Zoran Jurić u rubrici Djeca i roditeljstvo od

Ako maloljetno dijete ne želi viđati onog roditelja s kojim ne stanuje, da li tu želju djeteta treba svakako poštovati?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+23 glasa
Sandra Vukov od
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor
Ako dijete ne želi vidjeti svog roditelja, ne treba ga siliti. Ako otac sumnja da je njegovo dijete pod lošim utjecajem svoje majke, njegove bivše žene, otac može zahtjevati da ga vidi i preko centra za socijalni rad ostvariti svoje pravo da se ispita dijete i da ga počne viđati. Djetetove odluke trebaju se dobro preispitati, da li su to samo djetetove odluke ili su donesene pod utjecajem drugih odraslih osoba. Dijete još uvijek nema samostalnu odgovornost za donositi takve odluke, u njegovo ime odlučuje njegov roditelj /skrbnik.
+19 glasa
Laura Žalac od
Kao studentica prava osjećam potrebu odgovoriti na ovo pitanje i smatram da sam relevantna da dadnem mišljenje o istom. Prilikom rastave roditelja, u slučaju da imaju maloljetno dijete dužni su sastaviti Zajednički plan o roditeljskoj skrbi. Taj plan sadrži informacije o djetetovom boravištu, njegovom viđanju s roditeljima, s bliskim osobama poput bake, djeda, prijatelja s kojima je razvio dublji emocionalni odnos, uzdržavanju i slično. Već pri samom sastavljanju takvog plana mogu se dogoditi dvije situacije a to je da se roditelji samostalno dogovore-postignu konsenzus te zapravo ne dadnu dijete ni jednom od roditelja na isključivu skrb već dijete jednako vremena provodi kod majke kao i kod oca, ili da su roditelji nesuglasni i sud odlučuje po službenoj dužnosti. Kod ovog drugog primjera sud uzima u obzir sve okolnosti poput sudjelovanja roditelja u postupku i pokušaju dogovora te željama djeteta. U većini slučajeva se događa da majke budu te kojima djeca budu povjerena uz iznimke naravno, ali onaj roditelj koji smatra da dijete ima najbolji interes i pažnju te sve potrebno, uvjerit će sud da je on pravi izbor i izboriti se za svoje pravo. Velika je uloga onoga roditelja koji ostvari pravo na samostalno ostvarivanje roditeljske skrbi jer treba istražiti što je dijete ponukalo da izabere jednog roditelja naspram drugoga i kako to "ispraviti", "poboljšati" na način da dijete najmanje pati.
+17 glasa
Ivana Horžić od
Mišljenje djeteta se uvijek treba poslušati. Pogotovo ako je to dijete u pubertetskim godinama treba ga poslušati. U suprotnome može doći do kontra efekta te se ono može ponašati bezobrazno, loše ili se pak zatvoriti u sebe samo kako bi na taj način dobilo potrebu pozornost. Zato je najvažnije uvijek da roditelji, ali i sudac posluša dijete, vidi njegovo mišljenje, te procijeni dali je ono opravdano te treba li se na nekome odnosu poraditi. Ako je i dijete mlađe, ono također jako dobro pamti određene situacije i događaje, te ako izrazi tu želju treba ga poslušati, sve njegove primjedbe i isto tek nakon toga odlučiti.

Ukoliko dijete ne želi viđati jedno od roditelja treba ga uvijek pitati zašto, želi li poraditi na tom odnosu i problemu, no uvažiti njegovu želju i ne tjerati ga na to. Ono se s vremenom može predomisliti, a roditelju ukoliko je stalo do njega trudit će se i pokušati popraviti svoj odnos s djetetom.
+15 glasa
Karla Jurišić od
Dijete zna što misli kada kaže s kojim roditeljem želi biti. Ima određene razloge, a ako ne znate koji su to razlozi, pitajte ga. Njegov život je ionako dovoljno kompliciran i težak, tako da treba poštivati i ovu želju. Ukoliko ne želi više viđati jednog od roditelja, mora postojati neki razlog za to.

Pokušajte popričati s njim da vidite možete li nešto učiniti, ali, ako dijete donese ovakvu odluku, znači da ima snažan stav o tome koji će se teško promijeniti.

Ne treba ga siliti na ono što ne želi jer će u njemu to stvoriti otpor i neće se činiti prirodno. Probajte mu dati vremena ako vam je to teško prihvatiti, no svakako je bitno vidjeti razlog zbog čega je tako odlučio.

Slična pitanja

2 odgovora 361 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...