269 pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Obrazovanje od Margareta Jurisi (897 bodova)
Tko su bili pirati te od kada potječe piratstvo? Koji su bili njihovi zakoni?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+2 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić (13.0k bodova)

Pirati su pljačkaši i razbojnici na moru koje je nastalo za vrijeme Antike, no znatno se proširilo u 17. i 18. stoljeću u Sjevernoj i Južnoj Americi a pogotovo u Karibima. Mnogi mješaju pirate sa gusarima što je apsolutno krivo. Gusari su za razliku od Pirata u službi nekoga, bilo to od države ili grada, te dobivaju određenu ''licencu'' za pljačke.

Njihovo Zlato doba je bilo za vrijeme 17. stoljeća, a otočje Kariba je bilo njihov famozan prostor djelovanja, te su također imali svoje glavno utočište po imenu Tortuga (današnji Haiti). Kroz 19. stoljeće, piratstva skoro pa nije bilo, dok je za vrijeme 20. i 21. stoljeća ponovno počelo rasti. Trenutačno jako i poznato uporište piratstva je u Somaliji (Somalski pirati).

+1 glas
Karla Jurišić od Karla Jurišić (37.8k bodova)

Pirati su morski pljačkaši koji su napadali brodove svih država i pljačkali za svoj račun robu koju su ti brodovi prevozili.

Na Mediteranu piratstvo postoji još od davnih vremena. Feničani, poznati kao sposobni mornari, često su bili i smioni pirati. U doba seobe naroda i u srednjem vijeku teško je praviti razliku između barbarskih osvajanja i piratskih krstarenja, uz primjer Normana ili Arapa. Piratstvo je gotovo posve nestalo u 19. stoljeću, osim u nekim dijelovima indonezijskog otočja. Poseban su slučaj bili arapski pirati koji su od 16. stoljeća u Sjevernoj Africi stvarali prave države.

Piratske dužnosti i obveze bile su propisane pravilima koja su određivala željenu stegu na brodu. Odsutnost ili pušenje u unutrašnjosti broda bilo je kažnjavano.

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
Zoran Jurić 02.11.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Jurić (8.6k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Ivan Gačić 16.03.2022. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić (8.7k bodova)
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.0k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...