258 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivan Gačić (8.6k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Imate li prijedlog kako roditelj treba malom djetetu objasniti što je to pandemija zbog korona virusa (covid-19) kako bi ono razumjelo o čemu se tu radi i da se treba pripremiti na novo normalno?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Navedite simptome korona virusa COVID-19?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (69.9k bodova)
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Adekvatno objašnjenje djetetu što je COVID-19 i na što utječe ovisi o dobi djeteta. Što je dijete mlađe, potrebno je jednostavnijim rječnikom, u kratkim rečenicama i s puno primjera objasniti popularni virus.

Djeca nemaju razvijen pojam o geografskim udaljenostima, stoga je djetetu dovoljno reći kako je virus krenuo iz zemlje koja je jako daleko od Hrvatske, no brzo se širi, pa je tako stigao i u naše mjesto.

Važno je napomenuti da koronavirus može biti opasan za sve ljude zbog čega djeca možda neće hodati u vrtić ili će manje viđati svoje djedove i bake. Taj virus uzrokuje bolest koja nalikuje prehladi, ali za tu bolest ne postoji lijek.

Virus se može prenijeti ako kašljemo i kišemo u vlastitu ruku ili u osobu u našoj blizini, ako dodirujemo predmete poput kvaka, stolova, police (u vrtiću, bolnici, školi, u tramvaju…) i ako nakon tog ne operemo ruke te ako se nalazimo u blizini osobe koja je oboljela od tog virusa.

Roditelji trebaju ukazati djeci da im se obrate ako osjete povišenu tjelesnu temperaturu, otežano disanje, kašalj, bol u mišićima, umor, gubitak njuha i okusa.

Uz pjevanje pjesmice poput Sretan rođendan brže će proći vrijeme redovitog pranja ruku.

+7 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (19.0k bodova)
Djetetu treba obratiti pozornost na pranje ruku, nošenje maske i držanje udaljenosti između ljudi. Takodjer mu treba naglasiti da će to sve proći i da je to trenutno važno da se djetetu ne stvara panika. Djeca su vrlo pametna i mnogo nas puta iznenade sa svojim razumjevanjem za odrasle stvari. Za povišenu temperaturu, umor i druge simptome vi budite zaduženi da se njemu ne stvara preopterećenje. Oko virusa ne treba dugo pričati, najbolje u kratkim crtama i podsjecivati ga dok sam ne zapamti i ne prijeđe mu u rutinu.
+1 glas
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić (19.9k bodova)
Malo dijete ne razumije i prihvaća svijet oko sebe na način na koji to rade odrasli ljudi pa nekada nije ni potrebno tumačiti djetetu o čemu se točno trenutno radi. Pogotovo mislim da u razgovoru s djetetom ne treba koristiti složene i koplicirane pojmove koje niti većina odraslih ne razumije, poput novo normalno, pandemija, epidemija... Dijetetu bi bilo dobro objasniti na koji način pravilno prati ruke, kako se ne smije dodirivati usta i nos, masku ne uvoditi do šest godina starosti i to je to. Djeca su djeca i treba im dozvoliti da žive normalno svoje djetinjstvo.

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
2 odgovora
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...