187 pregleda
Marinko Zadro u rubrici Priroda od Marinko Zadro [Ekstraktivan] (6.8k bodova)
tagovi uređeni od Znatko

Kako nastaje potres? Što je uzrok potresu?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Gdje pratiti epicentre i jačine potresa na internetu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec [Turboaktivan] (24.8k bodova)
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

Površina Zemlje je isprepletena tektonskim pločama. One su kao neke enormno velike palačinke nepravilnog oblika i raspoređene su po kugli da pokrivaju svu površinu kugle. Preklapaju se međusobno i dodiruju rubovima.

Tamo gdje se te tektonske ploče preklapaju i dodiruju, dolazi do stvaranja velikih i jakih sila međusobnog naguravanja i naprezanja. Kako bi te ploče oslobodile nakupljenu energiju, s vremena na vrijeme dođe do "malih odgurivanja" jedne tektonske ploče od druge, a taj trenutak i ono što slijedi neposredno nakon njega zovemo - potres.

Jednostavno izdržljivost međusobnog naprezanja tektonskih ploča popusti ("tko jači - taj kvači") i ta koja popusti, a možda i obje se malo pomaknu. Gledajući milijunima godina u povijest, raspored tektonskih ploča, pa i cijelih kontinenata na Zemlji je bio potpuno drugačiji, a izmijenio se upravo zbog potresa odnosno pomaka tektonskih ploča. Malo po malo, potres po potres, raspored mora i kopna se mijenjao, a mijenja se i danas. Mjerenjem nakon nedavnih potresa u Hrvatskoj 2020. godine se ustanovilo da se Petrinja pomaknula 15 do 20 cm, a Sisak prema istoku za 10 cm.

+8 glasa
Magdalena od Magdalena [Superaktivan] (4.8k bodova)

Potres, koji se definira kao iznenadno i kratkotrajno podrhtavanje tla, može se dogoditi iz nekoliko različitih razloga. Ako je uzrok potresa urušavanje stijena, tada se radi o urušnom potresu; ako je uzrok magmatska aktivnost, radi se o vulkanskom potresu; a ako su uzrok tektonski poremećaji (u litosferi i Zemljinom plaštu), tada se radi o tektonskom potresu

Potres se najprije javlja u dubini Zemlje, u tzv. hipocentru ili žarištu te se nakon toga od tamo širi na sve strane potresnim valovima. Jačina potresa ovisi o raznim faktorima, kao što su dubina žarišta, značajke tla, prisutnost podzemnih voda i dr.

 

Zoran Marković 04.11.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Marković [Superaktivan] (3.2k bodova)
08.11.2020. promjena rubrike od Znatko
Da li se zgrade moraju osigurati od potresa?
Zoran Jurić 18.01.2021. pitanje u rubrici Priroda od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova) Što znači "magnituda po Richteru"?
+7 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.9k bodova)
U zemljinoj kori postoje pukotine koje se nazivaju rasjedi. Oni se javljaju uglavnom uz rubove velikih tektonskih ploča ali ponekad i usred ploča. Kora klizi (obično skače, umjesto da glatko klizi) duž rasjeda. Takodjer može se lako desiti da se dvije strane kvara pomiču jedna u odnosu na drugu u smjeru kvara ili njihovih kombinacija. Ti pokreti šalju valove kroz zemlju. Ponekad osjetite oštar trzaj, ponekad tresenje koji traje obično manje od minute može biti i duži u velikom potresu. Čuje se glasan zvuk brušenja, a valovi mogu biti dovoljno jaki da sruše kuće od temelja ili veće zgrade. Neke zgrade su dizajnirane na način da u vrijeme potresa usmjravaju zgradu na suprotnu stranu na koju je baca potres, takva tehnologija se koristi u Japanu gdje su magnitude veće nego u Americi i u Europi.
Marina Božan 19.08.2021. pitanje u rubrici Priroda od Marina Božan [Superaktivan] (3.7k bodova) Kolika bi mogla biti najveća magnituda potresa u Zagrebu?

Slična pitanja

1 odgovor 221 pregleda
Sandra 26.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Sandra [Ekstraktivan] (8.9k bodova)
2 odgovora 238 pregleda
2 odgovora 120 pregleda
2 odgovora 143 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.2k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...