Margareta Jurisi u rubrici Priroda od
Što uzrokuje potres? Što su seizmički valovi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Karla Jurišić od
odabran od Margareta Jurisi
 
Najbolji odgovor
Primjerice, ako bacimo kamen u vodu, oko mjesta gdje je udario u površinu stvoriti će se niz koncentričnih krugova. Udaljavanjem od mjesta udara oni su sve sporiji, rjeđi i slabiji. Isto pravilo vrijedi i za Zemljinu površinu. Jedan poticaj stvoriti će niz različitih gibanja koja uzrokuje i potrese.

Zemljina kora je sastavljena od velikih dijelova ploča, koje plutaju po užarenoj i tekućoj tvari - magmi. Kada se ove ploče, zbog svojih vrlo sporih pomicanja dodirnu, oslobodi se poticaj koji uzrokuje potrese.

Seizmički valovi su vibracije uzrokovane poremećajima u unutrašnjosti Zemlje, koje se iz hipocentra ili žarišta prenose sve do njene površine. Ako je njihovo titranje usporedno sa smjerom širenja, govorimo o longitudinalnim valovima, a ako je titranje okomito na smjer širenja, u tom slučaju imamo transverzalne valove.
+7 glasa
Lucija Vlaović od

Potresi su iznenadna i kratkotrajna podrhtavanja tla koja imaju nekoliko mogućih uzroka. Urušni potres uzrokuje urušavanje stijena, vulkanski potes uzrokuje magmatska aktivnost, a tektonski potres uzrokuje gibanje tektonskih ploća koje dolaze u kontakt. Postoje dvije ljestivice kojima se mjeri jačina potresa, prva je Mercallijeva ljestvica  (stupanj potresa od 1 do12, a stupnjevi se definiraju po veličini štete na objektima i posljedica na prirodu) te druga Richterova ljestvica (magnitude od 0 do 10+, a magnituda se procjenjuje prema logaritamskom zapisu najveće amplitude izmjerene seizmografom.

Seizmički valovi (potresni valovi) su  elastični (longitudinalni ili transverzalni) valovi koji se iz središta potresa (epicentra) šire ravnomjerno na sve strane.

+2 glasa
Arnela Abadžija od
Zemlju sačinjavaju i tektonske ploče i one se neprestalno kreću ukoliko dođe do sudara dvije ili više tektonskih ploča nastaće potres ukoliko dođe do toga da jedna ploča se mimojiđe sa drugom naviše a druga naniže doći će do formiranja vulkana zatim će se kroz taj vulkan vidjeti središte Zemlje a središte zemlje čini jedna magma koja je toplija od površine sunca

Slična pitanja

1 odgovor 848 👀
5 odgovora 429 👀
Marinko Zadro 26.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Marinko Zadro
1 odgovor 227 👀
2 odgovora 483 👀
Sandra Vukov 26.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Sandra Vukov
2 odgovora 296 👀
Augustina Kolak 28.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Augustina Kolak
2 odgovora 479 👀
Lovro Gorup 10.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
1 odgovor 318 👀
2 odgovora 245 👀
1 odgovor 247 👀
2 odgovora 277 👀
Margareta Jurisi 31.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Margareta Jurisi
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...