Marin Duganđija u rubrici Obrazovanje od
Koliko nam stranih studenata dolazi studirati u Hrvatsku odnosno koliko su naša sveučilišta, privatna i javna, spremna prihvatiti strane studente?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Adriana Horvat od

Svaki fakultet ima unaprijed određenu kvotu koliko će stranih studenata upisati na početku akademske godine. Prošle se godine (2022.) prema podacima iz Sveučilišnog računskog centra (SRCE) u Hrvatskoj na naša sveučilišta upisalo 1715 redovnih stranih studenata. Upisi za novu akademsku godinu (2023./24.) očekuju se u rujnu.

+5 glasa
Ivona Jagatić od
Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ima puno stranih studenata. Ima Afrikanaca, Kineza, Španjolaca, Indijaca, doslovno svih stranaca i manjina, te su posebno povećali upisnu kvotu za Ukrajince, zbog rata.

Na cijelom FFZG ima oko 7000 studenata, tako da ne znam koji je točan broj stranih studenata, ali sigurna sam da je velik.
–2 glasa
Marija Hojsak od

Strani studenti u Hrvatskoj - odakle i zašto

Kao prvo, moramo navesti program Erasmus+ kojim u Hrvatsku dolazi značajan broj studenata iz raznih zemalja. Velik broj studenata koji se upišu te dobe subvenciranu razmjenu preko ovog programa najčešće se vrti oko dvjesto studenata. Akademske godine 2013/2014 zabilježen je dolazak preko 1700 studenata putem ovog programa. 

Najvažnije za spomenuti je program Study in Croatia koji je otvoren kao portal na internetu te nudi ponude i informacije za studente iz stranih zemalja koji imaju želju doći studirati u Hrvatsku. Program je pokrenut od strane Europske unije, a aktivno ga je realizirala Agencija za mobilnost i programe. 

Study in Croatia - A Stepping Stone to EU Countries.

Ovim je programom u Hrvatsku došli sto studenata iz drugih zemalja, a najviše su upisali fakultete: 

  • računalstva
  • ekonomiju
  • elektrotehniku

Zemlje iz kojih su stiglu su: Njemačka, Francuska, Španjolska i Poljska. Prema tome, 3% od ukupnog broja studenata na području Republike Hrvatske je iz stranih zemalja. 

U Hrvatsku dolazi studirati 1.500 stranih studenata - Novi list

Marin Duganđija od
A ove školske godine?! Ne zanima me tamo neka 2013. koja je bila prije desetak godina. :(

Slična pitanja

5 odgovora 1.0k 👀
2 odgovora 258 👀
1 odgovor 5.3k 👀
1 odgovor 567 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...