143 pregleda
Nino Marić u rubrici Hrana i piće od Nino Marić (15.7k bodova)

Da li stvarno vegani imaju manju šansu za teži oblik korona-virusa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija (131k bodova)
prikazano od Znatko

Da! Najnovije istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu „BMJ Nutrition Prevention & Health” pokazuje da pojedinci koji slijede biljnu prehranu imaju 73% manju šansu za razvijanje umjerenih do teških simptoma bolesti COVID-19. Cilj studije, koja je uključivala 2884 zdravstvenih djelatnika iz Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske, Ujedinjenoga Kraljevstva i SAD-a, bio je istražiti povezanost načina prehrane i ozbiljnosti simptoma oboljelih od koronavirusa.

Vegani imaju 73% manju šansu za teži oblik koronavirusa!

Među 568 pozitivnih slučajeva najbolje su prošli sudionici koji su bili na biljnoj prehrani, s čak 73% manje šanse za razvijanje umjerenih i teških simptoma. U usporedbi s njima, oni koji prakticiraju prehranu bogatu bjelančevinama životinjskog podrijetla imali su gotovo četiri puta veću vjerojatnost da će doživjeti umjeren ili težak oblik bolesti COVID-19. Osobe na biljnoj prehrani konzumirale su više povrća, voća i biljnih bjelančevina poput mahunarki i orašastih plodova.

Veganska prehrana je najsnažniji izvor preventivnog lijeka na planetu

Autori ovog istraživanja objasnili su da takve namirnice opskrbljuju tijelo važnim vitaminima, mineralima i antioksidansima koji podržavaju naš imunosni sustav i smanjuju rizik od respiratornih infekcija. To nas ne treba iznenaditi jer ugledni nutricionist i znanstvenik, dr. Neal Barnard, napominje da su nutricionisti još 50-ih godina prošloga stoljeća utvrdili da biljna hrana sadrži obilje zdravih bjelančevina koje našem imunosnom sustavu pomažu u stvaranju antitijela, reguliraju šećer u krvi i metabolizam masti, a važni su i za stvaranje energije te izgradnju organizma i obnovu tkiva.

„Opasnost od koronavirusa i drugih bolesti smanjena je jer su biljne namirnice bogate antioksidansima i fitokemikalijama koji nas štite od različitih bolesti dok meso, jaja i mlijeko povećavaju stvaranje sluzi, što otežava rad bijelih krvnih stanica, koje štite organizam od štetnog djelovanja mikroorganizama. Svakodnevnom konzumacijom biljnih namirnica gradimo snažan imunitet koji se lakše izbori s virusnim i bakterijskim infekcijama, a ujedno stvara otpornost organizma na bolesti”, kažu Prijatelji životinja.

Iz ove aktivne udruge, koja već 20 godina u Hrvatskoj promiče vegansku prehranu kao najsnažniji izvor preventivnog lijeka na planetu, navode da bi nas pandemija koronavirusa trebala još više potaknuti da postanemo vegani i svakodnevno konzumiramo proizvode biljnog podrijetla:

„Time stvaramo jak imunitet koji nije podložan bolestima, a istodobno se sprječava nastanak novih, jačih virusa koji nastaju zbog uzgoja životinja za hranu. Pozivamo sve na uvrštavanje u prehranu što više neprerađene biljne hrane!” 

Dodaju da, ako imamo gripu, prehladu ili bilo koju drugu sličnu bolest, raznovrsni veganski obroci i biljna jela odličan su izvor vitamina, minerala, antioksidansa i hranjivih tvari koji će nam pomoći u bržem ozdravljenju i oporavku. Od novih varijanti koronavirusa, osim primjenom svih drugih epidemioloških mjera, možemo se zaštititi i raznovrsnom veganskom prehranom.

Svi zainteresirani za više informacija, mnogo recepata ukusne hrane i vodič za lakši prelazak na veganstvo mogu se prijaviti na Vege izazov na www.veganopolis.net.

Slična pitanja

1 odgovor
Ivana Basar 03.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar (3.9k bodova)
3 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...