297 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Priroda od Lovro Gorup
Koje životinje najduže spavaju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Sve životinje, kao i čovjek, imaju potrebu za spavanjem na duže ili kraće vrijeme. To im omogućuje obnovu energije potrošene tijekom dana, budući da za vrijeme sna kolanje krvi usporava taj ritam i cijeli živčani sustav se opušta. Neke životinje produžavaju ovaj san u određenim godišnjim dobima. 

Zimski san je fiziološki proces u koje životne funkcije gotovo u potpunosti prestaju. Temperatura tijela izjednačuje se s temperaturom okolišam na primjer sviscu se temperatura tijela spušta do -4 stupnjeva. Kucanje srca se uspori i potrebe za hranom gotovo da nema. 

Prvenstveno toplokrvne životinje spavaju zimski san kao ptice i sisavci, ali i neke vrste kukaca, gmazova i vodozemaca. I kolibrić podliježe jednom manje duboku obliku sna. 

Jedna životinja se ipak ističe od ostalih po vremenu hibernacije, a to je šumska žaba, koju možete pronaći u dijelovima SAD-a i Kanade. Njezini zamrznuti period može potrajati do čak  7 mjeseci, što je vrlo fascinantno.

+3 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak
Životinje spavaju na sve moguće načine. Najpoznatija nam je ideja sna kao pasivnog stanja, ali kod životinja, neke drijemajuće ptice mogu i letjeti, tako da im mozak spava samo napola. Neke životinje spavaju daleko više od drugih, ali to uglavnom ovisi o tome koliko vremena provode jedući. Životinje koje jedu hranu s niskokaloričnom gustoćom spavaju manje, iako se san može prilagoditi potrebama životinja. U cjelini, govori se da biljojedi spavaju kraće od mesojeda, jer moraju provoditi više vremena grizući kako bi dobili dovoljno energije iz hrane. Primjerice, to je slučaj kod žirafa koje spavaju tek 5 do 30 min dnevno.

Jedne od najpospanijih životinja su divovski armadilosi jer spavaju oko 18 sati dnevno u svojim podzemnim jazbinama. Također, koale spavaju oko 14,5 sati dnevno, a provode još 5 sati odmarajući se jer njihova prehrana lišćem eukaliptusa zahtjeva dužu probavu i donosi samo niskoenergetske nagrade. Postoji primjer i šišmiša, promatranog 1969. god., koji je spavao 19,9 sati.

Izvor: http://www.bbc.com/earth/story/20151029-what-is-the-sleepiest-animal-on-earth

Slična pitanja

2 odgovora
4 odgovora
3 odgovora
Ivan Gačić 20.04.2016. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić
4 odgovora
Ivana Basar 18.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
1 odgovor
2 odgovora
Lovro Gorup 15.11.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup
3 odgovora
3 odgovora
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...