Ana Pilato u rubrici Mediji od
promjena rubrike od Znatko
Kako se danas novinar u Hrvatskoj može zaštititi (pravno, fizički, ...) kada javno upozori na pritisak kojim biva izložen zbog svog neovisnog objavljivanja određene afere ili sličnog?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Marija Hojsak od

Novinarski posao ponekad može biti vrlo težak jer su novinari ti koji objave određeni član pod svojim imenom i prezimenom i čitatelji automatski taj članak povezuju s fizičkom osobom samog novinara. 

Međutim, novinarski posao jest objavljivanje vijesti iz područja kojim se bavi kako bi javnost bila informirana i obaviještena o svemu što se dešava u svijetu. Ali javnost, odnosno čitatelji, ne bi odmah, kada pročitaju članak s kojim se ne slažu, napadati novinara jer je on samo "ruka" koja je napisala dostavljene informacije i objavila ih u javnost.

NOVINARI - 24 članaka | Express

Ako je novinar suzdržan i posve objektivan te članak ili vijest objavljuje i piše u trećem licu, onda taj novinar nema veze s viješću koja je objavljena jer je on samo prijenosnik iste. 

Prema tome, čitatelji uvijek moraju biti svjesni  da novinari koji ne iznosi svoje subjektivne stavove o temi kojom se bave da često s njom nisu povezani i iznose ju na način kako je do njih došla.

Vrlo bi bilo važno i poželjno kada bi se ponovno uvelo istraživačko novinarstvo u medije koje bi prvo istražilo vijest do temelja, a onda ga pustilo u javnost. Na spomenuti bi se način bilo kakvi napadi na novinara umanjili i čitatelji bi znali da je on samo onaj koji je vijest saznao, istražio i objavio s činjenicama koje o njoj zna, bez subjektivnog mišljenja (pisanjem u prvom licu jednine). 

Slična pitanja

1 odgovor 264 👀
3 odgovora 487 👀
1 odgovor 1.0k 👀
Robert Mali 01.04.2016. pitanje u rubrici Mediji od Robert Mali
1 odgovor 344 👀
1 odgovor 294 👀
1 odgovor 490 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...