Maja Kos u rubrici Djeca i roditeljstvo od Maja Kos
Treba li malu djecu (do nekih 15. godine života) pustiti da gledaju horor filmove?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+13 glasa
Iva Murat od Iva Murat
Uglavnom u programu ili u kutu tv ekrana za vrijeme trajanja filma možemo vidjeti za koju je publiku namijenjen. Tako neki filmovi nisu primjereni za djecu mlađu od 12, neki za mlađu od 15, a neki za mlađu od 18 godina. Iako je dobro poslušati te upute, mislim da smo svi bar jednom, ako ne i više puta, kao djeca pogledali film koji nam po dobi nije bio primjeren. Po meni djeca do 12 godina svakako ne bi trebala gledati strašne filmove. Što se tiče starije djece, mislim da bi roditelj trebao procijeniti. Ako je dijete inače plašljivije, ne bi trebalo gledati horore jer će se sigurno uplašiti, možda će imati noćne more i slično, a jedan film nije vrijedan toga. Ako dijete nije plašljivo i shvaća da je to samo film, malo boje i specijalnih efekata onda mu se može dopustiti da gleda. Smatram da bi bilo dobro kad bi roditelji prvo pogledali film, ili barem bili upućeni u njegov sadržaj, prije nego što dopuste djetetu da ga gleda.
+10 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Horor i strašni filmovi su općenito uznemirujućeg karaktera. Razmislite kako bi oni utjecali na djecu kojoj mozak te percepcija svijeta nije posve razvijena te ih se može uvjeriti u mnogo toga do određene dobi. 

Djeca nesvjesno pamte uznemirujuće i traumatične događaje koji im se usađuju i pohranjuju u glavu zauvijek. Nakon scena iz horor filmova, za koje svi znamo da su i više nego uznemirujuće, dijete će početi stvarati pogrešnu sliku svijeta te se bojati stvari koje nisu stvarne, ali će u njihovim glavama biti stvarne jer su ih vidjeli na televiziji. 

Djeci se trebaju prikazivati korisni i edukativni sadržaji bez nepotrebnog uznemiravanja i izlaganja lažnoj opasnosti. Ljudski mozak i um se oblikuje u vrlo ranoj dobi te razne traume mogu obilježiti nečiji budući život te njegovu osobnost, karakter, zanimanja i strahove.

Smatram da djeca ne zaslužuju nepotrebno uznemiravanje te da moramo eliminirati sadržaje koji će im to omogućiti, dok još imamo kontrolu nad njihovim životima, a to je kada su djeca. Naravno, kada odrastu sami odlučuju o svojemu životu, a mi se moramo pobrinuti da im usadimo što kvalitetnije vještine te ih oslobodimo bilo kakvih mogućih post traumatskih događaja. 

+6 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Preporuka je prije početka filma da taj film nije namjenjen za djecu mladu do odredenih godina. Od 15te godine prateći obiteljski zakon, ona mogu samostalno poduzimati pravne radnje i gledati s toliko godina kakve god filmove žele a oni se više i ne smatraju djecom i kaznena odgovornost im je izjednačena s odgovornosti odraslog čovjeka.

Mlađa djeca do 9te godine ne bi smijela gledati takve filmove, nekad i do 12te ali to je preporuka.

Moje osobno mišljenje je da se tu preporuku treba i poslušati.
Viktor Viljac od Viktor Viljac
Moje osobno mišljenje za dobne oznake na televiziji je:
Za oznaku 12- Minimalno 9 godina
Za oznaku 15- Minimalno 12 godina
Za oznaku 18- Minimalno 14,15 godina
+6 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac
Pozdrav,

ja osobno sada imam 15, te sam dosad pogledao 1 "horor".

Dakle veliki dio filmova, serija ima oznake 7,12,15,18 te su dobro osnovno mjerilo.

Ako vaše dijete uporno želi gledati horor trebali biste vi odabrati horor i pogledati ga s djetetom (prije toga ga upozoriti što je zapravo horor)? A ZAŠTO? Pa vrlo je vjerojatno da ako odbijete dijete ono će ga pogledati bez vas i to vjerovatno predvečer te će to biti gore nego da ste pogledali s njim.

U slučaju da vaše dijete ne inzistira da gleda horore nego dobijate dojam da mu nije toliko važno jednostavno mu recite ne ali mu lijepo objasnite zašto ste odbili da pogleda horor.

Ukoliko dijete odbijete samo riječi "ne" te ne objasnite vjerovatno ste uduplali šanse da će ga pogledati.
+5 glasa
Ivana Steković od Ivana Steković
Ja smatram da ne. Posljedica toga što djeca gledaju horor su pojavljivanje noćnih mora,problemi sa spavanjem,strah od nepoznatih ljudi,strah od mraka… To za njih mogu biti kratkotrajni ali i dugotrajni strahovi (emocionalni i psihički). A mogu i biti jako anksiozni.

Filmovi strave bude te neke strahove i otkrivaju tamniju stranu života.

Odluka je na roditeljima,ipak svaki roditelj poznaje svoje djete.

Mislim da s razlogom kad puste horor filmove na tv-u piše 15 ili 18 godina.
+2 glasa
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Djeci bi trebalo pustiti da gledaju horror filmove, ali ne one preekstremne kao one redatelja James Wana i neke sadističke.

Djecu bi trebalo učiti hrabrosti,  ali ne pretjerivati. Naravno ako djeteta zanima strava i užas.

Umjesto horrora, za dijete je bolji izbor horror komedija sa dobrom oznakom 12.

Slična pitanja

3 odgovora 1.9k 👀
8 odgovora 731 👀
4 odgovora 436 👀
5 odgovora 699 👀
1 odgovor 520 👀
5 odgovora 819 👀
5 odgovora 674 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...