209 pregleda
Augustina Kolak u rubrici Vjera i religija od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Zašto se 1.1. naziva i Silvestrovo?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.4k bodova)
odabran od Augustina Kolak
 
Najbolji odgovor
Stara godina ili Silvestrovo posljednji je dan u novoj godini prema Gregorijanskom kalendaru a papa Silvestar prvi jo kojemu se pričaju razne legende e preminuo na današnji dan. Papa je bio 21 godinu, a neki zapisi tvrde da je bio vrlo mudar čovjek. Jedna od tih legendi kaže prvi na kršćanstvo preobratio cara Konstantina Velikog koji je navodno bolovao od neke zarazne bolesti. Kada ga je papa pokrstio bolest se povukla, a car je dopustio kršćanstvu slobodu javnog djelovanja.
+6 glasa
99 od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)

Silvestrovo ili Stara godina ili Silvestarska noć se slavi posljednji dan kalendarske godini i kroz taj dan i noć se dočekuje prvi dan nove kalendarske godine koji se još i naziva Nova godina

Silvestrovo zovemo po svetom Silvestaru koji je u doba rimskog cara Konstantina bio papa za vrijeme ključnog povijesnog razdoblja za kršćanstvo. Naime kršćani i Crkva tada napokon više nisu bili proganjani od strane vlasti tj. Crkva je postala legalna institucija.

Postoje povijesne legende iz tog bitnog vremena za kršćanstvo koje nisu provjerljive (da je car papi ponudio krunu, a ovaj ju je odbio; da je car dužan papi krunu; ...), a koje sve više-manje imaju poruku da je papinski utjecaj jači od carevog. U konačnici, car Konstantin se odlučio preseliti iz Rima (Roma) u Konstantinopol i time je prepustio Rim papi koji je do dan danas ostao prijestolnica papinskog utjecaja na svekoliki kršćanski narod, ali i cijeli i svijet.

 

Slična pitanja

1 odgovor 119 pregleda
2 odgovora 163 pregleda
1 odgovor 901 pregleda
Mia M. 27.03.2016. pitanje u rubrici Vjera i religija od Mia M. [Ekstraktivan] (7.5k bodova)
1 odgovor 381 pregleda
2 odgovora 232 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...