115 pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Priroda od Margareta Jurisi [Proaktivan] (646 bodova)
Što uzrokuje potres? Što su seizmički valovi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (28.3k bodova)
odabran od Margareta Jurisi
 
Najbolji odgovor
Primjerice, ako bacimo kamen u vodu, oko mjesta gdje je udario u površinu stvoriti će se niz koncentričnih krugova. Udaljavanjem od mjesta udara oni su sve sporiji, rjeđi i slabiji. Isto pravilo vrijedi i za Zemljinu površinu. Jedan poticaj stvoriti će niz različitih gibanja koja uzrokuje i potrese.

Zemljina kora je sastavljena od velikih dijelova ploča, koje plutaju po užarenoj i tekućoj tvari - magmi. Kada se ove ploče, zbog svojih vrlo sporih pomicanja dodirnu, oslobodi se poticaj koji uzrokuje potrese.

Seizmički valovi su vibracije uzrokovane poremećajima u unutrašnjosti Zemlje, koje se iz hipocentra ili žarišta prenose sve do njene površine. Ako je njihovo titranje usporedno sa smjerom širenja, govorimo o longitudinalnim valovima, a ako je titranje okomito na smjer širenja, u tom slučaju imamo transverzalne valove.
+5 glasa
Lucija V. od Lucija V. [Ekstraktivan] (8.0k bodova)

Potresi su iznenadna i kratkotrajna podrhtavanja tla koja imaju nekoliko mogućih uzroka. Urušni potres uzrokuje urušavanje stijena, vulkanski potes uzrokuje magmatska aktivnost, a tektonski potres uzrokuje gibanje tektonskih ploća koje dolaze u kontakt. Postoje dvije ljestivice kojima se mjeri jačina potresa, prva je Mercallijeva ljestvica  (stupanj potresa od 1 do12, a stupnjevi se definiraju po veličini štete na objektima i posljedica na prirodu) te druga Richterova ljestvica (magnitude od 0 do 10+, a magnituda se procjenjuje prema logaritamskom zapisu najveće amplitude izmjerene seizmografom.

Seizmički valovi (potresni valovi) su  elastični (longitudinalni ili transverzalni) valovi koji se iz središta potresa (epicentra) šire ravnomjerno na sve strane.

Slična pitanja

3 odgovora 172 pregleda
1 odgovor 129 pregleda
1 odgovor 212 pregleda
Sandra 26.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Sandra [Ekstraktivan] (8.6k bodova)
2 odgovora 232 pregleda
1 odgovor 170 pregleda
2 odgovora 237 pregleda
1 odgovor 305 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...