Martina Kolak u rubrici Vjera i religija od Martina Kolak
promjena rubrike od Znatko

Kada se slavi sv. Nikola? Na koji način?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+15 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Sveti Nikola rođen je u 3. stoljeću u gradu Patari u Maloj Aziji. Iako je naslijedio bogatstvo svojih roditelja, sveti Nikola bio je skroman i život je posvetio pomaganju siromašnima. Postao je svećenik i vodio se ljubavlju prema bližnjima. Sveti Nikola smatra se zaštitnikom pomoraca jer je smirio uzburkano more. Smatra se i zaštitnikom djece jer je svojom molitvom spasio dijete kojemu je riblja kost zapela u grlu. 

Prema legendi, sveti Nikola je živio u selu u kojem je bilo mnogo djece. Djeca nisu imala puno materijalnih svari i imala su samo po jedan par čizmica. Na Nikolin imendan djeca bi dobro očistila i ulaštila čizmice i stavila ih na prozor. Nikola bi prošao selom i u svaku očišćenu čizmicu stavio jednu drvenu igračku. Međutim, kad je Nikola ostario i više nije imao snage obilaziti selo, majke su počele darivati djecu. Kako su bili siromašni i nisu imali igračaka, majke bi djeci u čizmice ostavile naranče, orahe ili nešto drugo što su imale u kući. Danas se Sveti Nikola slavi na sličan način. Djeca navečer očiste čizmice, a sljedeće jutro, 6.12., u čizmicama ih čekaju pokloni. 

 

Izvor: https://www.bitno.net/vjera/svetac-dana/sveti-nikola-svetac-djece-i-pomoraca/

+9 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Sveti Nikola je bio poznat po svojoj velikodušnosti i dobroti, što je stvorilo legende o čudima koja je činio za siromašne i nesretne. Kao rezultat ove reputacije, odanost Nikoli proširila se na sve dijelove Europe. Ime Djed Mraz razvilo se od Nickovog nizozemskog nadimka Sinter Klaas, skraćenog oblika Sint Nikolaas (nizozemski za svetog Nikolu). 1809. godine Washington Irving pomagao je popularizirati priče o Sinteru Klaasu kada je u svojoj knjizi The History of New York sv. Nikolu nazvao zaštitnikom New Yorka. Sveti Nikola se slavi 6. prosinca i djeca očiste svoje čizmice i stave ih na prozor očekivajući da će ih sv. Nikola posjetiti u noći i staviti nešto što oni žele u njih, najčešće su to slatkiši.
+7 glasa
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Sveti Nikola je zaštitnik moroplovaca. Mornari mu se mole tijelom plovidbe. Prema priči se dogodilo čudo. Usred jakog brodovima mornari su se molili svetom Nikoli i čudom su bili spašeni i sretno dospjeli na kopno.

Jedna priča govori da su u selu živjele tri djevojke koje se nisu mogle udati jer su bile jako siromašne. Jedne večeri kada su oprale svoje čizme, ostavile su ih na prozoru da se osuše. Ujutro su pronašle u svojim čizmama dukate koje je ostavio čovjek imenom Nikola. Djevojke tada više nisu bile siromašne i sretno su se udale.

U spomen na to se ostavljau čiste čizme na prozor (uglavnom djeca).

Slična pitanja

1 odgovor 304 👀
2 odgovora 410 👀
1 odgovor 423 👀
1 odgovor 277 👀
Augustina Kolak 27.12.2020. pitanje u rubrici Društvo od Augustina Kolak
1 odgovor 261 👀
Augustina Kolak 21.12.2020. pitanje u rubrici Politika od Augustina Kolak
2 odgovora 543 👀
Sandra Vukov 18.01.2021. pitanje u rubrici Društvo od Sandra Vukov
3 odgovora 673 👀
Sandra Vukov 04.01.2021. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Sandra Vukov
2 odgovora 324 👀
Sandra Vukov 03.01.2021. pitanje u rubrici Politika od Sandra Vukov
2 odgovora 309 👀
Sandra Vukov 03.01.2021. pitanje u rubrici Politika od Sandra Vukov
1 odgovor 287 👀
Sandra Vukov 03.01.2021. pitanje u rubrici Politika od Sandra Vukov
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...