Znatkica u rubrici Zdravlje i medicina od

Kako se prirodnim putem boriti protiv korona virusa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Marketing odjel d.o.o. od
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Svakodnevnim jačanjem imuniteta!

Naš imunitet složen je sustav organa, tkiva i stanica koje komuniciraju s okolišem na način da prepoznaju potencijalne opasnosti te sprječavaju ili ograničavaju njihovo djelovanje. Izloženost psihofizičkom stresu i neodgovarajuća prehrana, uz genetsku osnovu, najviše pridonose neprikladnom odgovoru imuniteta. Stoga je ključan naš utjecaj na faktore koje možemo mijenjati, a to su u prvom redu prehrana ali i fitonutritivna suplementacija kojom možemo doprinijeti adekvatnom imunološkom odgovoru. Uz proteine, vitamine i mineralne tvari postoje brojne bioaktivne tvari iz hrane i biljnih vrsta koje djeluju antioksidativno, antimikrobno i imunomodulatorno. Uz često spominjani vitamin D3, vitamin C, cink tu su i polifenolne komponente hrane te druge organske molekule ljekovitih biljnih pripravaka. Sinergijskim djelovanjem prehrambenog matriksa ove tvari osiguravaju zaštitu od virusa i bakterija povećavanjem udjela antioksidativnih i protuupalnih tvari u organizmu te poticanjem proizvodnje imunoloških stanica. Kako i razvoj najsuvremenijih lijekova svoju inspiraciju često pronalazi u prirodnim spojevima, nije čudno što se tradicionalni biljni pripravci sve više spominju u službi podrške imunitetu, posebice u slučajevima prevencije ali i komplementarne antiviralne terapije virozama, gripi i u konačnici aktualnoj pandemiji koronavirusom.

Jedna od biljnih vrsta koja je dobila iznenadnu pažnju javnosti, zahvaljujući nedavnim najavama laboratorijskih istraživanja u borbi protiv koronavirusa je slatki pelin (Artemisia annua L.), odnosno njegova glavna aktivna komponenta - artemizinin. Slatki pelin se u tradicionalnoj medicini dugo koristi kao lijek za malariju i brojne druge bolesti. U našim krajevima poznatiji je njegov rođak, gorki pelin (Artemisia absinthium), ali važno je naglasiti kako upravo slatki pelin pomaže kod simptoma groznice zahvaljujući svojim analgetskim i antipiretskim svojstvima. Slatki pelin se najčešće koristi u obliku vodenog ekstrakta, u mješavinama s medom ili u obliku macerata gdje je suha tvar biljke pomiješana s hladno prešanim biljnim uljem. Ovako korištena biljka slatkog pelina, u svom integralnom obliku, u kombinaciji s protuupalnim uljem poput, primjerice ulja crnog kima (Nigella sativa), pokazuje sinergijski učinak fitokemikalija (terpenoida, timokinona, flavonoida, fitosterola, nezasićenih masnih kiselina i dr.) na imunološki sustav. Upravo je snaga suradnje različitih aktivnih molekula smislena u prevenciji virusnih infekcija, a ukoliko se one ipak razviju, može potencijalno pomoći u ublažavanju težine simptoma i smanjiti duljinu trajanja bolesti. Vitamin D3 i cink se već istražuju u kontekstu prevencije i terapijskih mogućnosti kod infekcije COVID-19. Međutim, treba proći još vremena od obećavajućih preliminarnih rezultata istraživanja do većih kliničkih studija koje će pokazati konkretne učinke i doze vitamina, mineralnih tvari te bioaktivnih komponenti biljnih vrsta na virus SARS-CoV-2. Do tada, ono što možemo je osigurati podršku imunitetu kroz sezonsku, uravnoteženu prehranu i ciljane dodatke prehrani, naglašava Karmen Matković Melki, dipl. ing., nutricionist.

Hrvatski proizvođač "Matičnjak" u svojoj ponudi imaju uljni macerat slatkog pelina. Napravljen od 100% hladno prešanog ulja crnog kima čijim svakodnevnim uzimanjem definitivno možete zaštiti svoj imunitet. Dokazano djeluje kao vrlo jak saveznik u borbi protiv virusa, bakterija i infekcija.

Macerat slatkog pelina iz Matičnjaka u hladno prešanom ulju crnog kima, predstavlja sinergiju dvije biljke koje su između ostalog jaki imunomodulatori pa se koriste i u borbi protiv najtežih bolesti. Već sam macerator, ulje crnog kima povećava aktivnost te količinu tzv. T-limfocita i NK stanica koje čine prirodni obrambeni sustav u borbi protiv virusa i bakterija. Slatki pelin djeluje također protuupalno, antibakterijski, antigljivično, regulira imunitet, pomaže kod probave, liječi od parazita te pomaže i kod kožnih bolesti. Jako je efektan kod regulacije imuniteta, pa ga je zato dobro koristiti i preventivno.

Proizvode možete pronaći u specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane, a od sada ih je Phoenix Farmacija uvrstila u svoj distribucijski kanal za sve ljekarne u Hrvatskoj. Kompletan asortiman Matičnjaka možete pronaći u Fitzona centru u Zagrebu, gdje se ujedno nalazi i savjetovalište fitoterapeuta Ive Bačlije u svrhu korištenja proizvoda kod uklanjanja određenih zdravstvenih tegoba te izrade individualnih programa dodataka prehrani. Za one sklonije online kupnji, potražite na webshopu Matičnjaka gdje možete pronaći detaljnije informacije o slatkom pelinu i provjeriti što se još nudi u Matičnjakovoj riznici zdravlja.

+8 glasa
Pavo Lasić od

''Prva linija obrane'' protiv korona virusa ili bilo koje druge bolesti je snazan imunitet, do kojeg se dolazi upravo prirodnim putem. Snazan imuninet je upravo najsnaznije oruzje protiv korona virusa a ono se dobiva ovako:

  • mjenjanje na zdravu i kvalitetnu prehranu
  • potrebno je piti cajeve bogate razno-razning antioksidansima kao sto su  zeleni caj, caj od đumbira ili od kurkume.
  • bitno si je priustiti dovoljno sna
  • sto cesce provesti vrijeme vanka tj. na svjezem i cistom zraku
  • tjelesna aktivnost, pogotovo vani

Vitamini C i D su vrlo bitni  za obranu od bilo koje prehlade ili gripe poput korona virusa, moze se konzumirati putem voca (Vitamin C) i jednostavno provođenjem vremena vani tj, na suncu (Vitamin D).

Mnogi su se zezali kako je nemoguce dobiti koronu ako jedete puno pancete i češnjaka, no češnjak je uobiti jako dobar jer ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Također razni probitici su vrlo dobri za poboljsanje imuniteta, jer mnogi kazu da su crijeva upravo 80% naseg imuniteta. 

Slična pitanja

3 odgovora 495 👀
1 odgovor 219 👀
1 odgovor 200 👀
3 odgovora 493 👀
3 odgovora 339 👀
1 odgovor 249 👀
2 odgovora 224 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...