95 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Priroda od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.0k bodova)
Da li šume na planeti Zemlji uspore ili ubrzaju globalno zagrijavanje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.3k bodova)
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Šume nam pomažu usporiti globalno zatopljenje upravo zato što apsorbiraju ugljikov dioksid. One su najvažniji i najveći borac protiv globalnog zatopljenja, a njihovim pretjeranim krčenjem čovječanstvo uništava svog najvećeg pomoćnika u sprječavanju pretejranog zagrijavanja Zemlje i nakupljanja stakleničkih plinova ( vodena para, ugljikov dioksid, metan i dušikov oksid). 

Sadnjom jednog drveta na svako srušeno čovjek bi pomogao u rastu šuma, ali problem time ne bi bio riješen. Naime, drvetu treba mnogo godina da naraste, a još više da se prirodno nastavi razmnožavati i da se obnovi šuma. Krčenje šuma puno je brži postupak te tako dolazi do raspada sistema prirodne ravnoteže. Dakle, kako bismo održali ovaj prirodni sustav borbe protiv globalnog zatopljenja, potrebno je smanjiti krčenje šuma.

U vremenu u kojem se Zemlja sve više zagrijava, češći su i šumski požari koji brzom i razornom silom također uništavaju ne samo šume, već i sav život u njima, odnosno životinje koje su ujedno i pomagači u njihovom širenju i opstanku.

Slična pitanja

1 odgovor 863 pregleda
2 odgovora 91 pregleda
1 odgovor 672 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...