362 pregleda
Nino Marić u rubrici Mediji od Nino Marić
uređen od Nino Marić

Kako Znatkov redakcijski novinar (Znatkove redakcije) da napiše objavu za medije na Znatku? Koja su uputstva i kako to najbolje napraviti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+16 glasa
Redakcija od Redakcija
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Ovo je odgovor za sve novinare Znatkove redakcije koji se po prvi puta susreću s objavom tekstova na Znatku u formatu pitanje-odgovor. :)


Jednostavno je. Ovdje se doslovno radi o plasiranju u javnost točnih informacija koje nam šalju druge tvrtke, ali u obliku pitanja i odgovora što je standardni oblik komunikacije na Znatku. Netko pita, a netko odgovara.

Da vidiš najnovije objave (pitanja i odgovore) koristi ikonu u gornjem glavnom izborniku "Novosti", dok na naslovnici Znatka možeš vidjeti izbor najaktivnijih pitanja i odgovora (prema aktivnostima korisnika u zadnje vrijeme) koje Znatkov softver sam bira i sortira.

Ajmo sad konkretno na posao. Dakle, agencije za odnose s javnošću (PR agencije) ili druge tvrtke svakodnevno na Znatkov redakcijski email (desk@...) šalju svoje objave za medije (eng. press release; PR) koje urednik bira koje ćemo objaviti na Znatku. Na tvoj email (ili neki drugi po tvom izboru) preusmjeravati će se objave za medije koje inače dolaze na službeni Znatkov redakcijski email. 

Za početak, odluka urednika je:

"Za sada objavljuješ sve objave! Osim kada za neke izričito dobiješ naputak da se ne objave."

Objave dolaze u različitim formatima (.docx, .pdf ili kao email tekst). Trebaš ih copy/paste na Znatka uz minimalne promjene (padež, smisao, kontekst) i uz vjerojatno dosta oblikovanja teksta. Dobro će ti doći da imaš na svom računalu instaliran program za uređivanje teksta kao što je Word, te čitač PDF datoteka ali i program za pregledavanje fotografija. O tome nešto kasnije.

Objava se plasira javnosti na Znatku korištenjem dva korisnika tj. dva računa:

a) jedan koji postavlja pitanja (tvoj osobni) i
b) drugi je redakcijski račun (desk): https://znatko.com/user/desk 

Detaljnije se ta dva korisnika koriste ovako:

KORAK PRVI

Prijaviš se na svoj osobni račun. Uz svaku objavu za medije, s obzirom na format Znatka, potrebno je svaki puta osmisliti kreativno, smisleno i traženo pitanje na koje će upravo ta objava za medije biti odgovor. Najbolja su pitanja koja počinju sa "Kako..." ali ne mogu uvijek biti takva i ovise o kontekstu cjelokupne objave za medije. Svako pitanje treba biti dobro osmišljeno tako da objava za medije na kraju zvuči kao smisleni odgovor. Nekada je dovoljno prvo pročitati jasno naslov objave za medije, a nekada je potrebno i cijelu objavu za medije kako bi pitanje bilo dobro postavljeno.

Za pitanje, koje u biti predstavlja pandan u novinarstvu naslov teksta, je bitno da se u njemu spominju glavni akteri iz odgovora. Tada i broj pregleda raste jer prepoznatljive riječi u naslovu/pitanju privlače pozornost. Glavni akteri odgovora su: brendovi, imena ljudi, nazivi firmi ili institucija, proizvoda ili usluga. Na Znatku možeš naći puno primjera kako je već to ranije napravljeno.

Pitanje koje upišeš, kroz svoj osobni račun, zajedno sa:

 • biranjem tematske rubrike na Znatku,
 • detaljnijeg opisa (možeš copy/paste pitanja ali da je formatirano - naglašene ključne riječi) i 
 • unosom tagova (prvenstveno onih koji već postoje na Znatku i to što više njih, max. 20 tagova, a da su usko tematski povezani s pitanjem i odgovorom)

Nakon objavljenog pitanja, završava prvi korak i ti se odjaviš sa Znatka sa svog osobnog računa...

KORAK DRUGI

...i prijaviš ponovno kao redakcijski korisnik ("desk") za koji dobiješ korisničko ime i lozinku. Nakon prijave dolaziš na to isto tvoje pitanje (prethodno postavljeno s tvog računa u prethodnom koraku), i na toj stranici s tim pitanjem daješ odgovor.

Odgovor bi se trebao upisati jednostavno. Samo napraviš copy/paste objave za medije kao odgovora. No, iako zvuči jednostavno, to nije baš uvijek tako. Nekada će ti se na Znatku u polju za unos odgovora prikazati cijeli tekst ispravno formatiran, a nekad neće. Iako tvoj email servis možda nudi ispravan pregled (eng. preview) svake datoteke online, to ne znači da će copy/paste iz tog pregleda dobro biti formatiran kada ga pretočiš u odgovor na Znatku.

Tu pomažu određeni trikovi uređivanja teksta koje otkriješ s vremenom, a ovdje ćemo ti u nastavku otkriti neke. Napredno korištenje alata kao što je Word puno pomaže. Najlakše je kada je objava u polju za odgovor već automatski formatirana kao u originalu jer tu ima najmanje posla uređivanja. No, što ako nije? Tada odgovor/objavu treba dovesti u red barem da liči na sadržaj koji je bio u originalu (odlomci, bold, linkovi, ...). Slijedi par trikova za uređivanje teksta koji će ti pomoći.

Kako bi se automatski povuklo formatiranje teksta iz objave za medije u odgovor na Znatku, objave za medije koje su u datotekama .docx i .pdf je najbolje prvo preuzeti iz email poruke na svoje računalo (napraviti download). Zatim otvoriš tu datoteku u programu za čitanje/gledanje tih formata (npr. Word ili PDF čitač) i iz tog programa napraviš copy/paste teksta na Znatka u polje za upis odgovora. Kada je objava za medije napisana u samom email-u (kao tekst email-a; bez pridodanih datoteka) tada se takav sadržaj najjednostavnije copy/paste na Znatka, čak uz zadržavanje formatiranja.

Primjer dobro ubačene objave za medije u obliku pitanja i odgovora na Znatku:

Nekoliko VAŽNIH savjeta za uređivanje teksta

 1. odlomci ne smiju imati prekid koji ih nepotrebno prelomi - najčešća greška kod neuspjelog kopiranja objave za medije u odgovor,
 2. formatiranje "Naslov 1" - nikad ga ne koristi,
 3. formatiranje "Naslov 2" - koristi ga za glavni naslov objave za medije u odgovoru,
 4. formatiranje "Naslov 3" - koristi za podnaslove u tekstu (bez ukošenih slova - italic) ili za podnaslov uz glavni naslov (sa ukošenim slovima - italic),
 5. za navođenje nečijih izgovorenih/napisanih riječi koristiš ikonu sa apostrofima,
 6. kod nabrajanja razdvojenih zarezom u tekstu itekako je poželjno koristiti formatiranje teksta u obliku natuknicu ili rednih brojeva nabrajanja gdje svaka nabrojena stavka ide u jedan redak,
 7. imena osoba - uvijek masnim slovima - bold, ali samo kada se prvi put spomenu u tekstu,
 8. imena kompanija i institucija, nazivi događanja i obljetnica - uglavnom uvijek ukošenim slovima - italic; No, ako nema osobnih imena u tekstu može i masnim slovima - bold,
 9. dopisati godinu - zbog toga što svi odgovori na Znatku ostaju trajno, zamisli da netko čita odgovor 5 godina kasnije, potrebno je u tekstu pitanja i odgovora uz svaki nepotpuni datum bez godine dodati trenutnu kalendarsku godinu,
 10. upisati godinu - kod događaja koji se ponavljaju (svake godine ili mjesečno), ako je sadržaj od jednom događaju i nema napisane godine - treba ju napisati (najčešće to bude u pitanju) kako bi se znalo na koju godinu nekog događaja se odnosi pitanje i odgovor na Znatku OSIM kada se govori općenito o svim danima koji se ponavljaju svakoj godini (onda može bez godine),
 11. bojanje tekstova izbjegavati, ali ponekad ako lijepo izgleda - dobro dođe,
 12. objave pisati kao novinar odnosno redakcija te objave pretvoriti da se pišu u trećem licu (on ili oni, njihov, ...), a ne "mi" ili "naš" iako neke objave budu tako napisane,

Nekad je u tekstu odgovora potrebno objaviti slike koje postoje na drugom serveru, nekad na našem, a nekad u objavi za medije koje treba poslati (eng. upload) na Znatkov server. Za to ćeš dobiti dodatne naputke u hodu od urednika.

Za prikaz videa (koji se nalaze na YouTube ili Vimeo video servisima) dovoljno je da staviš https link na taj video u prazan red u nekom odgovoru na Znatku i video sadržaj će se sam prikazati baš na tom mjestu nakon što snimiš odgovor.

Svako pitanje ili odgovor na Znatku možeš nakon objave (odmah se javno prikazuje) naknadno uređivati nebrojeno puta. Neka te ne smeta ako će koju minutu ili dvije neki sadržaj biti javno prikazan, a ne formatiran ili krivo napisan. Bitno je da ne bude tako ostavljen duže vremena.

I gotovo! Završetkom ova dva gore koraka (korak prvi i korak drugi) jedna objava za medije je objavljena te isti proces možeš ponoviti kod sljedeće objave za medije. Naravno, prvo je potrebno ponovno se prijaviti u svoj osobni račun na Znatku i krenuti s korakom prvim.

 • za sva dodatna pitanja oko posla, odgovore i komunikaciju s urednikom možeš očekivati tokom radnih dana u tjednu od 9 do 15h 

Sretno! :)

Marija Miljević od Marija Miljević
Okej, to su nam bile osnove još prije kad smo počeli raditi.
Borna Matić od Borna Matić
Da bi neki Vaš novinar povećao broj pregleda, on bi jednostavno mogao napraviti share na svom Facebook profilu i pozvati sve svoje prijatelje ili fanove da pogledaju njegov ili njezin odgovor. ;)

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
Mia Marijanović 17.09.2014. pitanje u rubrici Mediji od Mia Marijanović
3 odgovora
2 odgovora
Marketing odjel d.o.o. 03.10.2020. pitanje u rubrici Mediji od Marketing odjel d.o.o.
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...