Marinko Zadro u rubrici Priroda od
tagovi uređeni od Znatko

Kako nastaje potres? Što je uzrok potresu?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Gdje pratiti epicentre i jačine potresa na internetu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+16 glasa
Darko Međimurec od
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

Površina Zemlje je isprepletena tektonskim pločama. One su kao neke enormno velike palačinke nepravilnog oblika i raspoređene su po kugli da pokrivaju svu površinu kugle. Preklapaju se međusobno i dodiruju rubovima.

Tamo gdje se te tektonske ploče preklapaju i dodiruju, dolazi do stvaranja velikih i jakih sila međusobnog naguravanja i naprezanja. Kako bi te ploče oslobodile nakupljenu energiju, s vremena na vrijeme dođe do "malih odgurivanja" jedne tektonske ploče od druge, a taj trenutak i ono što slijedi neposredno nakon njega zovemo - potres.

Jednostavno izdržljivost međusobnog naprezanja tektonskih ploča popusti ("tko jači - taj kvači") i ta koja popusti, a možda i obje se malo pomaknu. Gledajući milijunima godina u povijest, raspored tektonskih ploča, pa i cijelih kontinenata na Zemlji je bio potpuno drugačiji, a izmijenio se upravo zbog potresa odnosno pomaka tektonskih ploča. Malo po malo, potres po potres, raspored mora i kopna se mijenjao, a mijenja se i danas. Mjerenjem nakon nedavnih potresa u Hrvatskoj 2020. godine se ustanovilo da se Petrinja pomaknula 15 do 20 cm, a Sisak prema istoku za 10 cm.

+13 glasa
Magdalena od

Potres, koji se definira kao iznenadno i kratkotrajno podrhtavanje tla, može se dogoditi iz nekoliko različitih razloga. Ako je uzrok potresa urušavanje stijena, tada se radi o urušnom potresu; ako je uzrok magmatska aktivnost, radi se o vulkanskom potresu; a ako su uzrok tektonski poremećaji (u litosferi i Zemljinom plaštu), tada se radi o tektonskom potresu

Potres se najprije javlja u dubini Zemlje, u tzv. hipocentru ili žarištu te se nakon toga od tamo širi na sve strane potresnim valovima. Jačina potresa ovisi o raznim faktorima, kao što su dubina žarišta, značajke tla, prisutnost podzemnih voda i dr.

 

Zoran Marković 04.11.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Marković
08.11.2020. promjena rubrike od Znatko
Da li se zgrade moraju osigurati od potresa?
Zoran Jurić 18.01.2021. pitanje u rubrici Znanost od Zoran Jurić
07.08.2023. promjena rubrike od Znatko
Što znači "magnituda po Richteru"?
+11 glasa
Sandra Vukov od
U zemljinoj kori postoje pukotine koje se nazivaju rasjedi. Oni se javljaju uglavnom uz rubove velikih tektonskih ploča ali ponekad i usred ploča. Kora klizi (obično skače, umjesto da glatko klizi) duž rasjeda. Takodjer može se lako desiti da se dvije strane kvara pomiču jedna u odnosu na drugu u smjeru kvara ili njihovih kombinacija. Ti pokreti šalju valove kroz zemlju. Ponekad osjetite oštar trzaj, ponekad tresenje koji traje obično manje od minute može biti i duži u velikom potresu. Čuje se glasan zvuk brušenja, a valovi mogu biti dovoljno jaki da sruše kuće od temelja ili veće zgrade. Neke zgrade su dizajnirane na način da u vrijeme potresa usmjravaju zgradu na suprotnu stranu na koju je baca potres, takva tehnologija se koristi u Japanu gdje su magnitude veće nego u Americi i u Europi.
+6 glasa
Sarah Rončević od
uređen od Sarah Rončević

Potresi se javljaju zbog promjene stresa i napetosti u Zemljinoj unutrašnjosti. Osnovni uzroci potresa su

  • Pomicanje tektonskih ploča: Zemljina površina sastoji se od velikih ploča koje plutaju na gornjem sloju mantla. Ove tektonske ploče se neprestano pomiču zbog konvekcijskog strujanja u unutrašnjosti Zemlje. Kad se te ploče sudare, razdvajaju ili pomiču jedna pored druge, to može izazvati potres.
  • Pukotine i lomovi: Kada se stres izazvan pomicanjem tektonskih ploča akumulira na određenom mjestu i premaši otpor materijala, dolazi do puknuća. Ovaj lom oslobađa ogromnu energiju i uzrokuje potres. To je često mjesta gdje se nalazi geološka falja.
  • Vulkanizam: Izbijanje vulkana također može uzrokovati potrese. Kad lava, gasovi i materijal izlaze iz vulkana, to može mijenjati tlak i stvarati stres u okolnom materijalu, što može rezultirati potresom. 

Potresi se mjeri pomoću seizmografa i magnituda se izražava na Richterovoj ili moment magnituda skali.

+1 glas
Arnela Abadžija od
Potres nastaje s udarom dvije ili više tektonskih ploča s obzirom da se tektonske ploče koje su ispod ove površine zemlje neprestano kreću dolazi do sudara jer se svaka od ploča kreće ranije su postojale tektonske ploče koje su bile iz jedna međutim vremenom su se one raskomadale u više tektonskih ploča koje se kreću i samim tim više tektonskih ploča uzrokuje sve češće potrese

Slična pitanja

2 odgovora 289 👀
Augustina Kolak 28.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Augustina Kolak
2 odgovora 465 👀
Sandra Vukov 26.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Sandra Vukov
2 odgovora 806 👀
3 odgovora 499 👀
Margareta Jurisi 30.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Margareta Jurisi
1 odgovor 432 👀
Sandra Vukov 13.01.2021. pitanje u rubrici Priroda od Sandra Vukov
3 odgovora 215 👀
Margareta Jurisi 30.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Margareta Jurisi
1 odgovor 278 👀
2 odgovora 543 👀
2 odgovora 386 👀
2 odgovora 323 👀
Margareta Jurisi 30.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Margareta Jurisi
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...