1.1k pregleda
Sabine Crnjaković u rubrici Obrazovanje od Sabine Crnjaković
tagovi uređeni od Znatko
S obzirom na to da mnogi od nas pohađaju stručni preddiplomski studij na privatnim sveučilištima, je li moguće bez problema upisati sveučilišni diplomski na državnom fakultetu?

Je li moguće bez problema upisati sveučilišni diplomski studij ukoliko smo prethodno zavšili stručni diplomski studij na privatnom fakultetu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+16 glasa
Mia Jelinčić od Mia Jelinčić
uređen od Mia Jelinčić

Prema članku 77. zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij može upisati osoba koja je završila odgovarajući preddiplomski studij, a koji se studiji smatraju odgovarajućim te koji su uvjeti upisa propisuju visoka učilišta općim aktom.

Osobe koje su završile stručni preddiplomski studij mogu upisati diplomski sveučilišni studij u skladu s općim aktom sveučilišta pri čemu će možda biti potrebno položiti ispite kompetencije i/ili razlikovne ispite.

Prema članku 75. istog zakona prijenos ECTS bodova moguć je između različitih studija ili obrazovnih programa, a kriteriji i uvjeti opisani su u općem aktu svakog pojedinog visokog učilišta.

Natječaj za upis na diplomski studij Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2021./22. dostupan je na poveznici. U dokumentu su opisani i svi uvjeti i kriteriji upisa te je opisan postupak upisa diplomskog studija nakon završenog stručnog studija.

http://www.unizg.hr/fileadmin/rektorat/Studiji_studiranje/Upisi/Natjecaji_kvote/upisi/2021-22/Natjecaj_za_upis_DIPLOMSKI_2021_2022.pdf

Natječaj za upis diplomskih studija zajedno sa svim uvjetima za akademsku godinu 2022./23. bit će dostupan u srpnju 2022. godine.

Sveučilište u Zagrebu — Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016

Sabine Crnjaković od Sabine Crnjaković
Hvala na odgovoru! Slučaj koji stoji iza ovoga jest da nakon završetka preddiplomskog stručnog  studija novinarstva na VERNu želim upisati diplomski sveučilišni studij novinarstva na FPZG, a odgovor koji sam dobila od referade i prodekanice je bio da kao student stručnog studija nemam pravo upisa na isti samo sveučilišni studij. Je li ovo politika fakulteta ili?
Dok u drugom slučaju osobe koje će s preddiplomskog stručnog studija novinarstva na VERNu moći bez problema upisati sveučilišni studij komunikologije na Hrvatskih studijima naravno uz polaganje razlikovnih predmeta.
Mia Jelinčić od Mia Jelinčić
S obzirom na to da u zakonu nije definiran sam upis na diplomske studije, ovisi od fakulteta do fakulteta. Mogu reći samo da sam ja trenutno na komunikologiji na FHS-u i prilično sam zadovoljna. Prva godina preddiplomskog je identična onoj na FPZG-u, za ostale nisam sigurna. Profesori su pristupačni i znam dosta primjera ljudi koji su nakon studija komunikologije dobili posao i rade u redakcijama kao urednici, novinari, voditelji,... Žao mi je što nije moguć upis na FPZG, ali sigurna sam da ćete, ako se na to odlučite, i na komunikologiji steći dovoljno znanja te da će Vam program biti zadovoljavajući.
Znatko medijski pokriva
CRO Commerce 2023
Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva
INVESTIRANJEM DO FINANCIJSKE SLOBODE No. 2

Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Adria Security Summit 2023
Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
18. Advanced Technology Days (2023)

Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

5.9k komentara

1.5k korisnika

...