🎂🎉 DANAS JE ZNATKOV 9. ROĐENDAN! 🎉🎂
55 pregleda
Monika Kiris u rubrici Turizam i putovanja od Monika Kiris (4.9k bodova)

Koje hrvatske destinacije u 2022. ispunjavaju INHERIT kriterije za održivost i zaštitu okoliša na Mediteranu, zbog čega im je uručen certifikat INHERITURA?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija (86.7k bodova)
prije prikazano od Znatko

Brnjac: Hrvatske destinacije primjer su održivosti Mediterana

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je radni sastanak s ravnateljem Nacionalnog parka Mljet Ivanom Sršenom te mu je tom prilikom uručila certifikat INHERITURA. U sklopu projekta INHERIT dodijeljeni su INHERITURA certifikati destinacijama koje su ogledni primjeri održivosti na Mediteranu, među kojima su se našle i hrvatske destinacije. Certifikati se dodjeljuju mediteranskim područjima za održivost i zaštitu okoliša te za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine u obalnim i morskim područjima, uz poštivanje lokalnog okoliša i prirode, a svaka destinacija morala je ispuniti 16 strogih kriterija zaštite okoliša i održivosti.

U Hrvatskoj je te kriterije ispunilo pet INHERITURA područja:

  • Nacionalni park Kornati, 
  • Ninska laguna-područje ekološke mreže Natura 2000, 
  • Nacionalni park Brijuni, 
  • Luka Budava u Ližnjanu te 
  • Nacionalni park Mljet.

 htz.hr

„Čestitam svim dobitnicima INHERITURA certifikata. Očuvanje prirodne baštine i bioraznolikosti, posebice u morskim područjima i na otocima, ciljevi su kojima svi zajedno moramo dati doprinos, a razvoj održivog turizma najbolji je temelj za zadržavanje turističke konkurentnosti Mediterana“, istaknula je ministrica Brnjac.

Svrha projekta INHERIT bila je poboljšanje strateške javne politike i mjera zaštite koje se bave negativnim učincima intenzivnih turističkih tokova na području Mediterana, uspostava MED INHERITURA područja koja predstavljaju područja u kojima ljudske djelatnosti koegzistiraju s prirodnom baštinom te prilagođavanje tematskih turističkih ruta tako da doprinose zaštiti okoliša.

Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...