158 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Priroda od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
Koje životinje najduže spavaju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (28.3k bodova)

Sve životinje, kao i čovjek, imaju potrebu za spavanjem na duže ili kraće vrijeme. To im omogućuje obnovu energije potrošene tijekom dana, budući da za vrijeme sna kolanje krvi usporava taj ritam i cijeli živčani sustav se opušta. Neke životinje produžavaju ovaj san u određenim godišnjim dobima. 

Zimski san je fiziološki proces u koje životne funkcije gotovo u potpunosti prestaju. Temperatura tijela izjednačuje se s temperaturom okolišam na primjer sviscu se temperatura tijela spušta do -4 stupnjeva. Kucanje srca se uspori i potrebe za hranom gotovo da nema. 

Prvenstveno toplokrvne životinje spavaju zimski san kao ptice i sisavci, ali i neke vrste kukaca, gmazova i vodozemaca. I kolibrić podliježe jednom manje duboku obliku sna. 

Jedna životinja se ipak ističe od ostalih po vremenu hibernacije, a to je šumska žaba, koju možete pronaći u dijelovima SAD-a i Kanade. Njezini zamrznuti period može potrajati do čak  7 mjeseci, što je vrlo fascinantno.

+3 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.3k bodova)
Životinje spavaju na sve moguće načine. Najpoznatija nam je ideja sna kao pasivnog stanja, ali kod životinja, neke drijemajuće ptice mogu i letjeti, tako da im mozak spava samo napola. Neke životinje spavaju daleko više od drugih, ali to uglavnom ovisi o tome koliko vremena provode jedući. Životinje koje jedu hranu s niskokaloričnom gustoćom spavaju manje, iako se san može prilagoditi potrebama životinja. U cjelini, govori se da biljojedi spavaju kraće od mesojeda, jer moraju provoditi više vremena grizući kako bi dobili dovoljno energije iz hrane. Primjerice, to je slučaj kod žirafa koje spavaju tek 5 do 30 min dnevno.

Jedne od najpospanijih životinja su divovski armadilosi jer spavaju oko 18 sati dnevno u svojim podzemnim jazbinama. Također, koale spavaju oko 14,5 sati dnevno, a provode još 5 sati odmarajući se jer njihova prehrana lišćem eukaliptusa zahtjeva dužu probavu i donosi samo niskoenergetske nagrade. Postoji primjer i šišmiša, promatranog 1969. god., koji je spavao 19,9 sati.

Izvor: http://www.bbc.com/earth/story/20151029-what-is-the-sleepiest-animal-on-earth

Slična pitanja

1 odgovor 117 pregleda
1 odgovor 178 pregleda
2 odgovora 2.1k pregleda
Ivan Gačić 20.04.2016. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.0k bodova)
4 odgovora 244 pregleda
4 odgovora 169 pregleda
1 odgovor 385 pregleda
2 odgovora 369 pregleda
1 odgovor 296 pregleda
99 20.04.2016. pitanje u rubrici Priroda od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)
1 odgovor 123 pregleda
2 odgovora 253 pregleda
1 odgovor 678 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...