1.2k pregleda
Augustina Kolak u rubrici Financije od Augustina Kolak (16.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Molim stručni savjet oko štednje u valuti.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec (30.5k bodova)
Svaka novčana valuta, pa i neko "dobro" ili financijski instrument ili vrijednosni papir (npr. zlato, dionice tvrtke) nema fiksnu 100% stabilnu vrijednost na planeti kroz vrijeme. Svaki način štednje uključuje određeni rizik. Na sreću, veći ili manji. Stvar je Vašeg osobnog vremena i želje oko angažmana oko takvih stvari.

Ako imate manje vremena oko brige oko financija i želite se baviti nekim drugim poslom u životu, vjerojatno se okrećete tzv. konzervativnijim ulaganjima (štednja, investicijski fond, ...) gdje se vrijednost onoga u što ulažete ne mijenja tako brzo i često. Ako imate više vremena, ulagati ćete u volatilnije financijske instrumente (dionice, kripto-valute, ...).

Štednja (nekad "u čarapi", danas u banci) se smatra najjednostavnijim i konzervativnim oblikom investiranja odnosno ulaganja. Profesionalni investitori Vam nikad neće ni priznati da je štednja ulaganje jer smatraju da je štednja za financijski nepismene investitore jer prema njihovom objašnjenju - znanje (o financijama) umanjuje rizik kod rizičnijih ulaganja te njima i ona tzv. "rizičnija ulaganja" postaju praktički jednako rizična kao i štednja jer imaju znanje i znaju koju rizičniju investiciju odabrati.

Stoga, odabirom štednje u pravilu ne možete pogriješiti. Postoje određene tablice štednje hrvatskih banka gdje možete usporedbom vidjeti u kojoj valuti se najviše isplati štedjeti. Kod nas su to, osim domaće HRK, sigurno europska EUR i američka USD, te vjerojatno švicarska CHF valuta.

Problem štednje i trendova u štednji zadnjih godina je takav da su kamate na štednju jako male ili čak negativne (u nekim zemljama EU štediše trebaju plaćati banci što im čuvaju novac). Nekada (npr. 1999. godine) su kamate na štednju znale biti i do 10% godišnje u nekim bankama na štednju u HRK. Danas je pitanje da li bih Vam, s obzirom na niske kamate na štednju, uopće preporučio da štedite u nekoj valuti. Prije bih na Vašem mjestu poslušao raniji savjet profesionalnih investitora i educirao se o financijama te investirao u nešto drugo, a ne štednju. Npr. odabrao bih zlato, srebro, dionice, forex, kripto-tržište, itd.

Slična pitanja

3 odgovora
Augustina Kolak 18.01.2021. pitanje u rubrici Financije od Augustina Kolak (16.3k bodova)
1 odgovor
Matija Kranjčić 31.07.2021. pitanje u rubrici Financije od Matija Kranjčić (19.9k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Monika Kiris 10.10.2022. pitanje u rubrici Financije od Monika Kiris (7.3k bodova)
1 odgovor
Monika Kiris 10.10.2022. pitanje u rubrici Financije od Monika Kiris (7.3k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...