Augustina Kolak u rubrici Financije od
promjena rubrike od Znatko
Molim stručni savjet oko štednje u valuti.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Darko Međimurec od
Svaka novčana valuta, pa i neko "dobro" ili financijski instrument ili vrijednosni papir (npr. zlato, dionice tvrtke) nema fiksnu 100% stabilnu vrijednost na planeti kroz vrijeme. Svaki način štednje uključuje određeni rizik. Na sreću, veći ili manji. Stvar je Vašeg osobnog vremena i želje oko angažmana oko takvih stvari.

Ako imate manje vremena oko brige oko financija i želite se baviti nekim drugim poslom u životu, vjerojatno se okrećete tzv. konzervativnijim ulaganjima (štednja, investicijski fond, ...) gdje se vrijednost onoga u što ulažete ne mijenja tako brzo i često. Ako imate više vremena, ulagati ćete u volatilnije financijske instrumente (dionice, kripto-valute, ...).

Štednja (nekad "u čarapi", danas u banci) se smatra najjednostavnijim i konzervativnim oblikom investiranja odnosno ulaganja. Profesionalni investitori Vam nikad neće ni priznati da je štednja ulaganje jer smatraju da je štednja za financijski nepismene investitore jer prema njihovom objašnjenju - znanje (o financijama) umanjuje rizik kod rizičnijih ulaganja te njima i ona tzv. "rizičnija ulaganja" postaju praktički jednako rizična kao i štednja jer imaju znanje i znaju koju rizičniju investiciju odabrati.

Stoga, odabirom štednje u pravilu ne možete pogriješiti. Postoje određene tablice štednje hrvatskih banka gdje možete usporedbom vidjeti u kojoj valuti se najviše isplati štedjeti. Kod nas su to, osim domaće HRK, sigurno europska EUR i američka USD, te vjerojatno švicarska CHF valuta.

Problem štednje i trendova u štednji zadnjih godina je takav da su kamate na štednju jako male ili čak negativne (u nekim zemljama EU štediše trebaju plaćati banci što im čuvaju novac). Nekada (npr. 1999. godine) su kamate na štednju znale biti i do 10% godišnje u nekim bankama na štednju u HRK. Danas je pitanje da li bih Vam, s obzirom na niske kamate na štednju, uopće preporučio da štedite u nekoj valuti. Prije bih na Vašem mjestu poslušao raniji savjet profesionalnih investitora i educirao se o financijama te investirao u nešto drugo, a ne štednju. Npr. odabrao bih zlato, srebro, dionice, forex, kripto-tržište, itd.

Slična pitanja

3 odgovora 681 👀
1 odgovor 7.1k 👀
1 odgovor 483 👀
1 odgovor 228 👀
3 odgovora 542 👀
Marko Radić 09.02.2016. pitanje u rubrici Financije od Marko Radić
1 odgovor 326 👀
1 odgovor 293 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...