216 pregleda
Monika Kiris u rubrici Kupovina od Monika Kiris
promjena rubrike od Znatko

Kako spriječiti svakodnevno prekomjerno korištenje plastičnih vrećica?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak

Svi radovi prirode moraju se smatrati dobrim. 

- Cicero 

Jedan od dobrih načina smanjenja korištenja plastičnih vrećica jest kupovina platnenih vrećica. One su vrlo jeftine i isplative, a mogu se ponijeti bilo gdje idemo. Uza to sve, nisu namijenjene samo odlasku u dućan, već ih možemo upotrijebiti i na druge razne načine.  

platnene vrećice za putovanja • set od 4 vrećice - Take Tha Break

Također, možemo koristiti i razne kutije za hranu u kojima, umjesto u kartonu i vrećicama, nosimo hranu sa sobom kada idemo na posao, fakultet ili na fakultet i putovanje. 

Plastična posuda za hranu - Top 23 proizvoda

Uza sve to portal Slobodna Dalmacija donosi vijest iz Kanade gdje ljudi čak i u trgovinama ne stavljaju namirnice u papirnate vrećice, već sa sobom nose platnene: 

U Kanadi postoji lanac trgovina koje namirnice prodaju “refužo” i bez ikakvog pakiranja. Tjesteninu, grah, ulje, pecivo, začine, što god, kupci mogu staviti u vlastitu ambalažu - platnene torbe, papirnate vrećice, staklene boce, staklene ili metalne posude i slično. I kod nas je moguće na taj način kupovati mlijeko i mliječne proizvode. 

U Spar i Interspar trgovinama novi izbor ekološki prihvatljivih vrećica

Potonje se platnene vrećice mogu pronaći i u trgovačkim lancima na području Hrvatske. (npr. Kaufland)

+7 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Fond i 'kumice' s Dolca upozorili: 8. listopada 2022. do 11 sati u Hrvatskoj je iskorišteno više od pola milijuna jednokratnih plastičnih vrećica

Gotovo svaka treća osoba u Hrvatskoj namirnice nosi u jednokratnim plastičnim vrećicama

U sklopu inicijative #musthave, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je iskoristio subotnje jutro 8. listopada, koje mnogi koriste za odlazak na tržnicu kako bi, u suradnji s prodavačima, javnost upozorio na prekomjerno korištenje jednokratnih plastičnih vrećica. Na tržnici Dolac je s tim ciljem postavljen digitalni brojač, koji je s odbrojavanjem krenuo od ranog jutra. Već u 11 sati brojčanik se zaustavio kako bi pokazao ukupan broj jednokratnih plastičnih vrećica iskorištenih do tog trenutka – alarmantnih 510.571.
Anamarija Brstilo iz Službe za odnose s javnošću Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poručila je:

Prodavačima, kupcima i prolaznicima smo ove subote željeli skrenuti pažnju na problem prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica, koje se nerijetko koriste svega dvadesetak minuta i potom završe u otpadu, ili još gore – u prirodi. Zagađuju tlo, vode, mora, a posljedica toga je i mikroplastika koja dospije i do naših tanjura. Ovom inicijativom građane želimo osvijestiti o toj ogromnoj količini plastike, ali im istovremeno i ponuditi održiviju alternativu. Zato smo posjetiteljima Dolca danas osigurali višekratne vrećice za voće i povrće, kako bismo pokazali da je promjena svakodnevnih navika na bolje jednostavna, laka i moguća.

Fondu su se pridružili i prodavači na tržnici nošenjem „NOplastic“ majica te pakiranjem svojih proizvoda kupcima u višekratne, reciklirane vrećice. Složili su se kako je izuzetno važno napraviti sve što možemo kako bismo očuvali naš okoliš jer to ima direktan utjecaj i na naše zdravlje.

Doprinos ovoj važnoj inicijativi dali su i poznati hrvatski influenceri, koji će građane nastaviti educirati o utjecaju plastičnih vrećica na svojim kanalima na društvenim mrežama. Cilj im je svojim utjecajem potaknuti građane na pozitivne promjene pa im kroz svoje objave planiraju predložiti zanimljive i atraktivne alternative plastici, koje se s lakoćom mogu koristiti.

Lucija Požgaj / Abeceda komunikacije

Kao što dobro znamo, ubrzani životni tempo dovodi do trenda svakodnevne spontane kupovine, a ta navika rezultira gomilanjem jednokratne plastike. To dokazuje i podatak iz 2021. godine u istraživanju koje je provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, koje je otkrilo da svaka treća osoba u Hrvatskoj za nošenje kupljenih namirnica koristi jednokratne plastične vrećice iz trgovine. Stoga, bilo koja alternativa jednokratnoj plastici danas je apsolutni #musthave, što naglašava i krovni slogan inicijative „Ako si u modi, održivost te vodi“. Moda diktira trendove, a svatko od nas svjesnim odabirom i promjenom svakodnevnih navika može pomoći da održivost postane naš najvažniji trend, kojim stvaramo pozitivnu promjenu u svijetu u kojem živimo. 

Lucija Požgaj / Abeceda komunikacije

“Nemojte biti dio ove šokantne statistike. Plastika je koristan materijal, no kao i sa svim drugim resursima, trebamo ju upotrebljavati odgovorno i racionalno. Najmanje što možete napraviti je da sa sobom prilikom odlaska u kupnju ponesete svoju vrećicu”, poručuju iz Fonda.

JESTE LI ZNALI….

  • U morima diljem planeta svaki dan završi 14 milijuna tona plastičnog otpada – ta je težina ekvivalent 70 tisuća plavetnih kitova!
  • 80 % morskog otpada potječe s kopna, a više od polovice su plastični predmeti za jednokratnu upotrebu.
  • Zbog toga će u morima uskoro biti više plastike nego ribe. 
  • Za razgradnju jedne plastične vrećice potrebno je više od 100 godina, a i tad u okolišu ostaje mikroplastika, koja putem hranidbenih lanaca, završava i na našem tanjuru. 
  • Svaki tjedan probavimo 5 grama plastike.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...