavljanje dječjeg računa na Xboxu i informacije o privatnosti i sigurnosti obitelji

Microsoft Family Safety

 • Omogućavanje obiteljima da razviju sigurne navike i zaštite se digitalnim i fizičkim smjernicama i alatima

Xbox Family Settings aplikacija

 • Upravljajte aktivnostima djece na konzoli

​​​​​​Upute za sigurnost na Xboxu

 • Evoluirajući pristup Xbox sigurnosti, nova Privacy Prodigy iz Minecraft Education te savjeti i alati koje roditelji mogu koristiti sa svojim obiteljima za igranje na Xboxu

Igra je neprocjenjivo sredstvo za učenje, zbog čega je Minecraft: Education Edition objavio Privacy Prodigy, program igranja za djecu od 7 do 18 godina. 

Na igračima je da zaštite svoju privatnost kako se udaljavalju od kuće. Pri tome se susreću sa situacijama koje im omogućuju da nauče koje osobne podatke mogu podijeliti, a što bi trebali držati tajnom. Privacy Prodigy je nastavak prošlogodišnje CyberSafe serije s Home Sweet Hmm i dostupan je besplatno na Minecraft Educationu i Marketplaceu.

Foto: Milica Markovic / LBS TEAM D.O.O.

+9 glasa
Oskar Novak od

Moguće je na više načina, ali se oni dijele na softverka i hardverska rješenja. Hardversko rješenje je npr. router (usmjernik) koji unutar sebe ima opcije za " Parental  control" odnosno nadzor sadržaja kojem mogu pristupiti djeca. Softverska komponenta to može nadopuniti ili preuzeti sve uloge čak i one od routera u tom pogledu da su to nešto  naprednija rješenja. Evo nekolicine najboljih s najviše mogućnosti i kvalitetom rada:

Plaćeni (komercijalni) softver:

 • Norton Family (često smatran kao jedno od najkompletnijih riješenja koje dolazi opremljeno raznim filtrima te kategorizacijama)
 • DNSAngel (za nešto naprednije korisnike koji će nastupiti dosta rigorozno prema dijetetu, ali ukoliko stvarno ne možete rješiti problem (ima i djece koja su veoma inteligentna, lukava i znaju s računalima možda bolje i nego vi)
 • KuruPira WebFilter (Rješenje koje ima dječji izgled te osnovni set funkcija s veoma rasprostranjenim opcijama kada je u pitanju nadzor aplikacija i izričito blokiranog sadržaja)
 • NetNanny (Još jedan laureat ovog područja, kao i Norton - ima veliku povijest)
 • McAffe Safe Eyes (Legendarni program koji je u zadnje vrijeme dobio veliko štovanje novih korisnika zbog jednostavnijeg korištenja)

Besplatna rješenja:

Ukoliko se želite poigrati s opcijama routera, prvo svakako provjerite u priručniku (MANUAL) da li uopće vaš router podržava takvu opciju. Ako podržava, onda mu je potrebno pristupiti (upišite u URL: "192.168.1.1" i upišite svoje korisničko ime te lozinku routera) te ćete kroz svako sučelje, koje je poprilično jednostavno za većinu routera - pronaći simplističke no djelotvorne opcije za rješenje ovakvih problema.

Besplatna rješenja inače daju puno manje opcija i nema tehničke podrške na razini komercijalnog softvera. Autor ovog teksta još uvijek nema djece, ali ima obitelj prepunu djece i njegova su razmišljanja, ali i zaključak da je danas dovoljno aplicirati neko besplatno rješenje te to kombinirati s odgojem odnosno - roditelj mora aktivno sudjelovati u radu dijeteta za računalom kako bi ono naučilo da računalo nije samo igračka već da se i na njemu možemo susresti s nekim stvarima koje baš nisu normalne niti bi trebale biti dio života jednog dijeteta u razvoju.

Potrebno je napomenuti na kraju kako niti jedan ovaj softver nije savršen te vaša koncentracija pri radu nije najsavršenija. Uvijek je moguće negdje "propustiti" ili "popustiti" neki faktor na koji bi moglo naići dijete stoga je svakako bitno educirati biće koje je na vašu sliku i priliku, a softvare i hardvare koristii kao još jednu mjeru sigurnosti. Osim toga, rad na računalu i učenje mlađih kako da se snađu je plemenit i zabavan posao.

Goran Dren od
Hvala na brzom odgovoru.‌

Slična pitanja

2 odgovora 343 👀
3 odgovora 525 👀
3 odgovora 780 👀
1 odgovor 250 👀
5 odgovora 1.3k 👀
6 odgovora 682 👀
2 odgovora 442 👀
2 odgovora 310 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...