Marketing odjel d.o.o. u rubrici Mediji od
promjena rubrike od Znatko

Kako se može mjeriti PR? 

I, naravno, na koncu i izmjeriti. :D

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Anamarija Hrvoić Đurić od

Odgovaram protupitanjem - koji su vam bili ciljevi PR aktivnosti? Ako su ciljevi dobro postavljeni, onda ih možete i mjeriti, u protivnom, očekujte samo rezime PR kampanje i neke statističke podatke.

Ako vam neki PR-ovac ili agencija ponudi procjenu učinka AVE metodom (Advertising Value Equivalency), nemojte ga uzimati za ozbiljno. Riječ je o zastarjeloj metodi (koju neki klijenti nažalost i dalje naručuju) prema kojoj se vrijednost PR objava mjeri vrijednošću ekvivalentnog oglasnog prostora. Tu je metodu struka odbacila prije više od 10 godina, donijevši 2015. i smjernice prema kojima komunikacijski ciljevi moraju biti SMART - specifični, mjerljivi, dostižni, realni i pravodobni.

Ipak, redovno se javljaju klijenti čiji je brief - "želimo objavu u središnjem dnevniku i tiskanim izdanjima dnevnih novina". Profesionalni savjetnik za odnose s javnošću trebao bi s takvim klijentom pokušati definirati - zašto im je upravo to cilj, te što s tim ciljem žele postići. Na kraju se često ispostavi kako klijenti ne razumiju u potpunosti vrijednost pojedine objave i učinak koji ona može (ili ne mora) postići, tako da PR projekt od dnevnika "odluta" u nekom potpuno drugačijem, učinkovitijem smjeru.

U konačnici, zahvaljujući sve većem broju specijaliziranih medija, najvažnije je da, makar i jednom PR objavom, dosegnete ciljanu publiku, nego da svoj sadržaj, namijenjen primjerice java developerima, objavljujete na portalu specijaliziranom za gradske vijesti ili onome namijenjenoj prodaji nekretnina.

Ivana Mačić 16.01.2022. pitanje u rubrici Mediji od Ivana Mačić Zašto je press clipping važan?
+8 glasa
Dražen Tomić od
Mjerenje PR je nešto toliko apstraktno da je to nevjerojatno, što to uopće znači

Brojanje objava

Brojanje objava s njihovom veličinom ili placementom

Brojanje da li su one prenesene ili pisane

Mjerenje PR-a je zapravo neizvedivo i nemoguće čak i uz različite clipping agencije i njihove analize medijskog prostora što uključuje sve medije od tiskani,TV,radio, pa i Internet pa čak i društvene mreže

Trebalo bi mjeriti sentiment, odnosno reakcije onog tko to čita a to je nemoguće jer ako nema traga reakcije nema niti sentimenta

Slična pitanja

3 odgovora 301 👀
2 odgovora 211 👀
4 odgovora 491 👀
Mario Daka 30.06.2014. pitanje u rubrici Mediji od Mario Daka
1 odgovor 1.5k 👀
1 odgovor 221 👀
1 odgovor 606 👀
Mia Marijanović 17.09.2014. pitanje u rubrici Mediji od Mia Marijanović
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...