Dario Volarić u rubrici Softver od Dario Volarić
promjena rubrike od Znatko
Što su maliciozni programi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić

Zlonamjerni ili maliciozni program (malicious software/malware) je onaj program koji se samostalno širi putem informacijskih mreža ili mreže svih mreža - interneta. Maliciozni programi ometaju rad sustava ili računala te mogu širiti ostale zlonamjerne programe. Na internetu se mogu prenositi sa servera na server.

To je softver koji možete instalirati s bilo kojeg medija, među ostalima i s Interneta. On može imati više funkcija, od prikupljanja osjetljivih informacija, dobivanja pristupa zaraženom sustavu ili mreži, prekidu ili usporavanju računalnih operacija i komunikacija, itd. U današnje vrijeme najčešće se koristi u svrhu prikupljanja osjetljivih osobnih, financijskih, korporativnih i ostalih podataka.

Riječ malware dolazi od eng. riječi malicious, što znači zao, zloban i eng. riječi software. Stvoren je da uzrokuje štetu računalu, serveru, računalnoj mreži.

Postoji nekoliko vrsta malicioznih programa:
  1. Virus - maliciozni program koji inficirana neku od pokretačkih datoteka te zahtijeva akciju od korisnika kako bi se aktivirao. Aktivacijom isti izvršava svoj program te dodatno zatražuje druge pokretačke datoteke. Ovisno o vrsti virusa, šteta može biti od jednostavne smetnje do velike štete i gubitka podataka i resursa.
  2. Crv (Worm) - je maliciozni program sličan virusu, koji se aktivno i samostalno širi mrežom u svrhu inficiranja drugih računala. Česti primjer je crv koji se širi emailom i šalje kopije sebe osoba s kojima ste kontaktirali.
  3. Trojanski konj ili Trojanac - je maliciozni program koji poput pravog trojanskog konja, kamuflira svoju pravu svrhu i vrlo često je prikazan kao koristan softver koji osoba može skinuti s Interneta i instalirati, ne sluteći da se iza toga krije trojanski konj koji se aktivira i odradi svoje skrivene funkcije. A to može biti šteta od brisanja podataka, krađe podataka, otvaranja backdoor-a (stražnjih vrata) kroz koje napadač koji stoji iza tog softvera može dobiti puni pristup vašem računalu ili sustavu. Trojanski konj se ne replicira poput virusa i crva.
  4. Spyware ili špijunski softver - je maliciozni program koji prati vaše aktivnosti, najčešće aktivnosti pregledavanja Interneta u svrhu serviranja pravih reklama za Vas. Naravno isti može imati i puno opasniju svrhu špijunaže.
  5. Exploit ili iskorištavanje ranjivosti - isti napada specifične sigurnosne ranjivosti sustava ili produkcijskog softvera.
  6. Rootkit - maliciozni program koji se skriva modificirajući operativni sustav računala i na taj način prikrivajući svoje postojanje. Neki od malicioznih programa imaju ugrađene sustave obrane od uklanjanja.
  7. Keylogger - je maliciozni program koji, kako mu i ime kaže, služi za bilježenje vašeg korištenja tipkovnice te ponekad slanja slike Vašeg trenutnog ekrana. Njihova najčešća svrha je doći do financijskih informacvija i/ili vaših lozinki. Postoje i komercijalne vrste keylogger-a koje se koriste u svrhu nadzora rada djelatnika.
  8. URL Injector - ima funkciju ubacivanja Internet adrese na mjesto željene adrese, te vas putem vlastitog linka dovede do željene stranice. Isti se vrlo često koristi za stvaranje tzv affiliate (preprodavačkih) linkova.
  9. Adware - je najmanje opasan maliciozni program, ali u isto vrijeme najdosadniji, jer vas vrlo često obasipa hrpom reklama, koje Vam onemogućuju nesmetan rad.
  10. Ransomware - je maliciozni program koji "otme" vaše računalo i traži od Vas otkupninu kako bi isti oslobodio (primjer je poznati slučaj kod nas s zaključavanjem računala i porukom policije da imate piratski softver na računalu, te da morate platiti kaznu od 500 kn kako bi Vam se računalo otključalo).

Maliciozni programi se mogu nalaziti u izvršnim datotekama, datotekama Microsoft Office-a, PDF-ovima, čak i grafičkim datotekama, skriptama, te ono što nas najviše plaši - internet stranicama.

+2 glasa
Matej Tolić od Matej Tolić
Maliciozni softver je softver koji možete instalirati s bilo kojeg medija, među ostalima i s Interneta. Malware može imati više funkcija, od prikupljanja osjetljivih informacija, dobivanja pristupa zaraženom sustavu ili mreži, prekidu ili usporavanju računalnih operacija i komunikacija, itd. U današnje vrijeme najčešće se koristi u svrh prikupljanja osjetljivih osobnih, financijskih, korporativnih i ostalih podataka.

Slična pitanja

2 odgovora 634 👀
1 odgovor 268 👀
Ana Pilato 02.12.2021. pitanje u rubrici Softver od Ana Pilato
4 odgovora 805 👀
Matej Tolić 29.06.2014. pitanje u rubrici Softver od Matej Tolić
2 odgovora 204 👀
1 odgovor 223 👀
1 odgovor 289 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...