136 pregleda
Antoneta Hrgović u rubrici Priroda od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.4k bodova)
Zašto lišće u jesen mijenja boju?Što utjče na to kakve će boje biti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (28.6k bodova)

Mijenjanje boja lišća je vrlo zanimljiv proces koji ovisi o količini Sunčeve svjetlosti. Lišće se samo 'brine' za sebe te zna kada nema dovoljno Sunca, a kada ga ima.

Lišće, kako smo učili u školi, obavlja proces fotosinteze, to jest stvaraju kisik i plin koji otpuštaju u atmosferu i koji mi udišemo. Oni nas održavaju živima te opskrbljuju s jednim ključnim životnim elementom. Taj proces je temelj stvaranja klorofila ili zelenog biljnog pigmenta koji listovima daje prepoznatljivu zelenu boju. 

Kako tokom jeseni i zime Sunca ima manje, pa tako i Sunčeve svjetlosti potrebne za stvaranje biljnog zelenog pigmenta. Zbog toga se boja mijenja iz zelene u žute ili smeđe.

+5 glasa
Michelle Koprivnjak od Michelle Koprivnjak [Ekstraktivan] (8.3k bodova)
odabran od Antoneta Hrgović
 
Najbolji odgovor

Kako si biljke same stvaraju hranu, Sunčeva svjetlost pomaže da se voda i ugljikov dioksid pretvaraju u ugljikohidrate koji hrane biljku. Taj se proces zove fotosinteza. U tom procesu bitan je klorofil koji ima zeleni biljni pigment koji biljkama daje zelenu boju. Kako se ljeto bliži kraju, a jesen počinje, sve je manje Sunčeve svjetlosti te više nema dovoljno svjetlosti kako bi se proces fotosinteze neometano radio. Točan razlog zašto lišće dobiva jesenske boje je taj što se klorofil raspada. Zelene listove koje viđamo svakoga dana zapravo uopće nije zeleno, već žuto, no zeleni pigment je jači od žutog pa ga prekrije. Tako da možemo reći da nam zeleni pigmet daje klorofil, žuta boja je prirodna, crvenu boju nam daje pigment koji se zove antocijanin (to je isti pigment zbog kojih su jagode crvene).  Na to kakve će lišće biti boje ovisi o tome kojih sve drugih biljnih pigmenta ima u biljci koji se mješaju s preostalim klorofilom. Boje pojedinog lista ili biljke mjenja kroz period, a to ovisi o temperaturi zraka i tla. 

Slična pitanja

1 odgovor 63 pregleda
1 odgovor 292 pregleda
6 odgovora 326 pregleda
1 odgovor 300 pregleda
99 20.04.2016. pitanje u rubrici Priroda od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)
2 odgovora 333 pregleda
2 odgovora 173 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...