145 pregleda
Sandra u rubrici Politika od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Tko je Kim Jong-un? Po čemu je poznat?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (55.1k bodova)
odabran od Sandra
 
Najbolji odgovor
Kim Jong-un vrhovni je vođa izolirane države Sjeverne Koreje, a osim toga, zapovjednik je Korejske narodne vojske i predsjednik Centralnog komiteta Radničke partije Koreje. Sve nabrojane dužnosti Kim Jong-un obnaša od prosinca 2011. godine. Stranka kojoj pripada naziva se Radnička partija Koreje.

Kim Jong-un rođen je 8. siječnja 1984. godine. Zapravo se o ovom sjevernokorejskom čelniku vrlo malo toga pouzdano zna. Godina njegovog rođenja navodno je promijenjena kako bi bolje bila usklađena s godinom rođenja njegovog djeda. Poznat je po ratobornom stavu – prisustvuje svim vojnim vježbama i testiranjima te posjećuje vojne pogone. Podržava gospodarski razvoj Sjeverne Koreje te je uvelike usredotočen na nuklearni napredak.

Iako je zapadnjački obrazovan (studirao je u Švicarskoj), u izoliranu Sjevernu Koreju nije uveo otvorenost prema suradnji s vanjskim svijetom. Svoj mandat započeo je čistkama. Tako je dao pogubiti desetke vojnih dužnosnika i svojeg tetka i mentora.

 
+4 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.4k bodova)
prikazano od Znatko
Kim Jong-Un ili Kim Jong-Eun je (rođen 8. siječnja 1984.-navodno, Sjeverna Koreja), sjevernokorejski politički dužnosnik koji je naslijedio svog oca Kim Jong Ila na mjestu čelnika Sjeverne Koreje (2011–).

Najmlađi od tri sina Kim Jong Ila, Kim Jong-Un proveo je veći dio svog života van očiju javnosti, a o njemu se malo znalo. Navodno se školovao u Gümligenu u Švicarskoj, u Međunarodnoj školi u Bernu, nastavio je studirati na Nacionalnom ratnom učilištu Kim Il-Sung u P'yŏngyangu od 2002. do 2007. Kao mlađa odrasla osoba, Kim Jong-Un počeo je pratiti oca na vojne inspekcije. Smatralo se da je radio ili za Korejsku radničku stranku (KWP; vladajuću stranku u zemlji) ili u Generalnom političkom uredu vojske; obje su organizacije bile uključene u nadzor državnih službenika.

Glasine su počele kružiti početkom 2009. godine da ga se dotjeruje kao konačnog nasljednika njegova oca. Bio je naveden kao kandidat za Vrhovnu narodnu skupštinu 2009. godine, a tog je travnja dobio mjesto u moćnom Povjerenstvu za nacionalnu obranu (NDC); predsjedavanje NDC-om, definiranim u ustavu kao najvišu dužnost u zemlji, obnašao je Kim Jong Il. Sredinom 2009. Kim Jong-Una u zemlji je nazivan "Briljantni drug", a u lipnju je objavljeno da je imenovan šefom Odjela državne sigurnosti, vladine agencije odgovorne za političku kontrolu i protuobavještajne poslove . U rujnu 2010. Kim Jong-Un dobio je visoki čin generala s četiri zvjezdice, iako nije bilo poznato da je imao prethodno vojno iskustvo. Vrijeme imenovanja smatralo se značajnim, jer je došlo malo prije prvog generalnog sastanka KWP-a od zasjedanja 1980. godine na kojem je njegov otac imenovan nasljednikom Kim Il-Sunga. Tijekom sljedeće godine njegov vlastiti položaj nasljednika postao je jasniji.

Nakon smrti oca u prosincu 2011. godine, Kim Jong-Un proglašen je vrhovnim vođom zemlje, neslužbena titula koja je unatoč tome signalizirala njegovu poziciju šefa vlade i sjevernokorejskih vojnih snaga. U travnju 2012. njegov je status potvrđen stjecanjem nekoliko službenih zvanja: prvi tajnik KWP-a, predsjednik Središnjeg vojnog povjerenstva i predsjednik NDC-a, koji je tada bio najviša birokratska vlast u zemlji. Kimova nacionalna strategija byungjin (koja se često prevodi kao "paralelni razvoj";), koja je isticala razvoj gospodarstva zemlje zajedno s njezinim obrambenim sposobnostima, službeno je usvojena tijekom sastanka središnjeg odbora KWP-a 2013. godine. U lipnju 2016. kongres Vrhovne narodne skupštine revidirao je ustav kako bi proširio i učvrstio stav Kim Jong-Una. Revizijama je stvorena nova organizacija, Komisija za državne poslove, s Kimom na čelu. Nova komisija zamijenila je NDC kao najmoćniju sjevernokorejsku upravnu agenciju.

Slična pitanja

3 odgovora 157 pregleda
1 odgovor 176 pregleda
2 odgovora 301 pregleda
2 odgovora 130 pregleda
Sandra 03.01.2021. pitanje u rubrici Politika od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
2 odgovora 175 pregleda
Sandra 03.01.2021. pitanje u rubrici Politika od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
3 odgovora 259 pregleda
1 odgovor 180 pregleda
2 odgovora 343 pregleda
Sandra 27.12.2020. pitanje u rubrici Razno od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
2 odgovora 229 pregleda
3 odgovora 174 pregleda
3 odgovora 161 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...