421 pregleda
Mario Daka u rubrici Mediji od Mario Daka (19.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Koje posebne taktike online PR-a (PR = odnosi s javnošću) da koristim a da dođem do šire javnosti koje provode svoje vrijeme na webu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+8 glasa
Marin Dračec od Marin Dračec (685 bodova)

Posebne taktike online odnosa s javnošću omogućuju vam da dođete do vaših javnosti koje provode svoje vrijeme na webu.

U mom prvom postu imali ste priliku naučiti kako pisati za web, a ovoga puta doznat ćete više o mogućnostima odnosa s javnošću (PR) na webu.

Umjesto kupovanja oglasnog prostora, taktike online PR-a vam omogućuju da dođete do korisnika samo uz nešto uloženog vlastitog vremena. Odaberite prikladne kanale za komunikaciju s vašim javnostima i ponudite im koristan sadržaj. Ovo su neki od početnih koraka koje možete napraviti:

Otvorite web press ured – Na vašoj web stranici odvojite prostor za PR materijale. Poslužit će novinarima koji žele pisati o vama ali i bilo kojem partneru koji, primjerice, želi koristiti vaš logo u prezentaciji. Neki od popularnih sadržaja su: priopćenja za medije, logo tvrtke u više dimenzija i vrsta dokumenata, izvještaji o korporativnoj društvenoj odgovornosti ili drugi relevantni izvještaji za vašu javnost, infografike procesa poslovanja i sl.

Optimizirajte sadržaj za tražilice (SEO) – Ako pišete sadržaj za web koristite ključne riječi koje vaši kupci pretražuju kako bi se vaše stranice prikazivale na u rezultatima tražilica. Ako šaljete priopćenje za medije također uključite poveznice na vašu web stranicu ili blog i koristite ključne riječi u tekstu.

Sudjelujte u forumima – Ovisno o vrsti poslovanja, možete sudjelovati u specijaliziranim forumima ili na klasičnom forumu gdje ćete pronaći razne podforume i teme i odabrati one u kojima se pronalazite. Predstavite se kao brand ili imenom i prezimenom, da budete uvjerljiv izvor. Pružite pomoć drugim korisnicima, odgovarajte na pitanja ili kritike o vašim proizvodima ili uslugama. Budite aktivan forumaš koji doprinosi forumskoj zajednici jer to forumaši cijene.

Blogajte – Vodite blog sa savjetima i poslovnim iskustvima (također pazite na ključne riječi) i ostvarite suradnju s drugim blogerima. Blogovi su često djelo individualaca koji mogu biti jaki zagovornici u određenom sektoru ili industriji pa njihovi čitatelji mogu postati vaši kupci. Preporuka zlata vrijedi! Osim toga, na tuđim blogovima možete biti i „gost bloger“ te umjesto vlasnika napisati post. Tražilice vole indeksirati blogove pa time jačate svoju online prisutnost.

Komunicirajte na društvenim mrežama – Iskoristite priliku za dvosmjernu komunikaciju s korisnicima vaših usluga. Ovisno o ciljanoj publici odaberite najbolju društvenu mrežu i kreirajte profil ili stranicu. No, pričajte s njima, nemojte samo prodavati. S fanovima i followerima dijelite druge korisne informacije iz industrije i komentirajte svakodnevne događaje. Pomozite korisnicima i po potrebi shareajte tuđe objave.

Kreirajte RSS feed i newsletter – Omogućite korisnicima da vas redovno prate. Ponudite im sadržaj na koji se mogu pretplatiti i pratiti putem svog emaila. Tako se oni ne moraju sjetiti da dođu k vama, već ih vi stalno podsjećate da postojite i da mogu koristiti vaše usluge.

U svim taktikama naglasak je na komunikaciji. Uvijek komunicirajte i budite proaktivni. Nikad ne čekajte da vas otkriju. Budite na webu. Budite dostupni svojoj javnosti i ona će vas pronaći.

+6 glasa
Robert Mali od Robert Mali (7.0k bodova)

Evo TOP5 savjeta za dolazak do ciljane publike online PR-om:

  1. Upoznajte svoju publiku - kroz interaktivne kanale kao što su društvene mreže
  2. Multi-formatiranost - osim cjelovite PR objave, odmah planirajte i kratke forme i izjave koje će se lako moći koristiti na društvenim mrežama
  3. Multimedijski pristup - moderni digitalni kanali su interaktivni i kao takvi nude dodatne mogućnosti za prezentaciju sadržaja
  4. Složiti priču o kojoj se priča - sasvim je drugo ako ćete samo pričati priču o sebi ili svom brandu, a puno bitnije je stvoriti "okvir za priču" unutar kojega će konkretnu priču ispričati primatelji "okvira za priču" (poruke) pa sve to prenijeti trećima kao odličnu PR vijest ili kvalitetan sadržaj
  5. Budite u toku - pratite o čemu "narod" priča i koje TOČNO riječi koriste; pročavajte kakav stav zauzimaju, kakve emocije odašilju, te koji se interesi češće pojavljuju

U konačnici, to je posao koji treba raditi. Nije možda naučna-fantastika, ali treba sjesti za stol i raditi, raditi i raditi. I to je isto važan, šesti savjeti, ponajviše ključan za bilo koji posao. blush

+5 glasa
Maja Kos od Maja Kos (8.2k bodova)
Najbolje je nakon razlučene targetirane skupine pronaći njihova glavna tematska okupljališta. Tu krenuti sa interaktivnom kampanjom izlaskom "među ljude".
+3 glasa
Nikola Fabrić od Nikola Fabrić (757 bodova)
uređen od Znatko
Različite metodike odnosa s javnošću na internetu omogućuju vam da dođete do vaših kupaca koje provode svoje vrijeme na web stranicama.

Metodike online PR-a omogućuju da dođete do kupaca uz nešto uloženog vlastitog truda. Ovo su neki od kanala koje možete aktivirati:

Optimizirajte sadržaj Vaše web stranice za tražilice kroz SEO – Kad pišete sadržaj za web stranice koristite fraze koje vaši kupci pretražuju kako bi se Vaše web stranice prikazivale što više na u rezultatima tražilice Google.

Pišite objave za medije - Kad šaljete objave za medije medijima također uključite poveznice na Vašu web stranicu te koristite SEO fraze u tekstu.

Sudjelujte u forumima – Ovisno o vrsti poslovanja, možete sudjelovati u običnim forumima ili Q&A forumu kao što je Znatko gdje ćete pronaći razne teme i kategorije tekstova te možete se uključiti u razgovore kod onih u kojima se pronalazite. Predstavite se imenom i prezimenom i linkom na Vaše web stranice, te svakako budite uvjerljiv izvor. Pružite pomoć drugim korisnicima, te odgovarajte na pitanja na npr. Znatku.

Blogajte – Vodite svoj osobni blog sa savjetima i poslovnim iskustvima, te surađujte s drugim blogerima.

Komunicirajte na društvenim mrežama – Koristite priliku za dvosmjernu komunikaciju s Vašim kupcima.

Ne čekajte da Vas kupci otkriju. Budite hiperaktivni po internetu. Budite dostupni svojim kupcima i oni će znati da ste tu, online, uvijek dostupni.

Slična pitanja

2 odgovora
Marketing odjel d.o.o. 03.10.2020. pitanje u rubrici Mediji od Marketing odjel d.o.o. (11.3k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 13.07.2022. pitanje u rubrici Mediji od Nino Marić (15.8k bodova)
1 odgovor
Mia Marijanović 17.09.2014. pitanje u rubrici Mediji od Mia Marijanović (9.4k bodova)
1 odgovor
Ivana Mačić 16.01.2022. pitanje u rubrici Mediji od Ivana Mačić (8.0k bodova)
2 odgovora
3 odgovora
Marketing odjel d.o.o. 03.10.2020. pitanje u rubrici Mediji od Marketing odjel d.o.o. (11.3k bodova)
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...