177 pregleda
Znatkica u rubrici Zdravlje i medicina od Znatkica [Superaktivan] (4.3k bodova)

Kako se prirodnim putem boriti protiv korona virusa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Marketing odjel d.o.o. od Marketing odjel d.o.o. [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Svakodnevnim jačanjem imuniteta!

Naš imunitet složen je sustav organa, tkiva i stanica koje komuniciraju s okolišem na način da prepoznaju potencijalne opasnosti te sprječavaju ili ograničavaju njihovo djelovanje. Izloženost psihofizičkom stresu i neodgovarajuća prehrana, uz genetsku osnovu, najviše pridonose neprikladnom odgovoru imuniteta. Stoga je ključan naš utjecaj na faktore koje možemo mijenjati, a to su u prvom redu prehrana ali i fitonutritivna suplementacija kojom možemo doprinijeti adekvatnom imunološkom odgovoru. Uz proteine, vitamine i mineralne tvari postoje brojne bioaktivne tvari iz hrane i biljnih vrsta koje djeluju antioksidativno, antimikrobno i imunomodulatorno. Uz često spominjani vitamin D3, vitamin C, cink tu su i polifenolne komponente hrane te druge organske molekule ljekovitih biljnih pripravaka. Sinergijskim djelovanjem prehrambenog matriksa ove tvari osiguravaju zaštitu od virusa i bakterija povećavanjem udjela antioksidativnih i protuupalnih tvari u organizmu te poticanjem proizvodnje imunoloških stanica. Kako i razvoj najsuvremenijih lijekova svoju inspiraciju često pronalazi u prirodnim spojevima, nije čudno što se tradicionalni biljni pripravci sve više spominju u službi podrške imunitetu, posebice u slučajevima prevencije ali i komplementarne antiviralne terapije virozama, gripi i u konačnici aktualnoj pandemiji koronavirusom.

Jedna od biljnih vrsta koja je dobila iznenadnu pažnju javnosti, zahvaljujući nedavnim najavama laboratorijskih istraživanja u borbi protiv koronavirusa je slatki pelin (Artemisia annua L.), odnosno njegova glavna aktivna komponenta - artemizinin. Slatki pelin se u tradicionalnoj medicini dugo koristi kao lijek za malariju i brojne druge bolesti. U našim krajevima poznatiji je njegov rođak, gorki pelin (Artemisia absinthium), ali važno je naglasiti kako upravo slatki pelin pomaže kod simptoma groznice zahvaljujući svojim analgetskim i antipiretskim svojstvima. Slatki pelin se najčešće koristi u obliku vodenog ekstrakta, u mješavinama s medom ili u obliku macerata gdje je suha tvar biljke pomiješana s hladno prešanim biljnim uljem. Ovako korištena biljka slatkog pelina, u svom integralnom obliku, u kombinaciji s protuupalnim uljem poput, primjerice ulja crnog kima (Nigella sativa), pokazuje sinergijski učinak fitokemikalija (terpenoida, timokinona, flavonoida, fitosterola, nezasićenih masnih kiselina i dr.) na imunološki sustav. Upravo je snaga suradnje različitih aktivnih molekula smislena u prevenciji virusnih infekcija, a ukoliko se one ipak razviju, može potencijalno pomoći u ublažavanju težine simptoma i smanjiti duljinu trajanja bolesti. Vitamin D3 i cink se već istražuju u kontekstu prevencije i terapijskih mogućnosti kod infekcije COVID-19. Međutim, treba proći još vremena od obećavajućih preliminarnih rezultata istraživanja do većih kliničkih studija koje će pokazati konkretne učinke i doze vitamina, mineralnih tvari te bioaktivnih komponenti biljnih vrsta na virus SARS-CoV-2. Do tada, ono što možemo je osigurati podršku imunitetu kroz sezonsku, uravnoteženu prehranu i ciljane dodatke prehrani, naglašava Karmen Matković Melki, dipl. ing., nutricionist.

Hrvatski proizvođač "Matičnjak" u svojoj ponudi imaju uljni macerat slatkog pelina. Napravljen od 100% hladno prešanog ulja crnog kima čijim svakodnevnim uzimanjem definitivno možete zaštiti svoj imunitet. Dokazano djeluje kao vrlo jak saveznik u borbi protiv virusa, bakterija i infekcija.

Macerat slatkog pelina iz Matičnjaka u hladno prešanom ulju crnog kima, predstavlja sinergiju dvije biljke koje su između ostalog jaki imunomodulatori pa se koriste i u borbi protiv najtežih bolesti. Već sam macerator, ulje crnog kima povećava aktivnost te količinu tzv. T-limfocita i NK stanica koje čine prirodni obrambeni sustav u borbi protiv virusa i bakterija. Slatki pelin djeluje također protuupalno, antibakterijski, antigljivično, regulira imunitet, pomaže kod probave, liječi od parazita te pomaže i kod kožnih bolesti. Jako je efektan kod regulacije imuniteta, pa ga je zato dobro koristiti i preventivno.

Proizvode možete pronaći u specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane, a od sada ih je Phoenix Farmacija uvrstila u svoj distribucijski kanal za sve ljekarne u Hrvatskoj. Kompletan asortiman Matičnjaka možete pronaći u Fitzona centru u Zagrebu, gdje se ujedno nalazi i savjetovalište fitoterapeuta Ive Bačlije u svrhu korištenja proizvoda kod uklanjanja određenih zdravstvenih tegoba te izrade individualnih programa dodataka prehrani. Za one sklonije online kupnji, potražite na webshopu Matičnjaka gdje možete pronaći detaljnije informacije o slatkom pelinu i provjeriti što se još nudi u Matičnjakovoj riznici zdravlja.

+6 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić [Ekstraktivan] (9.8k bodova)

''Prva linija obrane'' protiv korona virusa ili bilo koje druge bolesti je snazan imunitet, do kojeg se dolazi upravo prirodnim putem. Snazan imuninet je upravo najsnaznije oruzje protiv korona virusa a ono se dobiva ovako:

  • mjenjanje na zdravu i kvalitetnu prehranu
  • potrebno je piti cajeve bogate razno-razning antioksidansima kao sto su  zeleni caj, caj od đumbira ili od kurkume.
  • bitno si je priustiti dovoljno sna
  • sto cesce provesti vrijeme vanka tj. na svjezem i cistom zraku
  • tjelesna aktivnost, pogotovo vani

Vitamini C i D su vrlo bitni  za obranu od bilo koje prehlade ili gripe poput korona virusa, moze se konzumirati putem voca (Vitamin C) i jednostavno provođenjem vremena vani tj, na suncu (Vitamin D).

Mnogi su se zezali kako je nemoguce dobiti koronu ako jedete puno pancete i češnjaka, no češnjak je uobiti jako dobar jer ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Također razni probitici su vrlo dobri za poboljsanje imuniteta, jer mnogi kazu da su crijeva upravo 80% naseg imuniteta. 

Slična pitanja


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...