187 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Priroda od Lovro Gorup (4.4k bodova)
tagovi uređeni od Znatko
Koja je vrsta elektrane, prema vašem mišljenju, najmanje štetna za prirodni okoliš?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Niko Anzulović Mirošević od Niko Anzulović Mirošević (237 bodova)

Ovo naizgled jednostavno pitanje zapravo za sobom povlači cijelu mrežu parametara, situacija i scenarija koje je potrebno uzeti u obzir pri razmatranju odgovora. Postoje mnogi članci, mišljenja i istraživanja ljudi diljem svijeta, koji zastupaju razna stajališta.


Glavne vrste elektrana su sljedeće:

  • Termoelektrane - na gorenje fosilnih goriva
  • Hidroelektrane - na snagu protoka voda na kopnu
  • Plimoelektrane - na snagu plime i oseke; njima slične u razvoju su također one na morske struje
  • Vjetroelektrane - na snagu vjetra
  • Solarne elektrane - na snergiju Sunca
  • Nuklearne elektrane - fuzijske i fisijske, bazirane na reakcijama atomskih jezgara

Termoelektrane su najstarije, te pružaju stalnu, sigurnu i obilatu količinu energije. No, iako su i danas najkorišteniji način dobivanja električne energije, svi se slažu da su najveći zagađivač od svih, pa nas to ostavlja s nuklearnim elektranama, te ostalima - s obnovljivim izvorima energije.
Plimoelektrane i elektrane na morske struje još su u ranom razvojnom stadiju. Iako iz dosadašnjih saznanja obećavaju popriličnu čistoću okoliša u radu, teško je išta zaključiti dok ne krenu u širu primjenu.
Vjetroelektrane su velike vjetrenjače koje često vidimo na putovanjima. Iako proizvode vrlo čistu energiju, cijena i ekološki učinak njihovog planiranja, proizvodnje, postavljanja, održavanja i rušenja još uvijek se ne isplate u odnosu na malu, nesigurnu i nestalnu količinu električne energije koju proizvode.
Hidroelektrane najprimjenjenije su od svih elektrana na obnovljive izvore energije. Dokazano pružaju stalnu količinu električne energije, no ipak su podložne pojavama poput suše i poplave. Usto se isplati postavljati ih samo na iznimno snažne i velike rijeke/jezera. I za njih, iako u manjoj mjeri, vrijedi kao i o hidroelektranama: količina energije nezadovoljavajuća je s obzirom na cijenu i ekološki negativan učinak održavanja i proizvodnje
Solarne elektrane također nisu široko primijenjene, većinom zbog skupoće i potrebe za ogromnim površinama za rad. Iako su dosad, kao i prijašnje dvije, previše štetile okolišu u odnosu na malu količinu energije koju proizvedu, najavljuju se velika, isplativa i funkcionalna "polja" tih elektrana (npr. kompanija Tesla). Vidjet ćemo što budućnost nosi...

Nakon svega toga, zaključak koji se u novije vrijeme sve češće donosi jest da su nuklearne elektrane zapravo najčistiji način dobivanja električne energije. Naime, unatoč propagandi uzrokovanoj strahom od nuklearnih bombi i katastrofa u Černobilu i Fukushimi, koja je uvjeravala da je atomska energija opasna i prljava, istina izlazi na danje svjetlo. Ta istina jest da je za održavanje nuklearne elektrane potrebno posvetiti veliku pažnju, no kada ona počne raditi, proizvodi ogromnu količinu energije, pa na kraju ispadne da proizvede manji negativan otisak na okoliš u odnosu na energiju koju proizvede nego bilo koji drugi tip elektrane.  

Da stvar bude još bolja, znanost je na putu k zamjeni FISIJSKIH nuklearnih reaktora FUZIJSKIMA. To ukratko znači četveroduplu energetsku isplativost i višestruko slabije zagađivanje.

Slična pitanja

1 odgovor
Ivana Mačić 07.12.2021. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Mačić (7.9k bodova)
1 odgovor
Katarina Muzica 15.11.2021. pitanje u rubrici Priroda od Katarina Muzica (1.3k bodova)
1 odgovor
Margareta Jurisi 30.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Margareta Jurisi (897 bodova)
3 odgovora
Marija Miha 22.04.2022. pitanje u rubrici Priroda od Marija Miha (10.3k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...