Ivan Gačić u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivan Gačić
promjena rubrike od Znatko
Imate li prijedlog kako roditelj treba malom djetetu objasniti što je to pandemija zbog korona virusa (covid-19) kako bi ono razumjelo o čemu se tu radi i da se treba pripremiti na novo normalno?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Navedite simptome korona virusa COVID-19?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Adekvatno objašnjenje djetetu što je COVID-19 i na što utječe ovisi o dobi djeteta. Što je dijete mlađe, potrebno je jednostavnijim rječnikom, u kratkim rečenicama i s puno primjera objasniti popularni virus.

Djeca nemaju razvijen pojam o geografskim udaljenostima, stoga je djetetu dovoljno reći kako je virus krenuo iz zemlje koja je jako daleko od Hrvatske, no brzo se širi, pa je tako stigao i u naše mjesto.

Važno je napomenuti da koronavirus može biti opasan za sve ljude zbog čega djeca možda neće hodati u vrtić ili će manje viđati svoje djedove i bake. Taj virus uzrokuje bolest koja nalikuje prehladi, ali za tu bolest ne postoji lijek.

Virus se može prenijeti ako kašljemo i kišemo u vlastitu ruku ili u osobu u našoj blizini, ako dodirujemo predmete poput kvaka, stolova, police (u vrtiću, bolnici, školi, u tramvaju…) i ako nakon tog ne operemo ruke te ako se nalazimo u blizini osobe koja je oboljela od tog virusa.

Roditelji trebaju ukazati djeci da im se obrate ako osjete povišenu tjelesnu temperaturu, otežano disanje, kašalj, bol u mišićima, umor, gubitak njuha i okusa.

Uz pjevanje pjesmice poput Sretan rođendan brže će proći vrijeme redovitog pranja ruku.

+8 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Djetetu treba obratiti pozornost na pranje ruku, nošenje maske i držanje udaljenosti između ljudi. Takodjer mu treba naglasiti da će to sve proći i da je to trenutno važno da se djetetu ne stvara panika. Djeca su vrlo pametna i mnogo nas puta iznenade sa svojim razumjevanjem za odrasle stvari. Za povišenu temperaturu, umor i druge simptome vi budite zaduženi da se njemu ne stvara preopterećenje. Oko virusa ne treba dugo pričati, najbolje u kratkim crtama i podsjecivati ga dok sam ne zapamti i ne prijeđe mu u rutinu.
+2 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
Malo dijete ne razumije i prihvaća svijet oko sebe na način na koji to rade odrasli ljudi pa nekada nije ni potrebno tumačiti djetetu o čemu se točno trenutno radi. Pogotovo mislim da u razgovoru s djetetom ne treba koristiti složene i koplicirane pojmove koje niti većina odraslih ne razumije, poput novo normalno, pandemija, epidemija... Dijetetu bi bilo dobro objasniti na koji način pravilno prati ruke, kako se ne smije dodirivati usta i nos, masku ne uvoditi do šest godina starosti i to je to. Djeca su djeca i treba im dozvoliti da žive normalno svoje djetinjstvo.

Slična pitanja

2 odgovora 266 👀
1 odgovor 196 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...