Marija Userin u rubrici Obrazovanje od Marija Userin

Trebam li uzeti "gap year" prije fakulteta?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+8 glasa
Iva Murat od Iva Murat
Ako niste sigurni koji fakultet želite upisati ili niste upali na željeni fakultet, dobro je uzeti slobodnu godinu. Tako ćete izbjeći eventualno plaćanje školarine kod prebacivanja na drugi fakultet sljedeće godine. U slučaju da niste upali na željeni fakultet zbog loše napisanog prijemnog ispita, slobodnu godinu možete iskoristiti za učenje. Ako niste sigurni koji fakultet želite upisati, kroz tih godinu dana možete pokušati bolje istražiti svoje interese. Tijekom te godine možete pronaći posao, baviti se nekim novim hobijima ili starim hobijima za koje prije niste imali vremena, otići na neko putovanje ili steći novu vještinu. Neki tu godinu iskoriste za polaganje vozačkog ispita. Uzimanje slobodne godine ima i negativne strane. Možda će vam biti teško ponovno se naviknuti na učenje kad upišete fakultet, a možda izgubite motivaciju za sam upis. U svakom slučaju razmislite što vama bolje odgovara i ako se odlučite uzeti slobodnu godinu, dobro ju iskoristite.
+7 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Uzimati praznu godinu prije upisa na fakultet ili ne?

Ovo pitanje ovisi o vašim interesima, sposobnostima te navikama. Ukoliko niste navikli na rad te nemate plan kako bi proveli tu godinu onda uzimanje prazne godine nikako nije dobra opcija zbog gubitka radnih navika. Uzmete li praznu godinu u ovom slučaju teško ćete se vratiti u rutinu. Zato je bolje otići na fakultet i nastaviti s učenjem i radnim navikama.

U slučaju da imate plan kako provesti godinu, možda radeći neki posao, stvarajući svoj posao ili putujući, onda je uzimanje prazne godine bolja opcija za vas. Ali, ukoliko vam vaš plan ne uspije onda nemojte propustiti i slijedeću godinu nego druge godine ipak upišite fakultet.

Ako ste se ipak odlučili za praznu godinu, znajte da vas čeka godina dana koju morate kvalitetno iskoristiti. Dobro razmislite!

+6 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Vjerujem da je bolje uzeti gap year, ukoliko nije upisan željeni fakultet. Studiranje na nekom fakultetu za koji ne pokazujete interese najčešće stvara dodatan stres, dosadu, manjak motivacije i volje za učenjem te gubitak novaca. Osim toga, upisivanje fakulteta koji ne želite, pa prebacivanje na drugi fakultet sljedeće godine, može značiti gubitak studentskih prava, ako ne ostvarite određen broj ECTS bodova. Smatram da je praznu godinu bolje iskoristiti za posao i postizanje samostalnosti, nego čekati sljedeću maturu i upise na fakultet. Moguće je, a i prirodno, da će nakon godine dana nestati volja za učenjem pa će biti teško ponovno ući u kolotečinu obrazovnih obaveza. 

  

+5 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović
Smatram da se gap year isplati uzeti u dvije situacije: kada netko nije uspio upisati željeni fakultet ili uopće ne zna što bi studirao te kada postoji neka prilika koja se ne propušta poput putovanja koje dulje traje ili neke poslovne prilike.
Raditi gap year kako bi se 'odmorili', a onda dane provodili ne radeći ništa je užasno neproduktivno, a najčešće završi tako da se fakultet uopće ne upiše.
Dakle, ako stvari postoji nešto čime bi se ta godina ispunila, a nije izvedivo uz fakultet, gap year je nepotreban, a u nekim situacijama i razlog neupisivanja fakulteta.
+5 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić

Odgovor na ovo pitanje je individualan. On je drugačiji ovisno o željama određene osobe, njenim mogućnostima, ali i o tome dali je uspjela upisati na željeni fakultet ili ne. 

U Hrvatskoj to nije toliki običaj, no svakako je lijepo uzeti slobodnu godinu prije upisa na fakultet. U tih godinu dana osoba može raditi i kasnije imati više slobode i mogućnosti na fakultetu. Isto tako osoba se može odmoriti od srednje škole i konstantnog učenja. Tu godinu može provesti doma odmarajući ili otići na neko željeno putovanje ukoliko je u mogućnosti. 

Mnogi slobodnu godinu uzimaju jer nisu upisali željeni faks To je super je su u mogućnosti bolje se pripremati za državnu maturu, usput odmoriti i raditi na sebi. Nakon te godine osoba može biti spremnija i sigurnija u sebe. Može savršeno napisati maturu i upisati željeni faks. Osobno smatram da je bolje pričekati i upisati željeni fakultet nego upisati tek neki tamo fakultet, jer to kasnije može biti puno teže za učenje i gubitak vremena. 

Dosta osoba pauzira godinu jer nema financijskih mogućnosti za nastavak školovanja. To je uredu jer ona ima vremena da bi zaradila u toj godini. Može si naći neki posao i kasnije upisati fakultet i imati određenu ušteđevinu, a može ostati i raditi vikendima na tome poslu uz faks. 

Sve u svemu, pauzirati godinu je uredu, a najbitnije je da osoba to želi i da smatra da je to za nju najbolje!

Slična pitanja

3 odgovora 459 👀
2 odgovora 244 👀
1 odgovor 743 👀
1 odgovor 5.2k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...