Zoran Jurić u rubrici Web Hosting od
Koja ograničenja postoje u nazivu besplatne .hr domene i kako iz izbjeći?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Hrvoje Novak od
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Pa to je nekako bilo tako da je "novi" Pravilnik o upravljanju vršnom nacionalnom domenom usvojen je još 2010. U svibnju 2011. započela je revizija postojećih domena, a koja je uzburkala duhove i povremeno izazvala žestoke rasprave oko hrvatskog domenskog prostora. Pravilnik je i dalje na snazi i ne mogu se izbjeći.

Najelegantnije rješenje je osnovati j.d.o.o. (ili d.o.o.) i prema nazivu te tvrtke zatražiti i .hr domenu. No i za sam naziv j.d.o.o.-a treba proći kroz sito i rešeto nekog subjektivnog suca s Trgovačkog suda. Prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima propisano je da se tvrtka trgovačkog društva mora jasno razlikovati od tvrtke drugoga trgovca upisane u sudski registar kod istog registarskog suda. Nadalje, ime tvrtke mora biti na hrvatskom jeziku ili latiničnom pismu, a možete koristiti i arapske brojeve. Načelno su skraćenice i akronimi dozvoljeni, kao i kombinacije prvih slova imena članova obitelji, no ovakav izbor imena potrebno je detaljno obrazložiti. 

Dakle, tek kada osnujete tvrtku s željenim imenom (domene!) možete elegantno i bez problema zatražiti od CARNeta upravo domenu s tim imenom (ako već nije zakupljena od strane nekog drugog).

+5 glasa
Mario Daka od
CARNet je kroz svoju DNS službu postavio pravilnik kojim ograničavaju naziv domene za pravne osobe tako da on mora sadržavati registrirano ime ili registriranu kraticu imena evidentiranu u nadležnom registru.

Nadalje, naziv domena za fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost mora biti jednoznačno povezan uz identitet samostalne djelatnosti, te mora sadržavati naziv samostalne djelatnosti i ime i prezime ili dio imena i prezimena vlasnika ili naznaku vrste samostalne djelatnosti.

Koliko znam, trenutno ne postoje načini kako izbjeći ova ograničenja naziva besplatne .hr domene s obzirom da su oni oko tih imena svih ovih godina bili jako, jako strogi. Po mom skromnom mišljenju - još jedno bespotrebno raspianje resursa javnog sektora.

Umjesto da na .hr domenama zarađuju kao npr. u Crnoj Gori i drugdje, oni na to troše dodani novac iz državnog proračuna. :-(

Slična pitanja

1 odgovor 787 👀
1 odgovor 3.2k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...