160 pregleda
Marketing odjel d.o.o. u rubrici Mediji od Marketing odjel d.o.o. [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Kako se može mjeriti PR? 

I, naravno, na koncu i izmjeriti. :D

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Anamarija Hrvoić Đurić od Anamarija Hrvoić Đurić [Proaktivan] (616 bodova)

Odgovaram protupitanjem - koji su vam bili ciljevi PR aktivnosti? Ako su ciljevi dobro postavljeni, onda ih možete i mjeriti, u protivnom, očekujte samo rezime PR kampanje i neke statističke podatke.

Ako vam neki PR-ovac ili agencija ponudi procjenu učinka AVE metodom (Advertising Value Equivalency), nemojte ga uzimati za ozbiljno. Riječ je o zastarjeloj metodi (koju neki klijenti nažalost i dalje naručuju) prema kojoj se vrijednost PR objava mjeri vrijednošću ekvivalentnog oglasnog prostora. Tu je metodu struka odbacila prije više od 10 godina, donijevši 2015. i smjernice prema kojima komunikacijski ciljevi moraju biti SMART - specifični, mjerljivi, dostižni, realni i pravodobni.

Ipak, redovno se javljaju klijenti čiji je brief - "želimo objavu u središnjem dnevniku i tiskanim izdanjima dnevnih novina". Profesionalni savjetnik za odnose s javnošću trebao bi s takvim klijentom pokušati definirati - zašto im je upravo to cilj, te što s tim ciljem žele postići. Na kraju se često ispostavi kako klijenti ne razumiju u potpunosti vrijednost pojedine objave i učinak koji ona može (ili ne mora) postići, tako da PR projekt od dnevnika "odluta" u nekom potpuno drugačijem, učinkovitijem smjeru.

U konačnici, zahvaljujući sve većem broju specijaliziranih medija, najvažnije je da, makar i jednom PR objavom, dosegnete ciljanu publiku, nego da svoj sadržaj, namijenjen primjerice java developerima, objavljujete na portalu specijaliziranom za gradske vijesti ili onome namijenjenoj prodaji nekretnina.

Ivana Mačić 16.01. pitanje u rubrici Mediji od Ivana Mačić [Ekstraktivan] (6.6k bodova) Zašto je press clipping važan?
+5 glasa
Dražen Tomić od Dražen Tomić [Aktivan] (461 bodova)
Mjerenje PR je nešto toliko apstraktno da je to nevjerojatno, što to uopće znači

Brojanje objava

Brojanje objava s njihovom veličinom ili placementom

Brojanje da li su one prenesene ili pisane

Mjerenje PR-a je zapravo neizvedivo i nemoguće čak i uz različite clipping agencije i njihove analize medijskog prostora što uključuje sve medije od tiskani,TV,radio, pa i Internet pa čak i društvene mreže

Trebalo bi mjeriti sentiment, odnosno reakcije onog tko to čita a to je nemoguće jer ako nema traga reakcije nema niti sentimenta

Slična pitanja

1 odgovor 449 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...