109 pregleda
Marketing odjel d.o.o. u rubrici Mediji od Marketing odjel d.o.o. [Ekstraktivan] (7.2k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Da li PR (eng. Public Relations; odnosi s javnošću) predvodi marketing ili marketing predvodi PR?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Anamarija Hrvoić Đurić od Anamarija Hrvoić Đurić [Proaktivan] (581 bodova)
Ne bih rekla da ijedan predvodi drugoga. Smatram da je riječ o različitim vrstama posla, koje u zadnje vrijeme, pojavom neklasičnih oglašivačkih formata, često "upadaju jedan drugome na teren". Iz iskustva mogu reći da je dobro kada odjeli marketinga i PR-a surađuju i usklađuju strategije i alate, u konačnici i budžete, jer se često događa kako tvrtke smatraju da je sasvim prirodno definirati budžet za marketinške aktivnosti, dok će PR "na mišiće" osigurati vidljivost projekta u medijima.

Dodatno, PR odjel često donosi drugačiju perspektivu oko oglašavanja, jer mogu prepoznati neki poslovni cilj ili marketinšku kampanju kao PR potencijal i sugerirati da se "marketinški narativ" preformulira da bude prihvatljiv publici koja je već pomalo slijepa na klasične oglase.

Uobičajen primjer je retail - uvijek možete zakupiti oglas kojim publici poručujete da je vaš proizvod na akciji i zasigurno ćete njime zahvatiti dobar dio kupaca. Ipak, do nekih ćete lakše doći kada im proizvod ponudite kroz priču, seriju članaka, ili sličnog sadržaja kroz koji kupcu dajete više od same reklame.
+4 glasa
Dražen Tomić od Dražen Tomić [Aktivan] (436 bodova)
U mnogim tvrtkama miješaju PR i marketing tako da je odgovor iznimno težak jer su to zapravo dva odvojena svijeta po svojim definicijama. PR – odnosi s javnostima uključuje različite oblike javnosti od internih do eksternih, od velikih do malih, od stručnjaka do neznalica, od stakeholdera do zainteresirane javnosti. Marketing je sasvim nešto drugo po svojoj definiciji – spaja prodavača i kupca. Dakle brkanje toga je pogrešno – PR i marketing su dvije odvojene stvari!

Slična pitanja

1 odgovor 440 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...