Monika Kiris u rubrici Turizam i putovanja od

Kakve prihode od turizma ostvaruju ostale zemlje na Mediteranu tijekom ljetne sezone 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od
prikazano od Redakcija

Svima na Mediteranu raste prihod od turizma u odnosu na fizičke rezultate

Europa se najbrže vraća u igru nakon godina pandemije, pokazuju nacionalne statistike

Dreamstime.com

Kako pokazuju podaci o turističkom prometu, Europa se najbrže vraća u igru nakon godina pandemije, a nositelj rasta je Mediteran, što pokazuju i nacionalne službene statistike koje pristižu iz vodećih destinacija.

Usto, uz prosječan rast cijena od oko 30 posto, sve mediteranske zemlje bilježe porast prihoda u odnosu na fizičke rezultate. kako je poznato, Hrvatska bi na broj noćenja za par postotaka manji nego u 2019. godini prema procjenama mogla imala porast od 7 posto u ukupnim prihodima, uz iznos od 11,2 milijarde eura.

Snažna potražnja

Snažna potražnja u Grčkoj ove godine povećala je prihod hotela u drugom tromjesečju na 2,05 milijardi eura, što je čak 238,8 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavio je grčki Zavod za statistiku.

Usluge smještaja zabilježile su najveći porast prometa na otoku Kosu, gdje je ostvareno četiri puta više prihoda nego lani, dok je najmanji rast zabilježen u područnoj jedinici Halkidiki.

Ugostiteljski objekti u Grčkoj u drugom tromjesečju imali su promet od 1,93 milijarde eura što je za 70,2 posto više u odnosu na drugo tromjesečje 2021. godine, s tim da su najveći rast prometa imali kafići i restorani na Santoriniju (275,8 posto).

Prema podacima statističkog zavoda za lipanj, promet pružatelja turističkih usluga iznosio je milijardu eura, odnosno za 174,4 posto više u odnosu na lipanj 2021., dok su ugostitelji imali rast prometa od 56 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Sveukupno u lipnju, poduzeća koja se bave smještajem i hranom i pićem zabilježila su povećanje prometa od 141,4 posto, na 1,2 milijarde eura.

Broj posjetitelja u Španjolskoj u srpnju bio je tek za dva posto manji nego lani u istom mjesecu, uz više cijene od 21 posto u prosjeku. Brojke su za 61 posto bolje nego lani, a u svoja omiljena ljetovališta u Španjolskoj vratili su se na brojke iz 2019. godine Britanci koji čine 17 posto ukupnog broja gostiju. Drugi najbrojniji španjolski gosti su Nijemci, potom Francuzi.

Španjolci vratili Britance

Turska je u prvih sedam mjeseci privukla preko 23 milijuna međunarodnih posjetitelja, što je samo u srpnju skok od 53 posto u odnosu na lani. Međunarodni dolasci skočili su im na 6,67 milijuna u srpnju, uglavnom zahvaljujući bogatim ruskim turistima koji ove godine nisu mogli letjeti u većinu europskih zemalja, no skočio je značajno i broj njemačkih i britanskih posjetitelja.

Nijemci su činili najveći udio stranih posjetitelja u Turskoj u razdoblju od siječnja do srpnja, s gotovo 3 milijuna dolazaka, što je porast od 137,36 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Slijede ih Rusi s 2,1 milijun dolazaka i Britanci s 1,8 milijuna dolazaka. Dakako u ukupnu statistiku ulazi i značajni broj turskih državljana koji rade vani. U ministarstvu turizma Turske očekuju u ovoj godini prihod od 37 milijardi dolara, na 47 milijuna turista.

“Brojke u srpnju bile su jake, kao i u kolovozu. Kada pogledamo trenutne rezervacije, broj letova i sjedala od strane turoperatora za rujan, listopad i studeni, čini se da će ciljevi biti postignuti”, rekao je Bulent Bulbuloglu, potpredsjednik Federacije turskih hotelijera.

Slična pitanja

1 odgovor 237 👀
2 odgovora 376 👀
Ana Pilato 08.03.2022. pitanje u rubrici Turizam i putovanja od Ana Pilato
1 odgovor 261 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...