272 pregleda
Marija Miljević u rubrici Priroda od Marija Miljević

Kako obilježiti - Dan planete Zemlje? Ideje, prijedlozi? Što rade drugi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+12 glasa
Ana Pilato od Ana Pilato

BOLT ĆE POSADITI STABLO ZA SVAKO KORIŠTENJE APLIKACIJE 22. TRAVNJA 2022.

Inicijativa superaplikacije za mobilnost provodit će se globalno, a doprinos uspješnoj realizaciji pružit će zahtjevi za vožnjom, dostavom hrane i namirnica te najmom električnih romobila pristigli iz Hrvatske.

U partnerstvu s tvrtkom Seedballs Kenya, kompanija Bolt je pokrenula inicijativu pošumljavanja određenih područja u Keniji sadnjom više milijuna stabala. Korištenjem Boltovih usluga korisnici će pridonijeti sadnji 25 tona autohtonog sjemena drveća. Inicijativa koju su pokrenuli Bolt i Seedballs prvo je u nizu rješenja kojim će se doprinijeti neutralizaciji utjecaja Boltovih aktivnosti na okoliš.

„Pozitivan utjecaj na okoliš ključan je dio Boltove misije. Želimo graditi gradove za ljude, a ne za automobile, stoga osim što pomažemo u smanjenju emisija štetnih plinova u gradovima pružanjem alternativa korištenju osobnih automobila, predani smo ublažavanju utjecaja našeg poslovanja na okoliš kroz projekte kao što je Seedbolts. Sa zadovoljstvom idemo korak dalje kako bismo obilježili Dan planeta Zemlje ovom novom inicijativom”, istaknuo je Tomislav Lukačević, direktor Bolta u Hrvatskoj.

Svaka vožnja na zahtjev i najam romobila unutar aplikacije Bolt te narudžba hrane i namirnica unutar Bolt Food-a rezultirat će posađenim stablom više.

„U Keniji, kao i mnogim drugim zemljama, šume i travnjaci su pod velikim pritiskom. Obnova krajolika je izazovna, između ostalog, zato što je autohtono sjeme često hrana za različite vrste životinja, a Seedballs nadilazi ovaj izazov premazivanjem domaćeg sjemena otpadnom prašinom drvenog ugljena koja sprječava da se sjeme pojede. Kada pada dovoljno kiše, prašina drvenog ugljena se otapa i sjeme tone u zemlju natrag u svoje prirodno stanje, spremno za rast”, pojasnio je tehniku sadnje autohtonog sjemena suosnivač Seedballsa Teddy Kinyanjui.

Projekt pošumljavanja područja u Keniji još je jedan primjer Boltove predanosti smanjenju ukupnog utjecaja na okoliš koji je započeo pokretanjem Zelenog plana 2019. Njime je Bolt prilagodio poslovanje kako bi smanjio svoj utjecaj na okoliš i neutralizirao emisije više od 4,5 milijardi km vožnje. U prosincu 2020. Bolt je postao prva platforma za električne romobile koja upravlja romobilima s pozitivnim klimatskim otiskom, a 2021. ova europska superaplikacija uvela je i uslugu najma električnih bicikala u pojedinim europskim gradovima.

+12 glasa
Ivana Steković od Ivana Steković
odabran od Marija Miljević
 
Najbolji odgovor

Za mene bi obilježavanje dan planeta Zemlje bila sadnja ili kupovina nekog cvijeća,neke biljke.

Jedno stablo u vlastitom dvorištu ili na sličnom mjestu može se činiti kao mali korak u očuvanju prirode. A i drvo će vašoj djeci pružiti poseban osjećaj odrastanja uz obiteljsko stablo. Ne mora biti baš drvo,može i neka biljka.

Evo kako posaditi - https://zelenko-hortikultura.hr/usluge/uredenje/sadnja-biljaka-i-ukrasnog-drveca

I evo gdje kupiti - https://planthouse.hr

+10 glasa
Nino Marić od Nino Marić
uređen od Nino Marić

INA putem Zelenog pojasa podržava 11 održivih projekata

 • Devetu godinu zaredom INA nastavlja provedbu programa Zeleni pojas u sklopu kojeg sufinancira ekološke projekte
 • Na ovogodišnji natječaj je pristiglo 280 prijava, a odabrano je ukupno 11 projekata

Već tradicionalno na Dan planeta Zemlje INA je proglasila ovogodišnje dobitnike programa Zeleni pojas. Stručna komisija sastavljena od predstavnika Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, neovisnih stručnjaka za održivi razvoj te predstavnika Ine odabrala je 11 pobjedničkih projekata, a jedan dodatni projekt odabrali su fanovi Inine Facebook stranice. Odabrani projekti bit će provedeni uz financijsku podršku Ine u ukupnom iznosu od 250.000 kuna, a dio projekata bit će realiziran uz pomoć Ininog Kluba volontera.

Natječaj za Zeleni pojas bio je otvoren od 1. do 31. ožujka 2022. i prijave su se odvijale preko web stranice putem koje je zaprimljeno 280 ideja. Pobjednički projekti odabrani su temeljem jasno definiranih kriterija od kojih su najvažniji bili održivost, revitalizacija kopnenih i vodenih površina s ciljem očuvanja bioraznolikosti, borba protiv klimatskih promjena te edukacija.

Odabrani projekti su:

 • Hrvatsko planinarsko društvo „Željezničar“, Speleološki odsjek -  Jame bez drame – podzemlje bez mikroplastike

 • Ronilački klub ''Murter-Kornati'' - Pronađi perisku!

 • Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Split - Ekološka akcija čišćenja vrela Cetine na području Parka prirode Dinara

 • Geopark Viški arhipelag - Otok Vis - čist i ispod površine

 • HUP Pčelinjak - Hrvatska Pčelarska Služba 112 (HPS-112)

 • OSNOVNA ŠKOLA JOSIPA KOZARCA, LIPOVLJANI - Arboretum- mjesto učenja igre i zabave

 • Hrvatski savez slijepih - Biljku posadi na sebi poradi

 • TALIJANSKA SREDNJA ŠKOLA - SCUOLA MEDIA SUPERIORE ITALIANA ROVINJ – ROVIGNO - Očuvanje lokalnog staništa ugrožene vrste kamotočca  Pholas dactylus u obalnom području Rovinja

 • Osnovna škola Mitnica - Od neuglednog travnjaka do vlastitih proizvoda

 • Dobrovoljno vatrogasno društvo Vela Luka - Čišćenje plaža otoka Proizd

 • Dječji vrtić Ivančica, Oriovac - Vrt za budućnost

INA je usmjerena na održivi razvoj i veliku pažnju pridaje pomaganju zajednicama u realizaciji njihovih projekata jer u kompaniji vjerujemo da svatko od nas može dati svoj doprinos stvaranju bolje, održivije budućnosti. I ove godine pružili smo priliku svima koji „misle zeleno“ da uz našu podršku ostvare svoje ideje usmjerene na očuvanje okoliša koji dijelimo“, rekla je Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga Ine.

Slična pitanja

1 odgovor
Ana Pilato 22.03.2022. pitanje u rubrici Priroda od Ana Pilato
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...