Mihaela Blažeka u rubrici Kućni ljubimci od Mihaela Blažeka
promjena rubrike od Znatko
Koje su karakteristike u osobnosti i ponašanju ženskih pasa, a koje kod muških pasa? Koje bi bile prednosti i mane i jednog i drugog?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

Mužjaci i ženke pasa određene pasmine razlikuju se po izgledu i po ponašanju.

  • Ženke su, ako govorimo o izgledu, sitnije i imaju manje kilograma. Kao prednost bismo mogli navesti njihovo ponašanje jer su općenito smirenije te nemaju potrebu "izdominirati sve i svakoga" kao što ponekad mužjaci imaju. Ako govorimo o manama, vjerojatno bi jedina bila to što se tjeraju pa vlasnik može imati poteškoće u kontroli psa (jer privlači muške jedinke).
  • Mužjaci su dominantniji te se češće može dogoditi da se potuku s drugim mužjacima i to bismo mogli navesti kao manu. Prednost je to što za muškim psima u doba tjeranja neće trčati ženke dok ga vodite u šetnju ( kao što bi bilo u obrnutoj situaciji).
+12 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović
odabran od Mihaela Blažeka
 
Najbolji odgovor
Mužjaci i ženke pasa osim što se razlikuju u fizičkim karakteristikama (ženke su općenito rastom manje od mužjaka, nešto su nježnije i sitnije građe) razlikuju se i po svojem ponašanju koje najviše do izražaja dolazi kada 'odrastu'.

Mužjaci u pravili imaju izraženiji teritorijalni nagon, označavaju svoje područje mokrenjem, a česte su i borbe za dominacijom. Osim što zbog toga mogu imati problema s drugim psima, neki vlasnici nailaze na problem uspostave autoriteta nad svojim muškim psima. Ako se u borbi nađu manji psi, teških posljedica vrlo vjerojatno neće biti, ali problem nastaje ako je riječ o velikim psima.

Ženke su u pravilu blaže naravi, ali one se rijeđe tuku s drugim ženkama, no i te borbe mogu biti nezgodne ako ženke brane svoje leglo ili se tjeraju. Ženke se općenito preporučuju ljudima koji nemaju iskustva s brigom o psima, ali ponekad ljudi ne žele uzeti ženke zbog spolnih ciklusa. Treba imati na umu da se ženke tjeraju dva puta godišnje, a kada imaju menstruaciju često se oblizuju i vrlo su 'uredne'.

Za razliku od ženki, mužjacima spolni nagon proradi čim osjete ženku koja se tjera, a ako u susjedstvu postoji veliki broj kujica lako je moguće da će mužjak biti spolno uzbuđen veći dio godine. Tako da, iako se na kujicu kada se tjera u šetnji mora paziti, a muški je psi često 'maltretiraju', mužjaci po tom pitanju isto mogu biti velika briga. Oni neprestano cvile, stalno mora biti na povodcu inače neće ostavljati ženke na miru, stalno želi ići van, a događa se da počne skakati i po nogama vlasnika.

U pravilu su mužjaci bolji čuvari, a ženke umiljatije i privrženije vlasniku. Naravno, svako pravilo ima i svoju iznimku, a karakter psa djelomično ovisi i o pasmini.

Slična pitanja

3 odgovora 947 👀
2 odgovora 429 👀
1 odgovor 344 👀
1 odgovor 295 👀
3 odgovora 718 👀
Marko Vuljanić 26.11.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Marko Vuljanić
2 odgovora 219 👀
3 odgovora 385 👀
Lovro Gorup 14.10.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Lovro Gorup
2 odgovora 375 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...