402 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Poslovanje od Mia Jelinčić
Kako su povezani novinarstvo, odnosi s javnošću i marketing?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Darija Magdalenić od Darija Magdalenić

Novinarstvo, odnosi s javnošću (PR) i marketing su tri povezana područja komunikacije koja imaju za cilj informirati i utjecati na javnost. Netko bi možda rekao i propaganda, ali taj negativni prizvuk te riječi je samo jedan (rekla bih manji) dio što ova tri područja danas čine, koliko proširuju cijelu stvari i ujedno su i društveno korisne.

Na primjer, marketing stručnjak za novu videoigru može surađivati s PR stručnjakom kako bi organizirao događaj za lansiranje videoigre i pozvao novinare da izvještavaju o događaju. PR stručnjak može novinarima pružiti informacije o videoigri i o tome zašto je ona zanimljiva za javnost. Novinari mogu onda napisati članak ili napraviti televizijski prilog o lansiranju videoigre, što može pomoći da se videoigra promovira i da se privuku kupci.

Novinarstvo, PR i marketing su, dakle, tri važna područja komunikacije koja imaju značajan utjecaj na javnost. I pri tome, iako imaju različite ciljeve, ova tri područja su često povezana i surađuju kako bi svako ostvario svoje ciljeve.

+3 glasa
Tamara Mađer od Tamara Mađer

U današnjem vrijeme, gdje su mediji izgubili primarni kontekst te postali roba u odnosima politike i tržišta pojavila se potreba nezavisnih, slobodnih sustava komunikacije. Upravo te nove komunikacijske tehnologije otvaraju mogućnost razvoja novog komuniciranja javnosti. Marketing, novinarstvo i odnose s javnošću internet povezuje na način da se sve tri stvari prebacuju na web platforme radi tehnološkog napretka.

Marija Miljević od Marija Miljević
Mršavo mi je ovo objašnjenje.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...