Monika Kiris u rubrici Turizam i putovanja od

Kakav je tijek ljetne turističke sezone 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od
prikazano od Redakcija

Staničić: Sezona je odlična, prihod će biti velik

Sadašnji tijek glavne turističke sezone je odličan, približili smo se 2019., pratimo trend 95-96 posto noćenja i 90 posto dolazaka u odnosu na 2019. Danas u Hrvatskoj boravi oko milijun i sto tisuća turista, prihodi će biti još veći, izjavio je za Dnevnik HTV-a Kristjan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

Komentirao je HNB-ovu prognozu da ćemo od turizma ove godine uprihoditi 800 milijuna eura, odnosno 7% više u odnosu na 2019.

"Imamo odlično prolazno vrijeme, imamo veći broj fiskaliziranih računa pa i prihoda u turizmu, ali treba pričekati ostatak glavne sezone, imamo i odlične najave za posezonu, pa ćemo na kraju godine zbrajati pokazatelje i prihode, zasigurno sezona će biti odlična", ocijenio je Staničić.

Mnogo je primjedbi na previsoke cijene na obali, no Staničić kaže da se uvijek apelira na činjenicu da svaku povećanje cijena mora biti popraćeno s povećanjem razine kvaliteta proizvode i usluge.

"Tržište je ono koje stvara određenu razinu cijene u svakom trenutku, nadam se da će naši turistički radnici biti razboriti, da će pomno promatrati daljnji tek sezone i da će se prilagoditi stanju na tržištu", rekao je.

Što se tiče apartmanizacije i eventualne učinke koje bi mogla imati za turizam, Staničić je izjavio kako je prostor jedan od naših najvažnijih resursa te je na lokalnim čelnicima da kroz prostorne planove kvalitetno upravljaju tim prostorom te upravljaju u pravcu održivog turizma. U tom smislu, kaže, ići će i nova strategija razvoja održivog turizma, a vjeruje da će Ministarstvo i Vlada dati veliki doprinos budućem razvoju turizma, ali, naglašava kako je i na svima nama čuvati prostor, sve resurse i imati održivi turizam.

"HTZ izrađuje strateški dokument za hrvatski turizam, nadamo se brzom dovršenju, ali i realizaciji. Cilj je da se na ljestvici sa 16. mjesta u svijetu dignemo još više i naravno cilj je daljnja digitalizacija poslovanja i procesa kako bi što bolje informirali turiste i pokazati što Hrvatska sve danas nudi u vrlo jakoj svjetskoj globalnoj konkurenciji kada govorimo o turističkoj industriji", zaključio je Staničić.

Gužve diljem obale ne posustaju, promet prema Jadranu i dalje je gust, a dolazi i vrijeme zbrajanja zarade. Prema procjenama Hrvatske narodne banke prihodi od turizma ove bi godine mogli dosegnuti 11 milijardi 300 milijuna eura - što je gotovo četvrtinu više nego lani, ali više i od one, dosad nedostižne, 2019. Domaći analitičari pritom procjenjuju da će prihodi rušiti rekorde čak i ako im se doda efekt inflacije.

Slična pitanja

1 odgovor 443 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...