Margareta Jurisi u rubrici Obrazovanje od
Tko su bili pirati te od kada potječe piratstvo? Koji su bili njihovi zakoni?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+2 glasa
Pavo Lasić od

Pirati su pljačkaši i razbojnici na moru koje je nastalo za vrijeme Antike, no znatno se proširilo u 17. i 18. stoljeću u Sjevernoj i Južnoj Americi a pogotovo u Karibima. Mnogi mješaju pirate sa gusarima što je apsolutno krivo. Gusari su za razliku od Pirata u službi nekoga, bilo to od države ili grada, te dobivaju određenu ''licencu'' za pljačke.

Njihovo Zlato doba je bilo za vrijeme 17. stoljeća, a otočje Kariba je bilo njihov famozan prostor djelovanja, te su također imali svoje glavno utočište po imenu Tortuga (današnji Haiti). Kroz 19. stoljeće, piratstva skoro pa nije bilo, dok je za vrijeme 20. i 21. stoljeća ponovno počelo rasti. Trenutačno jako i poznato uporište piratstva je u Somaliji (Somalski pirati).

+1 glas
Karla Jurišić od

Pirati su morski pljačkaši koji su napadali brodove svih država i pljačkali za svoj račun robu koju su ti brodovi prevozili.

Na Mediteranu piratstvo postoji još od davnih vremena. Feničani, poznati kao sposobni mornari, često su bili i smioni pirati. U doba seobe naroda i u srednjem vijeku teško je praviti razliku između barbarskih osvajanja i piratskih krstarenja, uz primjer Normana ili Arapa. Piratstvo je gotovo posve nestalo u 19. stoljeću, osim u nekim dijelovima indonezijskog otočja. Poseban su slučaj bili arapski pirati koji su od 16. stoljeća u Sjevernoj Africi stvarali prave države.

Piratske dužnosti i obveze bile su propisane pravilima koja su određivala željenu stegu na brodu. Odsutnost ili pušenje u unutrašnjosti broda bilo je kažnjavano.

Slična pitanja

2 odgovora 189 👀
1 odgovor 440 👀
1 odgovor 575 👀
1 odgovor 650 👀
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...