121 pregleda
Marko Radić u rubrici Promet i vozila od Marko Radić [Ekstraktivan] (6.8k bodova)

Je li električna energija kojom se pune električna vozila čista ili se opet vozimo na naftu? Negdje sam čitao da stvaranje električne struje za električna vozila još više zagađuju okoliš. Da li je to istina?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koji električni auto kupiti u Hrvatskoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Hrvoje Prpic od Hrvoje Prpic [Proaktivan] (615 bodova)

Odgovor ovisi o tome u kojoj se drzavi nalazite. Ukoliko je to Kina onda utjecaj na okolis nece biti ni priblizno toliko dobar koliko ce biti u Hrvatskoj.

Naime, u Kini se cak 65% elektricne energije dobiva sagorjevanjem ugljena dok je u Hrvatskoj taj broj znacajno manji. Prema izvjestaju HEP Opskrbe za 2019., samo 12,5% elektricne energije je doslo iz ugljena i/ili mazuta.

Osim samog izvora elektricne energije bitno je primijetiti da nije isto proizvodimo li elektricnu energiju na jednom, centralnom mjestu gdje otrovne plinove mozemo filtrirati ili u milijun odvojenih zagadjivaca. Vecina vozila se nalazi u gradovima i na taj nacin direktno ispustaju otrovne plinove pored pjesaka, biciklista pa i samih vozaca koji se nalaze u prometu dok to nije slucaj s elektricnim vozilima.

Tu je takodjer problem iskoristivosti energije koji je kod benzinskih vozila oko 25%, dizel vozila oko 33% dok se to kod elektricnih vozila penje na preko 90%.

Slična pitanjaFuture in Compliance

Role of GDPR and Compliance in Business

online, 27. svibnja 2022.
Kupi ulaznicu!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.1k pitanja

13.2k odgovora

2.7k komentara

1.3k korisnika

...