Lovro Gorup u rubrici Obrazovanje od Lovro Gorup
Tko je docent? Kako se postane docent?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+2 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović

Docent je samostalni predavač na fakultetu, to je najniži stupanj znanstveno-nastavnog/umjetničko-nastavnog zvanja. Titularno je docent iznad asistenta i poslijedoktoranda (suradnička zvanja), a niži od izvanrednog profesora (slijedečeg znanstveno-nastavnog zvanja).

Kako bi netko postao docent potrebno je završiti preddiplomski i diplomski studij, a zatim upisati poslijediplomski (doktorat). Ako se sve na fakultetu da u roku, to traje minimalno 8 godina. Ako se posao uspije naći na fakultetu prije nego se završi doktorat, onda se dobiva titula asistenta. Kao i za doktorat, postoje određeni uvjeti za docenturu: 

  • znanstveni (potrebno je objavljivati znanstvene radove, pisati članke, objavljivati knjige, sudjelovati na simpozijima)
  • nastavni (potrebno je imati određenu satnicu, biti mentor na diplomskim radovima i sl.)
Nakon što se ispune uvjeti i prođe procedura dobiva se titula docenta (samostalnog predavača), a svakih nekoliko godina ide reizbor ili napredovanje na funkciju izvanrednog profesora ili redovnog profesora. 
+2 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić
Docent je osoba koja samostalno predaje na fakultetu/visokom učilištu. To je jedna od najviših titula na fakultetu. Veću titulu od njega ima izvanredni profesor i redovni profesor, a manju titulu ima asistent. On je osoba koja je odlučila na određenom sveučilištu samostalno predavati.

Ukoliko određena osoba želi dobiti zvanje i raditi kao docent ona mora imati završeni doktorat. Dakle diplomu koja mu ustvari daje dozvolu za predavanje na fakultetima.

Također osoba se može zaposliti na fakultetu i prije dobivanja titule docenta, no tada je ona asistent jer nema završeni doktorat. To ona svakako može učiniti kasnije iako već radi kao asistent. Isto tako ako osoba radi kao docent uvijek se može ''doškolovati'' i postati izvanredni ili redovni profesor na fakultetu.

Slična pitanja

1 odgovor 534 👀
1 odgovor 1.1k 👀
2 odgovora 1.8k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...