840 pregleda
99 u rubrici Web Hosting od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)
Možete li malo detaljnije opisati kakav je to virus Trojanski konj ili Trojanac?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Što su maliciozni programi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+4 glasa
slexty od slexty [Početnik] (85 bodova)
odabran od 99
 
Najbolji odgovor
Pod pojmom " Trojanski konj " ili " trojanac " se u informatičkom žargonu smatraju svi oni programi koji su prikazani kao korisni, a zapravo su napravljeni sa namerom da vrše neželjene akcije u nečijem računaru, poput recimo otkrivanja lozinki ili bankovnih podataka.

Treba imati na umu da većina takozvanih " trojanaca " zapravo ima vrlo slične nazive kao korisnički programi ili aplikacije  koje većina nas koristi.

Termin " Trojanski konj " je uzet sa razlogom za nazive ovakvih, lažnih programa, jer je njime ukazano na zloupotrebu poverenja, kao prilikom osvajanje drevne Troje.  Upravo tako deluje i virtuelni " Trojanski konj ", koji može biti postavljen, narvano prikriveno u nekoj online aplikaciji, igrici ili, pak u e-mail poruci. Kada dođe do njegovog pokretanja, na računar se instalira aplikacija za udaljenu kontrolu, a korisnik, to jest vi ne znate ništa o tome.

Postoji više vrsta " trojanaca ", a neki od njih su: Backdoor, Dropper, Downloader...

Zaštita od ove vrste virusa naravno postoji, a na prvom mestu je pažnja korisnika i brisanje sumnjivih e-mail poruka, uz podrazumevanu dobru antivirus zaštitu.
+2 glasa
Matej Tolić od Matej Tolić [Superaktivan] (3.9k bodova)

Računalni trojanski konji dobili su naziv prema mitološkom trojanskom konju zbog svojeg svojstva da na prvi pogled izgledaju poput nekog običnog korisnog programa, ali koji ipak u konačnici nanosi štetu računalu na koje se instalira. Korisnici računala ga obično instaliraju na svoje računalo, jer im računalni trojanski konj izgleda poput programa iz nekog sasvim legitimnog izvora koji će izvršavati neku željenu funkciju (neki trojanci to čak i rade!). Nakon što uspješno zarazi računalo, trojanac može obavljati razne neželjene akcije koje variraju od bezazlenih (ali ometajućih – mijenjaju desktop računala, prikazuju razne poruke itd.) do vrlo ozbiljnih sigurnosnih problema (primjerice brisanje datoteka s podacima te najpoznatije svojstvo trojanaca, da otvaraju sigurnosne rupe na računalima time omogućujući zlonamjernoj osobi pristup zaraženom računalu i podacima na njemu). Trojanci se, za razliku od računalnih virusa i crva, ne šire zarazom drugih datoteka niti se samostalno ne repliciraju.

+2 glasa
Marina Mikić od Marina Mikić [Proaktivan] (727 bodova)
Trojanski konj predstavlja virus koji se korisniku lažno predstavlja kao koristan softver s namjerom da mu korisnik dozvoli instalaciju. On može izmjeniti operacijski sustav na zaraženom računalu, ili u gorem slučaju, omogućiti napadaču potpuno kontrolu nad računalom. Taj slučaj naravno nosi teže posljedice kao što su krađa povjerljivih informacija, praćenje aktivnosti oštećene osobe, rušenje zaraženog računala i slično.

Trojanski konj, popularno nazvan trojanac, najčešće dolazi "pod maskom" putem e-maila ili popularnih chat programa do nedovoljno informiranih korisnika mreže.

Najefikasniji način zaštite od trojanaca je instaliranje firewall sistema ili jednostavno ne otvaranje poruka od nepoznatih osoba.

Slična pitanja

1 odgovor 158 pregleda
Kuzma Topić 31.05.2016. pitanje u rubrici Priroda od Kuzma Topić [Megaktivan] (11.2k bodova)
3 odgovora 3.1k pregleda
Maja Kos 02.04.2015. pitanje u rubrici Web Hosting od Maja Kos [Ekstraktivan] (6.6k bodova)
2 odgovora 4.3k pregleda
0 odgovora 334 pregleda
Igor 22.03.2016. pitanje u rubrici Web Hosting od Igor [Početnik] (2 bodova)
1 odgovor 228 pregleda
2 odgovora 959 pregleda
2 odgovora 151 pregleda
1 odgovor 151 pregleda
Goran Dren 13.04.2014. pitanje u rubrici Web Hosting od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.4k bodova)
1 odgovor 222 pregleda
Goran Dren 13.04.2014. pitanje u rubrici Web Hosting od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.4k bodova)
1 odgovor 214 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...